hits

mars 2016

Farsotter på facebook de siste ukene

Det legges masse bilder ut på facebook, og det er veldig lett å la seg rive med i iveren over nye småting man kan lage. Det er ikke alltid så nyttige ting, men man kan alltid skape seg nye behov. Og dette alternativet til påskeegg følte jeg plutselig at jeg trengte. Min fireårige venninne får sikkert påskeegg fra flere kanter, så da passet det fint for meg å sy en påskehare. Den ble sydd på hytta, så stoffutvalget var begrenset, men synes den ble søt med lin utvendig og litt rosa hare- og gulrotstoff i fòret. Selve posen til å putte ting i måler ca. 9 x 11 cm og rommer ikke så mye da den knytes på toppen.


Mønster: Harepose
 

Disse kurvene, som de blir kalt, har også vært en farsott på fb de siste ukene. Så da måtte jeg sy en sånn også. Samme begrensede utvalg i stoff som da jeg sydde den over. Det ble derfor lin både utvendig og innvendig, så resultatet ble litt kjedligere enn alle de fargerike utgavene jeg har sett på nettet. De kan brukes til litt av hvert, jeg har sett de anvendt både som ruskepose og potteskjuler, så det er bare fantasien som setter grenser her.

Jeg fikk ikke helt antall småbiter stoff til å stemme med bredden på for- og bakstykket, så jeg må ha gjort noe feil, men det gjør ikke noe. Målene på min kurv er: høyde 14cm, og bunnen er 11 x 11cm.

Mønster: Kurv
 

Min Nancykofte - så langt

Uten å overdrive har jeg strikket denne koften minst tre ganger - kanskje fem! Jeg har begynt så mange ganger - og rekket opp igjen - så garnet har blitt helt slitt. Etter hvert måtte jeg bytte ut nøstene jeg hadde brukt mest for de begynte å bli tynnslitte. Jeg har aldri fått til å strikke mønster med flere farger pent, og strikkefastheten varierer fra dag til dag. Men etter halvannet år og mange forsøk, har jeg nesten kommet i mål.

Baksiden er jeg fornøyd med.

Forsiden byr på noen utfordringer. Selv etter mange forsøk var stjernemønsteret alt for løst strikket, så i ettertid har jeg sittet og strammet hver maske fra ryggen og frem til fronten hvor jakken etter hvert skal klippes opp.

Det ble mange lange tråder -

en skikkelig tugge! Men Ikèa har løsninger for det meste.

"Alle" har jo strikket denne koften, og jeg har lest utallige innlegg på fb om andres erfaringer. Mange av dem mener at bolen er litt for kort, så for sikkerhets skyld forlenget jeg den fem cm - og etter en vask sèg den nok ytterligere fem cm. Med mine 163 cm har det vist seg i ettertid at all denne ekstrajobben var fullstendig unødvendig. Jakken er rett og slett blitt for lang - og i tillegg bittelitt for trang...

Koftens fremtid er i øyeblikket litt uviss, men jeg tror det ender med at jeg gjør den ferdig som den er, og så kan jeg kjøpe nytt garn å strikke en som passser til meg. Da slipper jeg å rekke opp alt, også har jeg samtidig denne å måle etter.

Virker ikke dette som en god plan?

God Påske!

Vi tilbringer påsken på fjellet i Valdres, og akkurat i dag har vi en helt fantastisk dag. Strålende sol fra skyfri himmel - dog litt kjølig i lufta.

Gammel påskepynt blir tatt frem hvert år og kommer til heder og verdighet.

Denne familien ble strikket for mange år siden.

Dette er fjorårets høneproduksjon.

Og denne Mimounahøna har også blitt noen år gammel. Påsken er ikke nødvendigvis gul lenger ;)

Ønsker med dette alle en riktig fin påske!

Ankelsokker

Jeg har i flere år hatt to garnnøster liggende som har irritert meg grenseløst. Det er to nøster Frøyagarn fra Viking. Garnet er mykt og godt, men har falmet voldsomt. Det kommer ikke så tydelig frem av dette bildet, kanskje lettest å se på de to trådene på høyre side.

Det er desverre ikke eneste gangen jeg opplever dette med garn fra Viking. Et vognteppe jeg heklet for flere år siden ble også helt ødelagt av samme grunn - det er helt lyst der hvor det har vært brett på teppet.

Uansett - de to omtalte nøstene har nå blitt til et par ankelsokker. Pga. falmingen strikket jeg med dobbelt garn - tok en tråd fra hver ende av nøstet - og resuletatet ble et par sokker i lett "melert", lysblå farge. Sokkene ble ganske tykke, men tror de kan bli helt greie nattsokker. Som nattsokker hadde jeg sikkert ikke trengt å strikke forsterket hæl, det ble bare gjort av gammel vane ;)

Mønster: Pinky, men med noen små endringer
Garn: Frøyagarn fra Viking, 95 gram
Pinner: nr. 3,5

(Gave til Ellen des. 2017.)

Kjole til Barbie

Det er femti år siden jeg fikk min Barbie - og jammen holder hun seg godt! Like smal rundt midjen som den gang - og fullstendig rynkefri!

Jeg har strikket samme kjolen tidligere i annen farge, men synes den er så fin og elegant - og tenkte at det kan være kjekt å ha et eksemplar liggende i gaveboksen. Kjolen lukkes med borrelås i ryggen.

 

Mønster: fra et sted på denne siden Barbieklær - husker ikke nummeret

Garn: Rosett (strikke- og heklegarn, glansfullt, lettstelt og moderne, som det står på bandreolen) 22 gram

Pinner: nr. 2,5

Minecraft hat

Hva i all verden finner man på når man trenger en kjapp gave til en fire år gammel ung mann? Jeg har mange ganger brukt bloggen til Mimouna som inspirasjon - hun lager mange fine småting, og ofte av restegarn. Det passer meg helt utmerket, siden det finnes et rikt utvalg av den slags her i huset. Etter å ha bladd litt bakover i bloggen hennes ramlet jeg over denne Minionslua, og tenkte det måtte bli en grei gave til Daniel. Ikke minst var det et mønster jeg kunne klare å strikke, dvs. ikke lange trådstrekk på baksiden, dessuten hadde de hatt stor suksess blant ni-åringer.

Jeg hadde disse fargene i Smart garn - egentlig var det grønnfargen som avgjorde garnvalget. Den er mye skarpere i virkeligheten enn på bildet.

Lua passet fint til tøffingen i politidrakt, og jeg tror han ble fornøyd. Han gledet seg i hvert fall til å vise den til "gutta boys" i barnehagen!

Mønster: Rent plagiat fra Mimounas lue. (La opp 100 masker. Strikket tre omganger etter mønster før felling. Felte på fem steder - dvs. hver 20. maske.)

Garn: Smart

Pinner: 2,5 på vrangbord, 3 på resten.

Kuvertbrikker/spisebrikker/bordbrikker

Jeg har skjedd noe hyggelig og veldig uventet i løpet av siste året - sjefen min (dame/40) på jobben har plutselig fått interesse for hekling! Det har resultert i både pledd, vognteppe og håndarbeidsveske så langt, og nå var hun lei av mannen og bonussønnens søling av ketchup på duken. Nå lurte hun på om jeg hadde mønster på heklede kuvertbrikker - og det fantes selvfølgelig i permen jeg har samlet diverse oppskrifter gjennom flere år. For å hjelpe henne i gang begynte jeg å hekle et eksemplar jeg også.


Og jeg syntes de ble litt søte, så jeg endte opp med å hekle til jeg ikke hadde mer igjen av garnet. Restene i div. innfarginger ga meg akkurat fire brikker. Brikkene måler 40 x 28cm - egentlig litt for små til spisebrikker, men jeg tenker de fint kan benyttes til kaffe-og-kake-brikker eller frokostbrikker. Det gjelder bare å skape seg behov for det man lager! :)         

Mønster: fra et gammelt ukeblad

Garn: Fiol fra Solberg - 272 gram totalt

Heklenål: nr. 3

Grytekluter, Anne-på-landet

Jeg har fortsatt mye rester av bomullsgarn - og jeg elsker fortsatt å hekle disse gryteklutene. Arbeidet vokser så fort når man kan se hver omgang så tydelig. Eneste utfordringen er å sette sammen farger. Ofte er mange fargekombinasjoner prøvd - og rekket opp igjen - før de blir ferdige.

Jeg har heklet mange av disse gryteklutene tidligere - og hadde et lite lager av dem - men de fleste forsvant i forbindelse med pakkeleker og gaver til jul. Egentlig er det like greit å gi dem bort, for selv har jeg aldri hatt hjerte til å ta dem i bruk. Og de jeg velger ut til å få sånne blir så imponert over hvor flink jeg er til å hekle - de skulle bare vite! ;) Mønsteret er slett ikke vanskelig, det står godt forklart hvordan de "taggeomgangene" skal hekles, og ressten er plankekjøring. Så om du også liker disse er det bare å sette i gang!

Diameter 18cm.

Mønster:  Annepålandet

Garn: Rester av bomullsgarn, 92 gram tilsammen.

Heklenål: nr.3

Be-ty

Be-ty

64, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv