hits

juni 2012

Nok en måte å sy i glidelås

Jeg fant et nytt mønster på sminkepung - og jammen var det ikke enda en helt ny måte å sette i glidelåsen! Mønsteret fant jeg i boken Lappedrømmer av Hilde Lien. Her blir ytterstoff, vatt og fòr quiltet sammen, klippet etter mønster for deretter å sy fast glidelåsen med sikk-sakk fra rettsiden. Så syr man på skråbåndet, som skjuler sikk-sakk-sømmen. Jeg klippet til skråbåndet selv og laget det 2 cm bredt. 

Den skrår like mye ut på begge sider selv om det ikke ser sånn ut på bildet ;)

Sånn ble det på innsiden. Sikk-sakk-sømmen i kanten på glidelåsen, rettsømmene fester skråbåndet.

Dette var egentlig en helt genial metode!Å sy i glidelåser

Jeg har sydd i mange å år og kan ikke huske at jeg tidligere gruet meg for å sy i glidelåser, men det har jammen endret seg. Og hver gang jeg finner et nytt mønster er det en ny metode som er benyttet. Nå håper jeg å finne ut av hvilken metode jeg liker best - eller rettere sagt hva som er den enkleste. I den sammenheng har jeg funnet frem noen småting og "gransket" glidelåsene.

Sirkelpungene er ganske greie - og selvfølgelig er det enklere jo større diameteren er.Kanten langs glidelåsen sys på først, og den bør være klippet skrått så den strekker seg. Jeg synes jeg hadde mye igjen for å tråkle her så alt holdt seg på plass. Litt mørkt og ikke så lett å se, men her har jeg sydd ned glidelåsen langs kanten for hånd i tillegg til maskinsømmen.

Her har jeg kopiert AnnAKa sitt mønster - etter bilde. Jeg klippet fòret et par cm kortere enn ytterstoffet og sydde det sammen, sydde deretter i glidelåsen og sidesømmene til slutt.

Og sånn blir den da innvendig. Bør kanskje ta noen sting for hånd langs kanten her også?

Her har jeg sydd hele "posen" ferdig med kant øverst og glidelåsen til slutt.Det ble ikke så bra - ser liksom litt snaut ut, synes jeg.

Vurderer å ta av hele glidelåsen og sy i en ny på samme måte som her - men bare la glidelåsen stikke opp på ene siden. Dette ble litt for mye Vikingskip (mangler bare dragene).

Her blir også glidelåsen sydd i før den "Bløte syboksen" (mønster av Lise Bergene) får noen fasong.  Den grønne kanten ble sydd på først og ytteligere festet med to sømmer da glidelåsen blir sydd i.Pent ser det ut på vrangen også, men pga den mørke grønnfargen fikk jeg ikke til et bilde som viser det.

Det siste mønsteret jeg har sydd etter er "Trollstreker" av Laila Ukkelberg - en litt forenklet utgave (droppet striper og dekor på yttersiden). Etter å ha sydd fast hempen på siden her ble glidelåsen sydd sammen med fòret og ytterstoffet. Resten ble sydd ferdig på vrangen for deretter og vrenges gjennom en liten åpning - og simsalabim - ferdig!Og det var etter vrenging jeg så feilen - at man egentlig bør være inni posen for å få dratt den igjen ;) Og siden glidelåsen ble sydd i aller først er det helt uaktuelt å ta opp dette igjen - det er kanskje ulempen ved denne metoden. Men jeg håper jeg har lært nå - the hard way.

Siden retten og vrangen er like - bortsett fra hempen i siden - kan jeg jo bruke den vrang, men fòret jeg har brukt er litt tamt til at det blir aktuelt.

Noen konklusjon har jeg ikke kommet til og dette er mest ment som en oversikt for meg selv, men om det samtidig kan hjelpe andre til å finne ut hva som virker mest praktisk er det å betrakte som en ren bonus :)

God helg! 

Be-ty

Be-ty

63, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv