hits

Dukkeklær

Bleiebukse til BabyBorn

For noen dager siden hadde vi en liten diskusjon på jobben om hvorvidt julegaver må være kjøpt eller om det er greit å sy eller strikke noe. Det begynte med en pappa som mente at julegavene til barna måtte kjøpes og ikke lages. Og i dette tilfellet er ikke barnet mer enn et par-tre år gammelt. Og barnet er en jente. Mamma'n hadde lyst til å sy dokkeklær, og vi støttet henne alla sammen.

Da jeg kom hjem fant jeg fram garn og heklenål så jeg kunne hekle en bleiebukse - det trenger jo alle bebiser. Jeg har heklet en tidligere for mange år siden, og fant heldigvis igjen mønsteret. Tenkte å ta med denne på jobben til mamma'n, så kan den brukes til kalendergave om ikke noe annet.

Borrelås i sidene.

Heklet av en liten garnrest på en kveld foran tv'n.

Siden det er farsdag i dag ble det eplekake til kaffen. Denne gangen valgte jeg oppskriften til Wenche i God Morgen, Norge. Egentlig er oppskriften ganske lik den jeg pleier å bruke, men jeg har aldri hatt vaniljekrem over og heller ikke valnøtter.

Smaken var upåklagelig, men kanskje litt mye smør i deigen? Også måtte den faktisk stekes i 15 min. mer enn det sto i oppskriften.

Og da sier jeg bare som Wenche alltid sier: "Da håper jeg det smaker!"

Kjole til Barbie

Det er femti år siden jeg fikk min Barbie - og jammen holder hun seg godt! Like smal rundt midjen som den gang - og fullstendig rynkefri!

Jeg har strikket samme kjolen tidligere i annen farge, men synes den er så fin og elegant - og tenkte at det kan være kjekt å ha et eksemplar liggende i gaveboksen. Kjolen lukkes med borrelås i ryggen.

 

Mønster: fra et sted på denne siden Barbieklær - husker ikke nummeret

Garn: Rosett (strikke- og heklegarn, glansfullt, lettstelt og moderne, som det står på bandreolen) 22 gram

Pinner: nr. 2,5

Dukkeklær til BabyBorn - en julegave

Noen klær til Babyborn var en av få, hjemmelagede julegaver i år. I utgangspunktet koselig å strikke - og selvfølgelig enda morsommere når man har et personlig forhold til en liten mottager.

Jeg fulgte mønsteret til punkt og prikke, helt til jeg kom til kanten glidelåsen skulle sys fast til. På de jeg har strikket tidligere har jeg fulgt mønsteret der også, men denne gangen gjorde jeg det litt enklere og heklet en kant rundt i stedet. Dvs. jeg heklet en kant med fastmasker i ytterste maske rundt åpningen, og heklet samme kanten tilbake igjen - også fastmasker, men altså denne gang bakover. Dette ble passe kant til å sy i glidelåsen, som jeg for øvrig syr i for hånd. Syr med attersting to-tre ganger pluss at jeg syr ned langs kanten på innsiden også (dette er mest ment som info til meg selv om jeg skal strikke den igjen en annen gang).

Kjøredressen er grei å strikke og jeg synes det er et godt mønster.

Mønster: Sandnes - til Smart garn

Garn: Gjestal Superwash, 176 gram

Pinner: nr. 3

 

I tillegg ble det et slags Blånisseantrekk.

Lua kan tåle enda en omgang til i vaskemaskinen - den er etter tre omganger på 40 grader fortsatt litt romslig. Den er strikket etter et gammelt ukebladmønster, men i stedet for å strikke rillestrikk frem og tilbake (som mønsteret sier) har jeg strikket den i glattstrikk på rundpinne.

Mønster: Norsk Ukeblad nr. 48-2001

Garn: Strikket i tredobbel tråd, en tråd Nissegarn + en tråd mørk blått og en tråd lys blått, tynt ullgarn av ukjent merke, til sammen 69 gram.

Pinne: nr. 5,5

 

Siden mottager er knapt tre år, bestemte jeg meg for å lage en Blånisseponsjo i stedet for Blånissegenser. Det er litt enklere for små hender å kle på dokka. For å være sikker på at den ikke skulle bli trang å få over hodet, har jeg strikket fram og tilbake de første omgangene og laget en hempe til knapp bak i nakken.

Mønster: Familien nr. 20/2003

Garn: En lys blå og en mørk blå råd tynt ullgarn av ukjent merke, til sammen 52 gram. Lett tovet siden garnet var litt stivt.

Pinner: nr. 4

 

Buksa er strikket i Safirgarn. I mønsteret er den strikket med føtter og flettemønster, men jeg valgte glattstrikk, droppet føttene og avsluttet med tre riller nederst ved anklene i stedet. Øverst er buksen brettet og sydd ned, og strikk er tredd i løpegangen.

Mønster: Hjemmet nr. 46/2012 (beregnet til Smart garn)

Garn: Safirgarn fra Sparkjøp,  52 gram

Pinner: nr. 3.5

 

Sånne små trenger jo også å ha bleie på, må vite. Denne bleiebuksen heklet jeg for lenge siden, men den har manglet borrelås foran. Fikk ordnet det nå sånn at den kunne legges med i julegaven til lille Olivia.

Da jeg hadde sydd på borrelåsene foran oppdaget jeg at de var sydd fast sånn at vrangen kom ut, men siden jeg hadde litt dårlig tid og jeg antok mottager neppe vil oppdage det, lot jeg det være sånn.

Mønster: Dukkebleie

Garn: rester av bomullsgarn, 24 gram

 

Alle klærne ble pakket i en liten barnekoffert, og jeg vet gaven ble godt mottatt :)

 

Tovet dress til BabyBorn

Jeg har strikket denne dressen før en gang for noen år siden, men siden jeg (endelig!) har fått tak i en farget BabyBorndukke (den var ikke tilgjengelig for prøving) måtte jeg strikke en til i annen farge. Garnet - i meget frisk, eplegrønn farge, he, he - ble kjøpt på konkurssalg tidligere i sommer, og var egentlig tenkt til vinhøne . Èn sånn vinhøne i grønt er nok, så da ble det nok til en dress også.

Dressen er morsom å strikke - begynner på hetten og strikkes videre nedover.

Dressen målte 66cm før toving, og må krympes ganske mye før den blir passe.

Mønster: Sandnes 1207 Dukkehefte, modell 34

Garn: Tove, 113g m/glidelås (den rosa veier 108g m/glidelås)

Pinner: 3,5

Notater til meg selv: Plukket opp færre masker rundt hetten enn mønsteret tilsier (75 masker). (Plukket opp tre masker pr. fire på hetten. I mønsteret står det plukk opp fire masker pr. fem masker på hetten.) Det ble likevel litt for mange masker med 75 - den rosa hetten sitter bedre med 66 masker.

Har heklet kun en rad med fastmasker i åpningen der glidelåsen skal være (to rader i annen farge i mønsteret).

Presset lett og strekt litt før toving for å få maskene litt jevnere. Tovet første gang på 40 grader minivask sammen med to håndklær. Andre gang tovet alene på 30 grader finvask, men mulig to ganger på 40 grader minivask gir perfekt størrelse.

PS: Ingen grunn til å grue for å sy i glidelås for hånd!! :)

Kjole til Barbie

Jeg fant en hel side på nettet med strikkemønster til Barbiedukker, og falt for fristelsen. Denne kjolen var egentlig en brudekjole, men siden det garnet jeg hadde tenkt å bruke var i lys turkis, ble det en fin selskapskjole i stedet.


  

Her er starten på kjolen - strikket ovenfra og ned. Den var morsom og kjapp å strikke, og jeg synes den ble både elegant og stilig.

 

Mønster: Strikk til Barbie

Garn: Schachenmayr Micro Bamboo

Pinner: nr. 2,5 (nr. 2?)

Dette er en original Barbie fra midten av 60-tallet, og frisyren bærer nok litt preg av at hun har ligget nedpakket i esken i 40-50 år. Dukken og kjolen har vært oppbevart hver for seg i alle disse årene, men endelig har jeg klart å finne fram begge deler samtidig.

Her er Barbie ikledd originalkjolen. Som det kan sees på tegningen øverst på esken skulle hun også hatt lange, sorte hansker og mikrofon, men det har desverre blitt borte i løpet av årene. Og skoene er nok ikke så gode å ha på, for hun sparker hele tiden av seg den venstre ;) 

Kjoler til Baby Born

En ukes tid før jul fikk jeg høre at dukkeklær sto på ønskelisten til to av barnebarna til et vennepar av oss. Jeg hadde tenkt å gi dem noe helt annet, men fant ut at her var det bare å svinge seg rundt og innfri ønskene.

Jeg har strikket to sånne kjoler tidligere og mente å huske at det var en grei sak, men jammen tok det tid! Forholdsvis tynt garn og pinner. Og som vanlig gikk det ikke helt på skinner for meg. Da jeg sjekket kjolene til slutt så jeg at på kjole nrummer to hadde jeg strikket rillestrikken øverst litt for løst, så jeg valgte å klippe det av og strikke det på nytt med et halvt nummer tynnere pinner. Kjolen strikkes egentlig ovenfra og ned så det medførte ganske mye ekstraarbeid. Men det ble bra til slutt :)

Jeg liker godt fasongen på kjolen. Den minner litt om gammeldags babykjole.

Knapper i nakken så kjolen blir lett å kle av og på.Mønster: Dukkehefte fra Sandnes                                                                                                                                                                                                             Garn: Mandarin Petit                                                                                                                                                                                                                              Pinner: nr.2,5 (jeg måtte bytte til nr. 2 på rillestrikken øverst)

Snart påskeferie

Nå er det bare to jobbedager igjen og så er det påskeferie for meg også! Mens jeg venter har jeg strikket en "Søt babydoll" som mønsteret i boken til Målfrid Gausen heter. Jeg har strikket den i Mandarin Petit på pinne nr. 2,5 og det gikk med bittelitt mer enn ett nøste.

Samtidig benytter jeg anledningen til å ønske alle en riktig God Påske!

 

BB kjolen er ferdig

Jeg fikk etter hvert tak i mønsteret på BB kjolen jeg etterlyste. Den var morsom å strikke, Mandarin Petite og pinne nr. 2,5. Og jeg synes den ble veldig søt - akkurat lik den jeg hadde sett.

150609 016

Dukken befinner seg på hytta, så det blir et "liggende" bilde å vise frem. Tror jeg trenger noen kleshengere...

Pinneetui og dukkeklær

Jeg har sydd et nytt antrekk til BB. Gammel dongeribukse + noen stoffrester ble til selekjole og hatt. Kjolemønsteret er fra Målfrid Gausel sin bok, hatten fra Godske-Rasmussen sin dukkeklærbok. Dukken selv er desverre ikke tilgjengelig akkurat nå, men får prøve det på senere.

010309 030

Et pinneetui som matcher håndarbeidskurven på hytta trengte jeg også. Litt tynt med pinner her, men jeg har rikelig til å  fylle opp. :)

010309 036

010309 034

Og en babylue. Den tror jeg ble for stor, sånn at den passer for ca. en to-åring. Og da passer vel kanskje ikke fargene lenger. Har derfor ikke satt snor i den. Tror den blir strikket på nytt med litt færre masker...

010309 031

Den er strikket i Silja garn, på pinne nr. 3.

Sovepose til Baby Born

 Jeg strikker sovepose til BB.

1 017

Den tror jeg blir fin, men jeg manglet selvfølgelig et nøste Orkidè til foret.
Garnet i "ytterposen" er sånt billig superwash fra Europris eller Nille eller noe sånt, og mønsteret sto i Familien for noen år siden.

Det er varmt om dagen...

Faktisk så varmt at jeg syntes BB fortjente en "Soltopp og bikinitruse med sløjfer" som det står i oppskriften jeg brukte - bare at jeg droppet sløyfene. Jeg strikket den i Mandarin Petit (fra garnvarpet jeg fortalte om forrige uke), men den skulle vært strikket i et litt tynnere garn, så jeg måtte endre litt på maskeantallet hele veien.

Dette er forøvrig mitt bidrag til BB-alongen for sommeren.

image80

Ellers blir det ikke gjort så mye om dagen, det er rett og slett for varmt.
Men jeg har skjært opp en del lapper til neste dongeri-lappe-prosjekt. Faktisk har jeg to ting i tankene...

image81

Snart må jeg begynne å samle inn dongeribukser fra venner og kjente. Det minker fort, men det er vel ganske god tilgang på slitte og fravokste bukser...

Be-ty

Be-ty

63, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv