hits

Diverse

Til dere som har Blogsoft

Hei dere som har Blogsoft - noen som vil fortelle hva dere tenker å gjøre med bloggen deres nå før Blogsoft stenger 9. april?

Noen som har et godt/fornuftig råd? Jeg har blogget her siden 2007, og har selvfølgelig ikke lyst til å miste alt innholdet. Hvor har dere valgt å legge bloggen framover?

Julemarked og litt shopping

Denne uken har vi vært noen dager i Tallinn. Fine dager - men skikkelig trist vær! Og været skiftet cirka hvert tredje minutt, og varierte mellom opphold, duskregn og hagl, og hele tiden mye vind, grått og halvmørkt. Men på julemarkedet var det i hvert fall godt opplyst og trivelig :)

Fantastisk flott juletre midt på torget.

Boder på rekke og rad.


Turens høydepunkt for meg ble noe helt annet en julemarkedet. Før vi reiste søkte jeg på garn og Tallinn på Facebook, og datt over navnet Karnaluks. Og da vi kom på hotellet i Tallinn viste det seg at denne butikken lå bare noen hundre meter unna oss. Vi gikk en tur dit samme ettermiddag, og jeg havnet i garn- og stoffhimmelen!! Aldri har jeg vært inne i, sett, eller hørt om, en liknende butikk. Omtrent på størrelse med en fotballbane, i to etasjer! Første etasjen var fylt med stoffruller, knapper, noe quilteutstyr og litt andre syrelaterte ting. I andre etasjen var det garn, strikkepinner og heklenåler, enorme mengder av glidelåser, broderier, blonder og bånd. Midt mellom første og andre et lite repot med symaskiner.

Jeg ble helt handlingslammet, og det endte med at vi gikk ut med to garnnøster - som mannen hadde plukket ut. De nøstene skal bli kamuflasjemønstrede sokker - i følge bildet på bandreolen.

Dagen etter var vi på plass igjen. Planen var å oppsøke butikken alene denne gangen siden jeg alltid blir litt stresset når noen venter på meg. Men mannen tok med lesebrett og satt seg sammen med andre ektemenn - og noen damer med store kofferter. Jeg vet ikke om de handlet inn til eget forbruk eller egne forretninger. Grunnen til at jeg lurer på det siste, er at varene var priset med beløp + 20% = sluttsum. Men samtidig var ikke prisene sååå lave at det minnet om engrospriser, men det varierte litt fra vare ril vare.

Her er noen bilder fra butikken. Først en liten vegg med strømpepinner.

Og veggen med rundpinner - et utrolig utvalg!
Under rundpinnene var det kassevis med 23-25 cm lange glidelåser. I tillegg var det mange reoler med glidelåser i alle andre lengder i et tilstøtende rom.

En del av knappeutvalget. En langvegg pluss flere reoler midt på gulvet.

Hyllevis med garn - dette er bare et lite hjørne i enden av garnlokalet.

Flere reoler fylt med ruller med pyntebånd.

Jeg var litt forsiktig da jeg tok bilder rundt i butikken, og holdt meg til steder det ikke var andre kunder.

Jeg svevde på denne skyen et par dager, men datt brått ned da vi skulle reiste hjem. På flyplassen trakk de rått og brutalt ut tre sett med 15 cm lange strømpepinner fra sokkene jeg hadde med som flystrikk. Rett i søpla med dem! Det hjelp ikke at jeg ydmykt ba om å få beholde dem, og argumenterte med at de pinnene har reist til og fra mange steder i Europa tidligere. Nei da, i Tallinn er grensen 6 cm - i motsetning til andre land/byer.
Det var ikke noe stort økonomisk tap, men jeg bare elsket de pinnene!

I sommer opplevde jeg forresten også noe rart da vi skulle fly fra Sør-Italia (Bari) og hjem. Da trakk de rundpinnen ut av en liten body jeg strikket på, mens jeg fikk beholde strømpepinnene som satt i sokkene jeg strikket på.
Ja, ja - forstå det den som kan, men  ingen ting man får gjort med det - de i sikkerhetskontrollen er enerådende!

Hurraaaa for 17-mai!

Gratulerer med dagen, alle sammen!

Fantastisk bunadsvær her i Osloområdet i dag - for de som har bunad som passer. Min bunad var fem kilo for trang, så jeg har sydd den ut litt med tanke på denne dagen og et bryllup vi skal i til lørdag. Det var mye jobb - og kun håndsøm, men det ble bra. Nye bunadsko ble kjøpt forrige uke siden jeg har litt problemer med knær og andre ledd, så de jeg hadde med litt hæl ble byttet ut med den nesten flate varianten. Så langt alt bra, men da jeg skulle prøve hele antrekket var skjorta så trang i halsen at det var ubehagelig. Så de fem kiloene har jammen fordelt seg på hele kroppen ;) Bunaden blir derfor hengende i skapet denne 17-mai'en også - som de to foregående (da har vi vært på ferie) - og alternative festantrekk er funnet fram.

Dette er Bærumsbunaden som jeg sydde for femten år siden. Den er enkel - og etter manges mening litt kjedelig - men jeg liker den godt og det var den som var helt naturlig for meg å velge da jeg skulle ha bunad. I tillegg var jeg så heldig at jeg kunne klare å sy den selv siden det ikke var masse broderier med plattsøm - det er noe jeg slett ikke behersker. Riktignok er det plattsøm på kragen og mansjettene på skjorta, men det er hvitt på hvitt, så broderingen er ikke så avslørende.

Jeg tok en del mål før jeg begynte å sprette opp - viktig å få alt på plass igjen etter omsøm. Bildet avslører også at sølvet bør også pusses før bunaden skal brukes...

I ettermiddag har vi tenkt oss en tur til Husebyleieren i Oslo hvor Kongens garde har drilloppvisning. Men allerede nå på formiddagen merker jeg at bjerkepollen kanskje er noe som setter en stopper for det. Uansett skal vi få med oss barnetoget her i området først.

Ønsker alle en flott 17-maifeiring! :)

 

Påskeegg med innhold

Er man født i slutten av februar er det ikke langt mellom fødselsdag og påske. Og min lille venninne - seksåringen som er omtalt i tidligere innlegg - skal jo selvfølgelig få påskeegg! Siden vi har liten kontakt og det er sjelden jeg treffer henne kan det være litt vanskelig å velge innhold med tanke på størrelse og farger hun liker osv. Men inspirert av påsken sydde jeg et par spisebrikker i gult med høner, strikket et gult pannebånd, og la selvfølgelig med et par ullsokker. Aldri en gave fra meg uten ullsokker, og det vet hun ;)

Spisebrikkene fikk jeg ideen til da det ved juletider var veldig mange som sydde slike av et motivstoff øverst og et ensfarget eller forsiktig mønstret under (uten sammenlikning for øvrig!) Da kom jeg på et hønestoff jeg har hatt liggende i flere år og som nå kunne passe bra.

Fort gjort var det også - to stoffbiter som skulle syes sammen, litt kjapp quilting og lukkekant rundt. Bakstykkene ble i litt mørkere gult - og alt  jeg trengte ble hentet fra eget lager!

Jeg hadde også et nøste Bjørk fra Viking (90% bomull/10% ull) i mørk gult liggende som ble gjort om til et pannebånd. Dette har jeg også sett bilde av på facebook, og de var enkle å kopiere med dobbel tråd og dobbel perlestrikk.

Sokkene ble strikket av rester i Big Fabel.

Jeg vet ikke hvilken størrelse dette ble, men jeg la opp 40 masker, strikket vrangbord + 9 mønsterrapporter på skaftet. Etter helen strikket jeg også 9 mønsterrapporter før avfelling. Og tilbakemelingen sier at de passet.

Egget var stort, og resten ble fylt opp med påskegodt!

Med dette ønsker jeg dere som kikker innom en riktig fin påske!

Bilderesultat for påskekylling bild

Min karriere som treskjærer

Den karrieren ble veldig kort - dvs.den varte akkurat de åtte ukene kurset varte. Og dette er nå snart 15 år siden.

Faren min hadde treskjæring som hobby i mange år, og da han kom på sykehjem fikk jeg i forskudd på arv en stor, hjemmelaget trekoffert som inneholdt en mengde treskjærerjern. Mest for å glede ham, begynte jeg på et treskjærerkurs, men det var faktisk veldig morsomt. Disse to fjelene er så langt resultatet. 

En skikkelig treskjærer vil nok mene at ingen av dem er helt ferdig - mønsteret skulle nok vært skjært litt dypere.

Den store fjelen skal det serveres brødskiver på, den lille er tenkt brukt til å smøre flatbrød eller lefse på når vi spiser rakørrett. Jeg kjøpte seks emner til disse småfjelene, alle skulle ha forskjellige mønster. Både emnene og mønsterne er godt oppbevart, så jeg håper at jeg om få år - som pensjonist - kan begynne på kurs igjen. Kanskje er det håp å kunne dekke til seks en vakker dag...?

Godt Nytt År!

Vi tilbringer alltid deler av romjulen og nyttårshelgen på fjellet. Akkurat nå er det nesten så sola bryter gjennom det tynne skylaget, men ellers er det grått og litt trist her. Alt for lite snø, og den som har kommet har stort sett smeltet og blitt omdannet til is. Det er livsfarlig å gå på veien, og i skiløypene likeså. Mannen priser seg lykkelig over at han ikke kjører piggfritt med tanke på hjemveien i morgen.

Med andre ord er det ikke mye julestemning her. Dagene raser likevel av sted siden jeg har så mange innendørssysler å ta tak i. Jeg hadde med mange forskjellige ting hjemmefra - ikke for at alt skulle bli ferdig, men for å komme godt i gang med ting. Det er ofte det som tar tid og som kan være litt tiltak, synes jeg.

Blant annet skal liftgardinen på kjøkkenvinduet byttes ut - markblomster i bomull skal byttes ut med høner i lin. Her er fòr og hønestoff klippet til, men jeg må kjøpe en annen type bånd til å tre snorene i på baksiden enn den jeg har fått med meg.

I fjor vinter kjøpte jeg mønsteret til Snøklovnene og Snødamene til Trude Fylling. En kropp ble strikket, tovet og fylt med vatt i fjor - i år skal den få hatt og broderier. Hatten er nesten ferdig, må bare prøve den på før jeg feller av på toppen.

Nok et forsøk er gjort på å finne garn egnet til å strikke sjalet French CanCan. Jeg har gjort noen mislykkede forsøk tidligere, så denne gangen prøvde jeg med en tråd Arwetta og en tråd Silk Mohair. Jeg har så vidt startet opp, men synes det ser litt kompakt ut. Kanskje kan det hjelpe bare å bytte til litt tykkere pinner. Det må prøves før jeg forkaster garnkombinasjonen.

Dette sjalet skulle egentlig vært en 65-årsgave til en venninne i midten av desember. Sjalet er fortsatt tiltenkt henne, men siden hun fikk en kjøpegave på dagen sin har jeg nå ikke noe tidspress lenger.

Sokker er alltid greit å ha på pinnene. Et par i barnestørrelse er ferdig, og to par til er påbegynt. Alle i lilla Sterk - som for tiden - sammen med Perfect - er mitt favorittgarn til sokker.

I dag er planen å komme i gang med et babyteppe. Jeg hadde oppskriften på både Bellateppet og Småtrollteppet liggende på hytta, så jeg tok bare med litt garn hjemmefra. Etter å ha lest litt nøyere på mønstrene ser jeg at valget faller på Bellateppet siden det passer garnet jeg tok med - Panda fra Pt. Det passer akkurat til strikkefastheten, mens Småtrollteppet sier litt tykkere garn. Sånne tepper er veldig greit å ha liggende i bilen til litt lengre bilturer hvor mannen kjører og jeg strikker ;)

Så som dere ser er ikke mangel på snø noe stort problem for meg!

Må bare ta med denne som jeg fant på fb også. Passer godt til mine nyttårsforsetter! ;)

Til slutt vil jeg ønske alle som kikker innom et riktig Godt Nytt År - håper å se dere i 2017 også!Nyttårsklem fra Berit

Jeg har arvet - masse stoff

På 80- og 90-tallet hadde jeg en venninne som jeg gikk på mange kurs sammen med. Vi malte trefigurer og keramikk, vi lagde Satzburgdekorasjoner og trolldeigfigurer, sydde lappeteknikk og lagde flere typer Isoldenisser, -engler og -dukker. Jeg tror vi var innom alt av hobbytrender som var på den tiden. Men det som lå hennes hjerte nærmest var søm, og i perioder påtok hun seg søm for andre også. Hun kjøpte alltid rikelig inn til sine prosjekter, så hun hadde stort utvalg av det meste på det store hobbyrommet sitt i kjelleren.

For noen år siden døde hun dessverre - etter en sykehustabbe - og nå har jeg arvet stoffrestene hennes, som mannen hennes kalte det.

Det var fem halvfulle søppelsekker med stoff han hadde samlet sammen til meg. Jeg følte meg rimelig grådig da jeg dro av sted med alt sammen, men siden mannen "truet" med å kaste det som ble stående igjen hadde jeg liksom ikke noe valg ;)

Dagen etter startet sorteringen. Det var sååå mye fint stoff - og maaange meter til sammen. Og noen av stoffene kjente jeg faktisk igjen fra den gangen vi sydde sammen.

Det var en blanding av svenske stoff fra Borås, engelske Laura Ashly, franske Provancestoff og ikke minst de amerikanske V.I.P.-stoffene - som vi nesten behandlet som hellige den gangen. Noen biter kjente jeg også igjen fra nærområdet, Sandvika Veveri.Noen av "restene" var 10-12 meter lange!

Stoffene var ikke vasket. Jeg pleier å gjøre det før jeg syr noe, men med denne mengden orket jeg ikke å gå i gang med det.

Nå gjenstår det bare å finne noe å bruke alt dette til. Eller, 10 -12 meter har jeg allerede tatt i bruk.

God Påske!

Vi tilbringer påsken på fjellet i Valdres, og akkurat i dag har vi en helt fantastisk dag. Strålende sol fra skyfri himmel - dog litt kjølig i lufta.

Gammel påskepynt blir tatt frem hvert år og kommer til heder og verdighet.

Denne familien ble strikket for mange år siden.

Dette er fjorårets høneproduksjon.

Og denne Mimounahøna har også blitt noen år gammel. Påsken er ikke nødvendigvis gul lenger ;)

Ønsker med dette alle en riktig fin påske!

Ønske om et Godt Nytt År til alle fra meg!

Jeg har mange ting - både ferdige og påbegynte - som burde vært postet før nyttår, men det er så mange andre ting som har blitt prioritert. 

Her er årets dørkrans. Jeg lever etter at det enkle ofte er det beste ;)

Og når juletreet skal inn i stua må noe annet ut. Sydde nye trekk til putene og satte det ut ved inngangsdøren.

Utrolig nok registrerer jeg at det fortsatt er en del som kikker innom her, så jeg vil derfor ønske alle et riktig godt og produktivt år!

Håper dere kikker innom i 2016 også! :)

Min 17-mai 2015

Pga. forkjølelse er formen laber om dagen. Og siden det er kjølig ute, og vi heller ikke har noen forpliktelser i forbindelse med 17-maiarrangement, vil nasjonaldagen vil bli fulgt på tv.

Startskuddet for barnetoget i Oslo har allerede gått, og jeg har fått med meg dagens høydepunkt - gardemusikken og drilltroppens oppvisning på Carl Johan. Jeg blir like imponert - og litt rørt - hver gang! Og som tidligere korpsmusiker forstår jeg i hvert fall litt av hva som kreves av trening og presisjon. Drømmen har selvfølgelig vært å se mine sønner blant denne gjengen, men sånn har det aldri blitt. Til trøst har vi ofte vært i Husebyleieren på ettermiddagen og sett på drilloppvisningen der live.


Oppskrift og bilder av denne kaken har gått som en farsott på face-book de siste par ukene. Jeg er glad i kokosboller, så da vi skulle ha besøk i går kveld ville jeg prøve den. Resultatet ble egentlig helt ok, men det var kanskje mengden kokosbolle som ble litt too much for meg. Halve kaken ble spist. Ingen forsynte seg av den to ganger (hadde heldigvis en annen kake også!) - og ingen ba om oppskriften - det sier jo litt ;) Tror denne egner seg best til barn som elsker søtt, men det var verdt forsøket å prøve den i hvert fall.

Her finnes oppskriften om flere har lyst til å prøve seg: Kokosbollekake

Nye lys av gamle lysstumper - lysstøping

Jeg synes det er morsomt å støpe lys, og tar derfor vare på lysstumper - i alle farger. Det første jeg gjør er å klippe av de brente vekene og sortere etter farger.

Jeg skyller godt ut av melk-, juice- og fløtekartonger og bruker til former. Noe som egner seg enda bedre er de sylinderne som man kjøper Pringles potetgull i, men sånne hadde ikke jeg nå.

I tillegg trenger jeg bomullsveke (jeg kjøper den tykkeste de har på Panduro), grillpinner, en spiss gjenstand til å lage hull i bunnen på melkekartongene og Gaffatape - til å tape over hullet i bunnen så ikke stearinen renner ut.

Først lager jeg et lite hull i midten av bunnen på kartongen. Så lager jeg en knute på enden av veken og trer den gjennom hullet.

Stearinen smeltes i vannbad på komfyren.

Den andre enden av veken binder jeg stramt fast i en grillpinne - pass på at den kommer i midten på kartongen. Da all stearinen er smeltet heller jeg det over i kartongen. Gamle veker blir liggende i bunnen, så det er ikke noe problem - eller de kan evt. fiskes opp med en gaffel.

På vinteren er det greit å sette kartongene ut i snøen til avkjøling - det tar litt tid. Skal man ha stripete lys må den første fargen ha stivnet skikkelig for at fargene ikke skal blandes i hverandre. Jeg har tidligere f.eks. laget Kvikklunch-lys, det er smart hvis man ikke har så mye av hver farge.

Da stearinen er helt stiv er det bare å rive av melkekartongen og klippe av veken i bunnen og på toppen - og vips er lysene ferdig!

Siden dette er en blanding av ekte stearin og andre tilfeldige lysrester brenner jeg dem kun i lykter utendørs da de soter mer enn nye "kjøpelys". Og de brenner i mange timer!

Jeg har tidligere prøvd å lage lysene med tre veker i hver kartong for at de ikke bare skulle brenne ned på midten, men det fungerte dårlig. Det ble rett og slett for varmt, så de smeltet fort og rant veldig.

God Påske!

Ønsker alle som kikker innom en riktig
Godt Nytt År!

 

Plutselig tilbake med nye ting fra pinnene! :)

Julegave fra hemmelig venn

På forumet Hobbyboden har vi hatt hemmelig julevenn. Det er flere år siden jeg har deltatt på sånne ting, men i år lot jeg meg friste. Vi fikk tildelt venn, siste frist for å sende gaven og pris på gaven. Det angrer jeg ikke på! Her er gaven jeg fikk tilsendt.

Kortet inneholdt en del hint om hvem som hadde sendt meg gaven, og etter å ha 'gransket' medlemmene på Hobbyboden som kommer nordfra har jeg landet på at det er Solfrid som er avsender. Tusen takk for koselig, hjemmelaget hjerte. Stearinlys går jo unna på denne årstiden, Arwetta er en garntype jeg liker godt, men som ikke er så tilgjengelig i garnbutikkene her i området - og sjokoladedrikken skal jeg nok kose meg med en dag det er ekstra kaldt :)

 

God Jul til dere alle!

Jeg ønsker alle som kikker innom her en riktig God Jul!

Julekalender

Jeg er tidlig ute i år - alle pakkene ligger ferdig pakket, klare til å overleveres posten.

Yngste poden har passert 26 år, og egentlig har jeg sluttet å lage julekalender til ham. Men siden han sitter i Kristiansand og lengter litt hjem til Østlandet, synes jeg han fortjener å få en kalender i år. Og da jeg fikk idèen om å gi ham diverse (luksus)matvarer i kalenderen ble det for første gang ikke noe problem å finne innhold til de 24 gavene. "Temaet" for kalenderen ble spekemat, siden det er holdbart i romtemperatur. Ellers ble det noen krydderpakker - som trakk ned gjennomsnittsprisen litt - og noen dusj- og hårprodukter. Litt julepynt ble det også :)

Gleder meg til å sende dette til ham - det blir nok et kjærkomment bidrag til en fattig student! ;)

Kalles eplekake

I går bakte jeg eplekake. Siden det kom litt brått på valgte jeg en oppskrift jeg har som er veldig enkel - og veldig god. Den heter Kalles eplekake, og oppskriften sto på melkekartongene en periode på midten av 80-tallet.

Oppskriften er som følger:

150g hvetemel

150g sukker

1 ts bakepulver

150g smør

Dette blandes/smuldres.

2 egg røres inn.

 

2-3 epler

2 ss sukker

1 ts kanel

1 dl hakkede mandler

Fordel deigen i en ø 22cm randform. Stekes midt i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter.

Velbekomme - som Wenche på "God Morgen, Norge" bruker å si. ;)Smaker selvfølgelig aller best med is eller pisket krem, men det hadde jeg desverre ikke i dag.

Vannbakkels

I dag hadde jeg så lyst på noe godt, så i ren desperasjon satte jeg i gang å lage vannbakkels. Det er ikke så ofte jeg baker det. Uten krem, men med melis på, synes jeg det er veldig godt av og til.

Oppskriften klippet jeg ut fra Norsk Ukeblad i -93, og her er den om det kan friste flere å bake:

2 dl vann

50g smør el. margarin

2 dl hvetemel

3 store el. 4 små egg

Kok opp vann og margarin. Tilsett melet og rør godt ? la kjelen stå på platen til røren slipper bunnen. Ta kjelen av platen og la røren avkjøles litt. Tilsett et egg om gangen under kraftig omrøring. Røren skal være så tykk at en skje røre så vidt holder formen uten å flyte utover.

Legg røren på smurt plate eller bakepapir. Stes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter. Ikke åpne ovnsdøren de første 20 minuttene, da kan de lett falle sammen.
Når kakene er kalde kan de fylles med krem eller eggekrem og drysse melis over ? Eller bare smøre på melisglasur, som jeg liker best.

Lykke til om du pøver deg!

Sesong for loppemarked

Jeg har vært på loppemarked igjen. Det har virkelig blitt en koselig hobby for meg. Jeg elsker å gå å kikke etter ting jeg kan ha bruk for - eller se på ting jeg slett ikke har bruk for. Jeg ser mange ting jeg har selv, og skjønner ikke hvordan de kan kvitte seg med ting jeg bruker jevnlig. Også er det morsomt å se på andre mennesker som er ute i samme ærend som meg. Mange er til og med  mye ivrigere enn meg - sniker i køen og presser seg frem med spisse albuer ;)

Her er tingene jeg kjøpte denne gangen: en liten bolle + to sett teakopper med skål og asjett til Ruskaserviset fra Arabia som jeg har samlet på en stund.

Tre og en halv bunt rødt og en bunt "supperosa" tynt ullgarn - egnet til sjal elller lignende.

Og en spole med lin/bomullsgarn.

Og en nydelig påbegynt brodert linløper - like fin på vrangsiden som på rettsiden. Og den er såpass påbegynt at om jeg ikke vil brodere den ferdig kan jeg istedet ta opp den lille figuren til høyre på bildet og slippe unna med å sy inn rundt kantene.

Og de neste helgene fremover byr på nye muligheter! :)

Da erklærer jeg påskeferien for åpnet!

Jeg koser meg sånn når vi kjører bil, selv om vi bare skal på hytta. Jeg tror det ble sånn etter mange år med barn i baksetet - som stadig kranglet. Den ene kunne bare peke eller ta med en finger på den andre før "helvete" var i gang ;) De siste årene har det bare vært mannen og meg - og jeg nyter det. Selvfølgelig sammen med kaffe, boller og strikketøy. Kjører vi om kvelden og det er mørkt har jeg en hodelykt liggende i bilen :))

Og vel framme på hytta er det nok snø!På Hobbyboden har vi vært noen medlemmer som har sendt en liten påskehilsen til hverandre. Dette var hva jeg fikk fra min venn, som var Marolse. Veldig fornøyd med innholdet :))   

Selv om man egentlig kan gå å kjøpe det man trenger selv er det veldig hyggelig at noen har tatt bryet med å lage en gave som passer og er beregnet til akkurat meg. Tusen takk Marolse!

Med denne omsorgsfulle mamma'n ønsker jeg alle som kikker innom bloggen min en riktig fin påske!


Livets strikketøy

Fant dette på fb og synes det var fint :)
 
Den gang vi kom til verden, da fikk vi en presang,
... et nøste med vår skjebne, og ingen vet hvor lang.
Da la vi alle masker opp til livets strikketøy,
der vil det stå i mønstret når vi jukset og vi løy.
Hver maske er en dag, og hver omgang er et år.
og alt vi gjør og sier i strikketøyet står.

Og mister vi en maske og lot den rakne ned,
det var kan hende venner vi aldri mer fikk se.

Noen har et strikketøy med varme farger i,
det er de gode strikkersker som kjærlighet kan gi.

Men alle må vi strikke med det garnet vi har fått,
selv om det av og til kan virke kjedelig og grått.

Og når vi så blir eldre da tenker vi som så,
" Hvor mye er tilbake av livets strikketråd"?
Vi håper at det holder slik at vi kan felle av,
så tomme strikkepinner blir korset på vår grav.

Og møter vi St. Peter som vokter himmelens port,
vi gir ham strikketøyet med alt som vi har gjort.
Da gransker han det nøye og sier,
" kjære barn, her oppe har vi bruk for en mengde opprekksgarn.
Da vasker himlens engler vårt garn så reint og hvitt,
de glatter det og ordner det til det blir knutefritt.

Det legges så på lager, så mykt og fint og bløtt,
kan hende det skal brukes til barna som blir født ♥

~~ukjent opphav~~

Loppemarkedshelg

Siden mange ble nyskjerrige er det ikke mer enn rett og rimelig at jeg lager et blogginnlegg om gårsdagens funn ;)

Dette er nok den virkelig store loppemarkedshelgen - ikke mindre enn ti stykker i Asker og Bærum, og i tillegg noen bruktklærmarkeder. Krysser man grensen til Oslo er det sikkert 20 til! Vi hadde en runde i går og rakk innom seks stykker. Det jeg i første omgang ser etter er serveringsfat og boller til 70-talls serviset Lava fra PP. Ikke èn del fant jeg i går! Til gjengjeld fant jeg et komplett kaffesservise av det finske som jeg egentlig hadde tenkt å spare på før jeg endte opp med Lava. Jeg tror dette heter "Ruska", men det hadde vært fint om noen kan bekrefte det.

Både kaffeskålene og asjettene er små, så de får nesten plass på en liten mug-rug.


Seks kopper, skåler , asjetter, fløtemugge og sukkerkopp - og fire eggeglass. Litt usikker på hva eggeglassene skal brukes til i sammenheng med kaffekopper, men de fulgte nå med...

Kr. 150,- for hele settet er til å leve med ;)

 

En Benny Motzfeldtvase til kr. 15,- må vel betegnes som et kupp!


Jeg har lenge ønsket meg en sånn kurv fra Alessi. Tenkte den var fin til frukt i campingvognen, men pga prisen har jeg aldri fått meg til å kjøpe den. I går fant jeg et fint alternativ. Den er flettet som et nettinggjerde, og jeg synes den er kjempetøff.


Dette skal brukes som smykkeskrin på hytta og få fast plass på nattbordet - som er en gammel stol. Jeg har en tendens til å legge fra meg smykker rundt omkring, nå blir det slutt på det!


 

Litt hobbyrelatert ble det også :)

Noen meter blonder, et par meter lys lilla bomullsstoff og ni meter tynt, hvitt bomullstoff. Det hvite kan minne litt om dunlerrett, men er litt usikker.

De blå nøstene var en påbegynt barnegenser. Jeg måtte rekke opp, lage bunter og vaske det og deretter nøste det opp. Hadde det ikke vært for at garnet er Triplex hadde jeg aldri tatt jobben. Jeg elsket det garnet og har savnet det siden de sluttet å produsere det!

Brodèrgarnet var i fine bunter som man kjøper det, men jeg må vaske det også. Jeg fester det derfor til plastremser hvor jeg merker med nummer, og så er det bare å vaske alt sammen forsiktig i vasken. Jeg synes dessuten det er mye mer oversiktelig å ha garnet oppbevart på denne måten.

Her er en liten trøstegave til mannen som ventet tålmodig i bilen da han ble lei av folk og gamle ting. Han liker både whisky og ryper, så denne må jo passe ham bra ;) Boksen er ikke så stor, den har tidligere inneholdt en liten miniflaske.

Jeg er fornøyd med "fangsten", og kommer nok til å sette av neste lørdag til loppemarkeder også! Lysstøping - nye lys av små rester

Når det ikke er utevær i fjellheimen - og man dessuten har to bæreposer med lysstumper liggende - er lysstøping en koselig aktivitet. Lysstumpene var i forskjellige farger, så det første som må gjøres er å sortere etter farge og klippe av de brente vekene. Nye veker kjøper jeg forresten på Panduro. Der har de tre forskjellige tykkelser, og jeg har brukt den tykkeste. Da jeg smeltet lysstumper sist gang forsøkte jeg med tre veker pr lys for at det ikke bare skulle brenne ned i et hull på midten, men det fungerte ikke så bra da det nok ble i varmeste laget og lysene rant veldig. Denne gangen har jeg derfor bare èn veke pr. lys.

Her et bilde fra fargesorteringen.


Jeg har et gammelt turkjelesett som tidligere er degradert til lyssmelting - jeg smelter i vannbad. Mange fine former til lys kan kjøpes, men siden dette kom litt brått på hadde jeg kun juicekartonger tilgjengelig.

Stearinen skal smeltes helt, men ikke koke!

I bunnen av kartongene stikker jeg et lite hulle som jeg trer veken gjennom. Der lager jeg en knute på veken og taper godt over for at den varme stearinen ikke skal sive ut gjennom samme hull. Veken knyter jeg fast på en grillpinne av tre som jeg legger over åpningen på toppen (se to bilder høyere opp). På den måten blir veken stram og holder seg i midten av lyset hele veien opp. Hell deretter den smeltede stearinen i kartongen. Hvis man vil ha stripete lys (f.eks. "Quick-lunch" lys som jeg har laget) heller man i en og en farge og lar stearinen avkjøles/stivne før neste farge helles over.

Og sim-sala-bim, her er de ferdige lysene. Siden det er blandet mange typer stearin i disse lysene brenner jeg dem bare i lykter utendørs. Jeg aner ikke hvordan blandingen av ren stearin og andre ikke fullt så rene blandinger fungerer sammen - om det eventuelt soter mer enn "kjøpelys" - så jeg tar ingen sjanser med dem innendørs.

Jeg ser jeg hadde litt bedre bilder forrige gang jeg blogget om dette, og det innlegget finner du her.

Lykke til om du også får lyst til å prøve!

God påske!

Vi har kommet oss på hytta hvor vi feirer påsken med tradisjonell påskepynt - denne laget av eldste sønn i -89, fem år gammel. Den blir hengt opp, og vi ler like godt av den hvert år. Legg merke til "ansiktet" som er sirlig tegnet litt over nebbet. Dette er gutt med kunstnerisk sans! ;)

Jeg tok en runde i hytta med fotoapparatet etter å ha satt frem påskepynten. Og det første som slår meg er at jeg må være litt i overkant glad i kyllinger/høner.

Disse to er malt i begynnelsen av -90 tallet da det var så populært å male på tre.

Denne lille familien er strikket etter mønster av Jean Greenhow.

Sydd løper med litt spesielle kyllinger.

For noen år siden ble det veldig populært med stitchery.

Her har vi hønen Henrietta med kyllingene sine. Strikket og tovet i en along på HB i i 2005(?).

Noe er også fortsatt under produksjon - Tildas påskeharer.

Men vi er ikke selvforsynte med alt - noe må vi kjøpe ferdig også.

Som dette påskeserviset fra Porsgrund Porselen. Det kjøpte jeg i 1986 - samme året som vi kjøpte hytta.

Eggekransen og denne hønea er kjøpt inn de siste årenene - og høneservietter er jo forbruksvare.

Gule lys må man jo ha!

Og litt å kose seg med! Innholdet i trauet sørger vi for blir byttet ut hvert år/flere ganger i året ;)Utendørs har vi påskeliljer og lykter med stearinlys.

Og noen kvister med isoporegg.


Som bildene viser har vi det meste på hytta - men skiløyper og snø savner vi i år.

Været er overskyet og kjølig i dag, men jeg har som vanlig en stor kurv med diverse håndarbeid medbragt, så innetid er helt ok :)

Ønsker dere alle en riktig God påske!
 

Bøker til juleferien - da har man jo god tid.

Jeg har vært en tur på biblioteket før jul. Hver gang blir jeg overrasket over utvalget de har, og hva de kan skaffe om de ikke har det jeg spør etter.

Noen bøker til å bla i for å og finne nye fristelser.

 Og noen til å lese i.

Siden jeg ikke er så god til å lese, dvs. jeg leser sakte, har jeg garantert lesestoff til over nyttår. Og jeg koser meg virkelig med bøkene.

God Jul!

Jeg var innom bloggen min for å finne en link da jeg så at jeg hadde fått en julehilsen - til tross for tre måneder uten oppdatering! Veldig koselig oppdagelse - tusen takk for hilsen og for puffet, LivM :)                                            Heldigvis har jeg vært mye mer aktiv på andre områder enn blogging, så det er ikke det det står på, men jeg vurderer veldig å bytte blogg om jeg skal fortsette med dette. Samtidig er det litt rart å skulle "svikte" sprayblogg etter sju år.

Uansett, julen er her og ting begynner å falle på plass her i huset. Siste strikkegave er ennå ikke helt ferdig, men den skal heller ikke leveres før 1. juledag så jeg har ennå litt tid på meg. Nå skal jeg lage sylte, som sammen med krumkaker og tebrød blir det eneste hjemmelagede denne julen. 

Et kornete bilde av årets juletre. Vurderte å finne bilde av et tidligere tre som var bedre, men siden dette er første året vi har fjelledelgran i stua ville det være å lure dere, så jeg lar det gå.

Ønsker dere som fortsatt stikker innom her en fredelig og fin julefeiring - og så se's vi så snart jeg kan bestemme meg ang. videre blogging. God Jul!

Nye loppefunn

Denne helgen blir sesongens første loppemarked arangert. Da jeg ankom 10-15 minutter etter åpning var allerede hele nærområdet fyllt med biler. Siden det regnet var til og med møbler plassert innendørs, så det var ikke lett å få noen oversikt over loppene. Likevel var jeg veldig heldig - synes jeg selv da ;)

To små Høganeskrukker. Og disse er virkelig små, og av ny produksjon. Men jeg synes likevel de glir fint inn i samlingen min.

Jeg vet ikke hva en sånn type "lysestake" kalles, men den ble med hjem - sammen med to tallerkener til Porsgrunns Lavaservise fra tidlig på 70-tallet. Egentlig var jeg på jakt etter serveringsfat og boller til dette serviset, men denne gangen var det bare tallerkener de kunne tilby.

Jeg er nok litt tilbake til 70-tallet - som mange andre. Men i motsetning til de andre er jeg ikke så opptatt av å lete etter stormønstrede sengesett og gardiner, jeg vil heller ha igjen de tingene jeg selv hadde på den tiden. F.eks. ble jeg kjempeglad da jeg fant fire lange fag av disse gardinene fra Solberg Spinneri. Her fotografert våte på tørkestativet etter å ha vært gjennom en skikkelig kokvask.

Ikke så lett å ta bilde av et stoff, men det er litt grovved, gulhvit i bunnfargen med litt innslag av hvitt og lys grått. Tror de kommer til å ende opp som gardiner på soverommet på hytta og en duk eller to.

Jeg plukket også med meg 6m møbelstoff i sort og brunt.

Det er ikke så enkelt å få noe inntrykk av dette stoffet heller, men jeg tror det blir fint å trekke om setene på spisestuestolene på hytta med. Der har vi 12 (for en jobb!!) stoler, og blir det nok stoff kan jeg godt tenke meg det samme på spisestuestolene hjemme. Her har vi bare seks, så de få gangene vi trenger mange låner vi med hjem fra hytta. På hytta er treverket i furu, hjemme er det bjerk, men med likt trekk blir det ikke store forskjellen.

Det store kuppet var nok denne kobberdunken! Tykk og solid, ø=30cm, h=21cm. Egentlig litt liten til ved, men foran den lille vedovnen på hytta kan den ta seg godt ut - evt. kan den bli en romslig potteskjuler.

Kr. 50,- må den vel være verdt - selv om jeg måtte pusse den selv?
Forsatt god helg!Loppemarked

Jeg har fått helt dilla på loppemarked - jeg som for få år siden begynte å klø bare ved tanken. Sist jeg var på loppemarked fant jeg flere fine ting. Blant annet et stoff (Solberg?) som jeg har sydd gardiner til utedoen på hytta av.  (Beklager litt mørkt bilde.)Et tykt stoff med høner (gobelin?), som nok etter hvert vil bli putetrekk til store dunputer i sofaen på hytta. Det har antagelig vært brukt til duk tidligere siden endene var sydd inn. Nå er det vasket og klart til gjenbruk.

En ubukt fonduegryte fra Bodum er vel verdt en hundrings? Må bare montere håndtakene før bruk.

Da mannen og jeg begynte å etablere oss så smått i første halvdel av søttitallet hadde vi (les: jeg) store problemer da vi skulle velge et servise å spare på. Det var veldig populært med keramikkserviser, men vi endte opp med noe annet. Etter at jeg for et par år siden på et bruktmarked kjøpte en tekanne fra Arabia fikk jeg lyst til å "supplere" med et brunt servise. Og på siste loppemarked fant jeg disse delene - fire kaffekopper med skåler, fem asjetter, seks dype tallerkener og syv eggeglass.

Jeg vet ikke hva serviset heter, men det er fra Porsgrunn Porselenfabrikk. For alle delene betalte jeg kr. 175,- :)Serviset skal brukes på en gammel hytte med mørk brune tømmervegger. Der vil det gli veldig fint inn i miljøet.

På samme hytte skal jeg plassere dette speilet i smijern.Det er en kant med grønt blyglass rundt det fasettslipte speilet. Pris kr. 100,-.

Rett etter påske er jeg klar for nye loppemarked, og ikke minst bruktmarkedet i Vikingeskipet. Alltid noe å se frem til :))

Årets første?

Og da snakker jeg selvfølgelig om årets første BLÅVEIS!

For meg er dette vårens vakreste eventyr!Det tyder på at det er noen dager siden de tittet frem - uten at jeg har oppdaget det - så nå var det bare å få tatt bilder før rådyrene tråkker dem ned. Nå da det bare er enkelte snøflekker igjen her håper jeg rådyrene trekker seg tilbake til skogen igjen. Det er alt for farlig for dem å ferdes her - vi er nesten nærmeste nabo med E-16.

Håper vårtegnene snart dukker opp hos dere som bor litt lenger nordover også! :)

Ny jobb i morgen, mandag

1. mars ble jeg arbeidsledig da vikariatet jeg hadde i et regnskapsbyrå var over. Litt trist, for jeg likte meg veldig godt. Men nesten før blomstene jeg fikk da jeg sluttet hadde visnet hadde jeg fått ny jobb :)) Så i morgen starter jeg opp i en jobb som jeg ønsker meg, i gåavstand hjemmefra - og stillingsprosenten er ca. 50! Jeg gleder meg!Blomstene jeg fikk :)

Fastelavensboller - eller muslirundstykker

Muslirundstykker har overtatt rollen som fastelavensboller her i år. Med rosiner og finhakkede aprikoser blir de faktisk så søte at de kan spises som boller. Ønsker man det litt søtere er det bare å dele i to og legge et par skiver med gjetost i mellom. Veldig godt og mettende - og en utrolig enkel matpakke.

Oppskriften har jeg fra God Morgen Norge. Jeg liker godt solsikkefrø, så jeg tilsetter ca 1 dl av det i tillegg - dessuten lar jeg hasselnøttene være hele.

Deigen legges med skje over på stekeplaten og heves en time.

Stekes ved 225 grader i 15-20 min.Avkjøles på rist og egner seg godt til frysing. Bør prøves!!

 

Shopping - litt gammelt og litt nytt.

Mandag denne uken hadde Katrhrines Quiltestue presentasjon av vårens kurs. Stort fremmøte i Voksen kirke, hvor det i tillegg til kurspresentasjon var lagt frem mengder med stoffruller og 'gamle' mønster på salg, kr. 29,- og 49,- pr. meter. Og da man jo bare passe på å handle :))

Først noen meter med stoff som kan bli fine bakstykker.Så litt blått - jeg tror det blir en blå veske snart :)

Noen rosa halvmetere jeg ikke kunne stå for - og de to andre ble liksom med på kjøpet.

 

Av og til er jeg innom Qxl for å sjekke om det er noe jeg trenger. Og jeg må innrømme at jeg har litt problemer med å motstå moulinègarn. Ikke fordi jeg broderer så enormt mye, men det finnes jo i så utrolig mange flotte farger! Veien var derfor ikke lang fra budrunde til garnet lå i postkassen min.

Jeg aner ikke hvor mange farger og bunter det var, men i følge annonsen veide det 180gram.

Nedturen derimot kom da jeg tok garnet ut av plastposen det var pakket i - det luktet røyk! Etter to døgn til lufting på verandaen og en lett dusj med parfymert tøymykner, bestemte jeg meg for å feste alt garnet til plastremser, merke med fargenummer og vaske det. Litt jobb, men i ettertid er jeg ikke i tvil om at det var verd det.

Her til tørk.

Det ble så fint og oversiktelig at jeg faktisk vurderer å gjøre det samme med resten av brodèrgarnet mitt :) Foreløpig blir det oppbevart surret opp på pappbiter i en plastboks bergenet på sånt.


 

Salg på Notabene

Notabene har virkelig storsalg på hobbybøker om dagen. Stort utvalg i forholdsvis nye bøker, og utvalget var nok aller størst i lappe/quiltebøker. Jeg endte opp med disse fire (og seks bøker til dagen etter...). Kr. 39,- pr. stk. er jo noe man kan leve med :))

Tidligere har jeg rost Bærum Bibliotek, og det er ingen grunn til ikke å fortsette med det. Stadig nye bøker, og det er jo så enkelt når man både blir informert og kan bestille på nett. Dette er de fire siste bøkene jeg hentet.Ikke alle bøker fenger like mye, så det er veldig fint å kunne bla gjennom før man evt. går til innkjøp.

En samler - jeg?

Jeg må nok bare innse at jeg er det. Jeg har mange forskjellige samlinger, men ingen virkelig store. Frosker, servietter, gamle nøkler og kammerlysestaker - bare for å nevne noe.Sist helg var det tre messer på Lillestrøm. Hjem- og Hobby  gikk jeg veldig fort i gjennom, Kunst- og Håndverk likeså, men på Samle- og Antikkmessen koste jeg meg lenge. Man må bruke tid der, vet jo aldri hva som dukker opp ;)

Jeg kom hjem med disse fire krukkene, og siden jeg har noen fra før føyer nok Høganeskrukkene seg inn blant 'samlingene' mine.

Den store bak skal jeg snart ha en stor julestjerne i, og de to til høyre gleder jeg meg til å fylle med  tulipaner eller markblomster.

Jeg snublet også over et par banankasser med hobbybøker, og der var jeg heldig og fant denne.Litt av et funn for meg som synes det er morsomt å sy dukkeklær - også kan noen andre få låne den de har på biblioteket ;) Jeg betalte kr. 60 for den, og boken er nok nærmest ubrukt.

Min pepperkakeboks - "extreme makeover"

Etter å ha sett Lilesnuppas innlegg om 'extreme makeover' på en pepperkakeboks måtte jeg bare prøve. Det er jo ikke akkurat tiden for pepperkakebokser nå, men en venninne hadde en hun kunne avse, så da var det bare å sette i gang. 

Her er min utgave :)Jeg valgte dongeristoff som grunnstoff, og et motivstoff godt egnet til sytilbehør på ytterlommen. Lommene inni boksen er sydd i smårutet blått og beige stoff.Her finnes en sømforklaring på hvordan dette gjøres.

Takk til Lillesnuppa for flott idè!

Et oppussingsobjekt

Jeg har fått med meg at alt for tiden skal være hvitmalt, likevel holder jeg på med det stikk motsatte ;) I 1998 var vi ferdig med å bygge hytte - og den gang skulle alt - og da mener jeg alt - være trehvitt, og gjerne lutet. Jeg gikk i gang med å lute en gammel kommode, som jeg tjue år tidligere hadde malt hvit... Malingen satt godt, og jeg trodde ikke treverket skulle tåle en omgang til med lut, og dermed ble den puttet inn i annekset hvor den kunne stå uten at jeg trengte å bli påminnet om den hele tiden.

Men i sommer bestemte jeg meg for å fullføre prosjektet. Jeg la kommoden med ryggen ned mot gulvet sånn at ikke luten skulle tære på det dårligste treverket, og smurte toppen og sidene med lut en gang til.Det gikk faktisk veldig bra, og etter å ha pirket litt på malingsrestene på utskjæringene med en litt spiss grønnsakskniv ble resultatet nogenlunde akseptabelt.Og sånn ble det ferdige resultatet - med et litt for langt gyngestolteppe som løper. Nå gjenstår bare å kjøpe messingbeslag til skuffene - evt. finne igjen de originale som ble fjernet da jeg startet med lutingen ;) 

Verdens beste boller?

Jeg lar meg ofte påvirke av ting som blir diskutert på Hobbyboden, og denne gangen var det påstanden om verdens beste boller. Ingen fikk fullrost dem, så jeg måtte bare prøve selv ;)

Samtidig prøvde jeg å samle noen råd og erfaringer ang. steking med varmluft - noe jeg aldri har fått særlig taket på. Hjemme har jeg aldri hatt den funksjonen på komfyren, men da vi fikk strøm på hytta for et par år siden hadde jeg det plutselig.

Tilbake til bollene - hevingen var det ikke noe å si på, selv om de bare skulle heves èn gang..Jeg stekte bollene på to brett, det ene på vanlig over-/undervarme, det andre på varmluft.
Og her er resultatet.De to første radene på varmluft. De ser finest ut, men de var akkurat tatt ut av ovnen da jeg tok bildet og hadde ikke fått tid til å synke sammen.
Min erfaring etter denne lille testen er at bollene ble litt tørrere ved bruk av varmluft. Men jeg skal nok gjøre flee forsøk etter hvert.

Her er bolleoppskriften.

Vårtegn og loppemarked - det er vel synonymt?

Da vi kom hjem fra påskeferien var all snø forsvunnet i hagen. Deilig! Fra nesten å snø inne på fjellet var det en fantastisk overgang. Krokusen blomstret foran huset -

og bak huset var det blått i blått med blåveis.Og første helgen etter påske var starten på loppemarkedsesongen. 
Jeg har aldri vært veldig glad i loppemarked før, men begynner virkelig å få sansen for det nå :) Det er helt utrolig hva man kan finne - og enda mer utrolig hva folk kjøper. Og det er vel det andre tenker om meg også, som er ute etter smijernslampetter til hytta.
Her er fangsten jeg hadde med meg hjem.Tre lampetter.En Holmegaard adventlysstake.Og litt stoff.
Det til venstre tror jeg blir gardiner til utedoen på hytta, det er akkurat nok til det. Det rosa stripete har jeg tenkt kan brukes sammen med rosa fleece til Tilda babytoalettmapper, det er ca. 2-3 meter. Det lys blåblomstrete vil nok alle som kjenner meg si er så typisk meg at de vil forstå at jeg bare måtte ha det ;) Egentlig er det en stooor, rund duk, faktisk 2,2m i diameter. Desverre var det noen flekker på den som jeg ikke fikk av i vask (jeg ante det før jeg kjøpte den), så jeg får bare bruke stoffet som er flekkfritt til et eller annet... 

Og alt til den nette sum av kr. 130,-!!
Jeg tror jeg skal på loppemarked neste lørdag også - og lørdagene etter det :))

Takk for alt, Chiela!!I dag kom dagen da vi måtte si farvel til vår Chiela - en fryktelig trist dag! Hun ville blitt 15 år den 23. mars i år.En siste tur med Thomas ute i snøen i dag.
Tusen takk for alt du har vært for oss alle disse årene, Chiela - vi vil savne deg!!

Salg på Katrines Quiltestue

Sist tirsdag hadde Katrines Quiltestue http://kathrinesquiltestue.blogspot.com/  presentasjon av vårens kurs med tilhørende modeller i Voksen kirke. Samtidig var det salg på stoff, og jeg kom hjem med nærmere 20 meter!!Et fint bidrag til "samlingen" min. For egentlig er ikke min hobby å sy, men å samle på stoff og mønster. Og der gjør jeg det bra!
Det er mulig noe av det rutete stoffet blir brukt til mitt planlagte slumreteppe, men oppstart er ikke helt fastsatt ;)

Julefotografering

På juleaften tar jeg alltid bilder av "barna" foran juletreet, det har jeg gjort helt siden de ble født. Morsomt å ha i ettertid :) Men en ting lurer jeg på - hvor gamle må barn bli før de slutter å gjøre seg til foran fotografen? Disse er 21 og 26 nå...Ok, det ordnet seg til slutt :)For ordens skyld, lillebror til venstre ;)

Gamle minner...

Sist lørdag hadde vi strålende vær. Likevel tilbrakte jeg hele dagen på loftet i mitt barndomshjem. Jeg overtok huset for ti år siden og tenkte det var på tide å tømme loftet. 

150609 006

En stor henger ble fylt med ubrukelige ting, men innimellom fant jeg noen "skatter". 

Jeg har alltid vært glad i håndarbeid, og jeg husker jeg ble veldig glad for syskrinet jeg fikk fra tante Olaug en jul. Men den lyseblå kommoden var likevel den gjeveste. En venninne hadde en sånn, og jeg husker jeg var misunnelig på hennes og ønsket meg lik i sikkert et år eller to før jeg fikk min i bursdagsgave. Hvilken lykke!
Den er 13cm høy, og kan ikke brukes til annet enn å oppbevare knapper eller frimerker.

150609 014

Og selvfølgelig hadde jeg koppestell, i porselen. Fått i julegave fra samme tante som jeg fikk syskrinet. Rart at hun ikke var min yndlingstante, men det var hun faktisk ikke. Likevel ingen tvil om at hun ga meg de mest populære gavene.
Kaffekannen, 9cm høy, står nok ikke helt i forhold til koppene, men det har jeg egentlig ikke registrert før nå...

160609 001

Til koppestellet var det bare to kopper, men jeg hadde bestikk til seks. Pent oppbevart i en liten gullsmedeske.

150609 023


En barnekoffert med klær, de passer Barbie og det lille lykketrollet jeg fortsatt har. Begge deler kom vel på midten av sekstitallet.
Her er både bikinioverdel, heklet sjal, sydd skjørt og truse (orange!).
Opp gjennom årene har jeg tilegnet meg litt mer sy- og strikkekunskaper, men det har nok muligens gått litt på bekostning av kreativiteten. ;)

150609 022

I en gammel konfekteske fant jeg disse Barbi-klærne. De er nok laget da jeg ble litt eldre, men kreativiteten var tydeligvis fortsatt i behold. ;)
Her var det klær som hørte sammen, festet pent til hverandre med knappenåler.  Her finnes bl.a. undertøysett, babydoll, buksedress, "rett-opp-og-ned-kjoler", genser og skjørt .

160609 012

Barbidukken min fikk jeg da jeg var 12 år. Klassen hadde adoptert et skip i utenriksfart som vi laget klasseavis til to ganger i året. Plutselig en dag kom det en diger kartong til skolen merket med 5B - vår klasse. Pakken var sendt fra Japan og inneholdt like mange gaver som vi var elever i klassen, alt attraktive leker som vi ellers bare kunne drømme om. Så ble det loddtrekning. Jeg var superheldig og fikk den ene av to Barbi'er - og den med finest klær. Den hadde sort, åletrang kjole med tyll nederst. Rosa chiffonskjerf rundt halsen og sorte sko med høye heler. Det fulgte med et stativ sånn at hun kunne stå selv, dessuten et stativ med mikrofon på!
Mikrofonen og skoene tror jeg har blitt borte underveis, dukken med originaleske ligger på loftet her hjemme og originalantrekket fant jeg nå i god behold! :))

160609 008

Jeg fant deler av serviettsamlingen min

160609 002

- og en eske med gamle brev. De skal jeg lese gjennom en dag jeg er alene hjemme - og har god tid. Og kanskje er det tid for å kvitte seg med dem etterpå??

160609 019

I 1961 var jeg sju år og begynte på skolen, og her er min første lesebok - også med tittel "Min første lesebok".
Desverre var det ikke den veldig ettertraktede med bilde av hane foran, på min er hanebildet på baksiden.

150609 020

Etter sju år på barneskolen gikk jeg tre år på realskolen. Høsten det andre året ble jeg konfirmert, og bunken med telegrammer dukket opp igjen på loftet. Utrolig koselig å lese de hyggelige og velmente ønsker for dagen og fremtiden. Og så mange, det er 143 stk. - og de fleste var med små pengegaver. :)

160609 013

Etter realskole og yrkesskole begynte jeg i min første jobb (1972), og tjente penger selv. Noe av det første jeg kjøpte den høsten var en Hasegg jakke. På den tiden var det nesten uhørt (kanskje spesielt for jenter fra Bærum) ikke å ha det. De store, tykke som man brukte snøkrystallnål på var ute av moten, og de med mer figurnær fasong overtok.  Her er bilde av min, jeg betalte ca. en halv månedslønn for den!! 
Legg merke til H'en på glidelåsen, den var helt avgjørende! ;)

160609 021

1972 var også første året det kom tilbud om Inter-rail billetter. Jeg var 18år, og etter sterkt press fra en venninne - og moren min(!) - lot jeg meg overtale til å reise.

160609 016

Jeg reiste en måned i -72 og to måneder i -73 med samme venninne. I -74 reiste jeg faktisk sammen med min nåværende samboer. Ikke like "kult" som å reise med en venninne, men vi hadde det fint og har faktisk holdt sammen siden den gang!!
Inter-rail har gjort at jeg i løpet av de fire månedene har besøkt mange steder i Europa, og det frister faktisk akkurat nå også.

160609 014

Det er utrolig hva som dukker opp i en loftopprydding, og dette var bare de tingene som angår meg helt personlig.
Etter å ha drømt meg helt bort en liten stund kan jeg bare konstatere at jeg har hatt en fantastisk barndom og ungdomstid. Født på solsiden, for å si det sånn. Skulle ønske alle hadde så gode minner å se tilbake på da de kommer i min alder - 55år.

Ingers rugbrød

I en alder av 55 år har jeg endelig fått til å bake brød! Jeg har alltid kunnet bake kaker og rundstykker, men brød har liksom aldri vært min greie. Det er mulig at jeg endelig har funnet den rette oppskriften for meg, brødet skal være tungt og kompakt, og det kan vel alle få til.

190509 006

Oppskriften fant jeg i et ukeblad, og er som følger (nok til to brødformer):

0,9 kg sammalt hvete
140 g fin sammalt rug
140 g helkorn hvete
50 g gjær
1 ts salt
6 dl kruskakli
1,2 l vann
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner

Bland alt det tørre, løs gjæren i væsken og bland godt. Jeg bruker bare en tresleiv, trenger ikke dra frem kjøkkenmaskinen. Deigen blir veldig løs.
Forhev deigen 1 time, slå den ned og la den heve i ytterligere 30 min.
"Spa" den over i formene (bruk formfett) og sett dem rett i ovnen på 220 grader i ca. en time.

Jeg skjærer brødene opp i skiver og legger alt i fryseren siden det bare er jeg som spiser så grovt brød. Enkelt å ta opp et par skiver å tine - også har jeg alltid ferskt brød.
Smaker kjempegodt med gjetost på! :)

Tilbake til blå bakgrunn igjen.

I det jeg skifter tilbake fargen på bloggen min, vil jeg fortelle at auksjonen som damene på www.Hobbyforum.no og www.Hobbyboden.com arrangerte innbragte ca. kr. 44 000,- til brystkreftforeningen. Et flott resultat, og en kjempeinnsats av de tre damene som dro dette igang. :))

Siden jeg først er inne på rosa må jeg bare vise at de rosa sokkene mine er ferdig. Jeg tror jeg har strikket foten ca. tre ganger, for sånn som det sto i mønsteret ble den alt for vid og romselig til min fot. Men mønsterstrikkingen ble jeg veldig fornøyd med, og takker for at Marit har delt det med oss! (Se forrige innlegg.)

Rosa sokker

For oss som lager noen julegaver selv er det viktig å være ute i god tid. Det samme gjelder ukebladene, og både KK og Allers har kommet med sine julemagasiner. De har jeg kjøpt inn i dag, og håper at jeg finner noe som frister.

image106

Som jeg tidligere har fortalt er det kun en jeg kjenner litt i RL som er innom bloggen min. Hun har nå opprettet sin egen blogg, med ting jeg ikke ante at hun er så flink til. Jeg fikk riktignok en mistanke da yngste sønn i huset fikk dette kortet med gaven til sin konfirmasjon for noen år siden. Det ble straks rammet inn og har siden vært en av de få, virkelig dekorative tingene som har pyntet opp på hans gutterom.

Her er linken til bloggen hennes, http://proverom.blogspot.com/.

Kattebilde

I går var jeg på loppemarked. Først og fremst for å se etter en stumtjener som yngstemann trengte på rommet på folkehøyskolen. Det fikk jeg tak i for kr. 30, dessuten noen stoffer. De kostet meg kr. 20,-. Stoffene på venstre side er ren bomull, mens de to til høyre fort ble avslørt som en "blandingsvare" da de ble strøket etter vask. Kanskje de blir dukkeklær, vi får se.

Stoff

Og her kvittet jeg meg med 20 kroner til. En lappebok som jeg tidligere har kikket litt i på biblioteket. Den er nærmest uberørt av menneskehender og helt som ny. Røverkjøp!

Lappebok

Ellers har jeg mange planer om dagen, men litt vanskelig for å komme i gang.
Jeg har sydd sammen julefrokostbrikkene til AnnAKa, men føler at jeg fortsatt mangler noen rødfarger til nissene og hjertene. Noe ble bestilt hos Nothern Quilt, hop@northernquilts.no, natt til lørdag, og håper at det skal hjelpe meg å fullføre prosjektet. Har fått melding om at de allerede er underveis. :)
"Høytidsenglene" til AnnAKa står også på programmet, men der mangler jeg forskjellige offwhite og beige stoff, både med og uten gull på. Jeg synes det er så vanskelig å plukke ut og sette sammen så det blir fint. 

Mønster på vinkartongvesken til Renate er også bestilt. Den haster det egentlig mest å få laget da jeg har tenkt den som en fødselsdagsgave til en venninne førstkommende torsdag. Med vinkartong, da.
Her kan du se den http://app.sprayblogg.no/index.bd?fa=article.preview. Jeg synes den er så delikat i farge og dekor!

Men mens jeg venter på strikkemønster på den og røde stoffer tusler jeg tilbake til sofaen og fortsetter på de brune "Eagle's fligt" sokkene mine. Det er morsomt det også.

image107

Ønsker dere alle en fin uke!

Bukkelægeret

Ikke noe jeg kan skryte på meg å ha laget, men noen bilder av Guds skaperverk. De er ikke til å kimse av de heller.

Bekkelægeret

En dag i slutten av juli gikk vi - fire voksne og Chiela - turen over Bukkelægeret. Reiste fra hytta kl. 05.00 om morgenen, nesten to timer kjøring til Gjendebu, båten inn til Gjendesheim, og så kunne vi begynne å gå. Det er fin sti, men ganske bratt oppover fjellsiden. Faktisk så bratt at det noen steder er boltet fast kjettinger til å holde seg fast i, om man føler for det. Her på bildet hvor jeg går er det en forhåldsvis smal fjellhylle man må passere hvor det er lagt ut en line. Det er ikke så lett å få inntrykk på bilder hvordan det i virkeligheten er, men det føltes i alle fall adskillig mer risikofylt enn hva det ser ut for.
Vi var faktisk heldige med været denne dagen. Ikke regn og ikke for varmt, men noen skyer var det. Turen langs fjellryggen var småkupert og fin, med utsikt til alle kanter. Her sees siste del av ryggen før det stuper ned mot Memurubu. På venstre side av Gjendevannet kan Beseggen skimtes innimellom skyene.

Bukkelægeret

På veien nedover møtte vi noen som skulle gå motsatt vei, og jeg var veldig glad jeg var på vei ned. Det var bratt her også.

Bukkelægeret

Det er ingen tvil om hvor stien går.

Bukkelægeret

Jeg tror vi brukte rundt seks timer på turen, så dermed ble det tre timer å vente på båten tilbake til Gjendesheim. Tre kjedelige timer. Egentlig hater jeg disse turene hvor man er avhengig av båt, men det er jo eneste måten å oppleve stedene som "alle andre" også har vært. Og det er jo morsomt å oppleve noen av de også.

Bukkelægeret

Og da vi kom frem var alle enige om at vi hadde hatt en fin tur ;)) (Bildet er tatt gjennom glassruten på Memurubu.)

Påskekyllinger

Endelig ble påskekyllingene mine ferdig. Jeg husker ikke sikkert om det var til påsken for ett eller to år siden jeg begynte på disse. Mønsteret er av Jean Greenhowe, og heftet heter "Knitted Animals". Hun lager veldig detaljerte, fine figurer. Alt er strikket i Silja og rester av Babyull, unntagen den grå hatten som er strikket i Ullteppegarn og tovet veeeldig forsiktig for hånd.God helg til dere som titter innom!
Be-ty

Be-ty

65, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv