hits

april 2015

Nye lys av gamle lysstumper - lysstøping

Jeg synes det er morsomt å støpe lys, og tar derfor vare på lysstumper - i alle farger. Det første jeg gjør er å klippe av de brente vekene og sortere etter farger.

Jeg skyller godt ut av melk-, juice- og fløtekartonger og bruker til former. Noe som egner seg enda bedre er de sylinderne som man kjøper Pringles potetgull i, men sånne hadde ikke jeg nå.

I tillegg trenger jeg bomullsveke (jeg kjøper den tykkeste de har på Panduro), grillpinner, en spiss gjenstand til å lage hull i bunnen på melkekartongene og Gaffatape - til å tape over hullet i bunnen så ikke stearinen renner ut.

Først lager jeg et lite hull i midten av bunnen på kartongen. Så lager jeg en knute på enden av veken og trer den gjennom hullet.

Stearinen smeltes i vannbad på komfyren.

Den andre enden av veken binder jeg stramt fast i en grillpinne - pass på at den kommer i midten på kartongen. Da all stearinen er smeltet heller jeg det over i kartongen. Gamle veker blir liggende i bunnen, så det er ikke noe problem - eller de kan evt. fiskes opp med en gaffel.

På vinteren er det greit å sette kartongene ut i snøen til avkjøling - det tar litt tid. Skal man ha stripete lys må den første fargen ha stivnet skikkelig for at fargene ikke skal blandes i hverandre. Jeg har tidligere f.eks. laget Kvikklunch-lys, det er smart hvis man ikke har så mye av hver farge.

Da stearinen er helt stiv er det bare å rive av melkekartongen og klippe av veken i bunnen og på toppen - og vips er lysene ferdig!

Siden dette er en blanding av ekte stearin og andre tilfeldige lysrester brenner jeg dem kun i lykter utendørs da de soter mer enn nye "kjøpelys". Og de brenner i mange timer!

Jeg har tidligere prøvd å lage lysene med tre veker i hver kartong for at de ikke bare skulle brenne ned på midten, men det fungerte dårlig. Det ble rett og slett for varmt, så de smeltet fort og rant veldig.

God Påske!

Ønsker alle som kikker innom en riktig
Be-ty

Be-ty

63, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv