hits

Lysstøping

Ferieprosjekt

Som jeg har avslørt tidligere er jeg ikke alltid helt i takt med årstiden. Lysstøping er vel ingen typisk sommeraktivitet, men da regnværet og tåken tok helt overhånd på fjellet forrige helg måtte jeg bare finne på noe. Jeg har lenge samlet lysrester, og nå var tiden inne for å gjøre noe med dem.

Først sorterte jeg farger og klippet av det svarte på vekene.

aaa 033

Så gjorde jeg klar kartonger med veker i. Jeg laget små hull i bunnen, tredde vekene igjennom, laget knute på dem og tapet godt over. Det siste for at ikke den flytende stearinen skal finne veien ut gjennom hullene.

aaa 037

Deretter smeltes lysstumpene i vannbad.

aaa 042

Så var det bare å helle stearinen over i kartonger og andre former, og passe på at vekene holdt seg oppe. Jeg bandt dem fast til grillpinner.
Disse "kartonglysene" har jeg tenkt å bruke i lykter ute om høsten og vinteren. Jeg har derfor laget tre veker i hver så lyset ikke bare brenner seg nedover midt i (som jeg synes alle kubbelys har en tendens til å gjøre).

aaa 048

Restene av den smeltede stearinen ble en noe udefinert farge - og ende i to fakkelbokser.

Og sånn ble de ferdige lysene.

aaa 052

I de hvite lysene knuste jeg lysstumper i andre farger og blandet i. Et lys med brunt, et med blått og et med sort. De ble fine og ganske jevne på toppen, mens de ensfargede, hvor jeg smeltet all stearinen og fylte hele kartongen, trakk seg opp langs kantene og vekene og fikk en stor grop i midten. Mulig det bør helles på litt og litt og la det avkjøles mellom hvert lag, sånn som på det stripete lyset.
Men bortsett fra det synes jeg resultatet ble overraskende bra, og håper vi går en lys høst i møte. :)
Be-ty

Be-ty

63, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv