hits

august 2014

Tovet dress til BabyBorn

Jeg har strikket denne dressen før en gang for noen år siden, men siden jeg (endelig!) har fått tak i en farget BabyBorndukke (den var ikke tilgjengelig for prøving) måtte jeg strikke en til i annen farge. Garnet - i meget frisk, eplegrønn farge, he, he - ble kjøpt på konkurssalg tidligere i sommer, og var egentlig tenkt til vinhøne . Èn sånn vinhøne i grønt er nok, så da ble det nok til en dress også.

Dressen er morsom å strikke - begynner på hetten og strikkes videre nedover.

Dressen målte 66cm før toving, og må krympes ganske mye før den blir passe.

Mønster: Sandnes 1207 Dukkehefte, modell 34

Garn: Tove, 113g m/glidelås (den rosa veier 108g m/glidelås)

Pinner: 3,5

Notater til meg selv: Plukket opp færre masker rundt hetten enn mønsteret tilsier (75 masker). (Plukket opp tre masker pr. fire på hetten. I mønsteret står det plukk opp fire masker pr. fem masker på hetten.) Det ble likevel litt for mange masker med 75 - den rosa hetten sitter bedre med 66 masker.

Har heklet kun en rad med fastmasker i åpningen der glidelåsen skal være (to rader i annen farge i mønsteret).

Presset lett og strekt litt før toving for å få maskene litt jevnere. Tovet første gang på 40 grader minivask sammen med to håndklær. Andre gang tovet alene på 30 grader finvask, men mulig to ganger på 40 grader minivask gir perfekt størrelse.

PS: Ingen grunn til å grue for å sy i glidelås for hånd!! :)

Enkelt babyteppe i dobbel perlestrikk

For et års tid siden var jeg så heldig å "arve" garn fra to damer på hobbyforumet jeg er medlem av - deriblant tre og et halvt nøste fra Ice Yarn, en blanding av alpakka og dralon. Garnet er veldig mykt og godt, så jeg tenkte det kunne passe til et lite teppe, kanskje til bruk i sportsvogn el.l. Garnet har noen litt lange alpakkefiber i seg, så det er nok ikke egnet til bittesmå babyer.

Teppet ser kvadratisk ut, men måler 70 x 80cm. Regner dessuten med at det siger litt i riktig retning ved vask.

Teppet er strikket i dobbel perlestrikk, jeg synes det blir så fint når garnet er litt tykt. Strikket fem riller før jeg startet på perlestrikken - og fem masker med rillestrikk i hver side.

Et ensfarget grått teppe kan kanskje være litt trist og kjedelig til et lite barn, men den dagen jeg vet hvem som skal få det tenkte jeg å hekle en kant med fastmasker + krepsemasker i en blå eller rød farge. Tror det kan bli fint.

Mønster: Dbl. perlestrikk over 115 masker - størrelse 70 x 80cm

Garn: Ice alpakka/dralon, 330g

Pinne: nr. 4

 Praktiske notater til meg selv: La opp maskene i et annet garn, strikket deretter videre med Ice-garnet. Da teppet var langt nok plukket jeg ut oppleggstråden og satte maskene på pinne. Felte en maske for hver 12 maske før jeg startet på rillekanten. Strikket fem riller og felte av. Sånn ble teppet helt likt i begge ender! :)

Påskeforberedelser i august

Som vanlig er jeg litt i utakt med årstidene, men da jeg oppdaget at tovbart garn i lageret hadde økt betraktelig etter et konkurssalg, måtte noe gjøres. Helt siden jeg strikket Tippehøna til Mimouna for noen år siden har jeg tenkt at jeg måtte prøve ut oppskriften til Sandnes også.

Jeg fulgte mønsteret på kroppen, men de ble ikke helt like som modellen likevel. De ble liksom en mellomting av Sandnes sin og Mimouna sine. Antar det skyldes at jeg tovet dem to ganger så hodeformen ble litt rundere.

Disse skal pynte opp til påske!

Alt har en bakside...

Har sydd sammen litt mer bak enn mønsteret sier siden disse ikke skal brukes som vinhøner, bare til pynt.Mønster: Sandnes sin vinhøne

Garn: Tove fra Sandnes,177g grønt og 180g rosa. Rester av gammelt alpegarn til ben og hane-/hønekam.

Pinner: nr. 5

Det som skulle bli båtsokker

Tenkte jeg skulle strikke et par båtsokker til sønnen som har fullstendig båtdilla. Tanken var blå sokker med henholdsvis rød striper på den ene og grønne på den andre - altså en styrbord- og en babordsokk. Perfect var garnet fra eget lager og som var mest egnet - til tross for litt feil grønnfarge. Problemet kom da jeg oppdaget at det røde garnet av en eller annen grunn var pittelitt tykkere enn det grønne - og det ble dermed ikke eksakt lik størrelse. Det kan muligens skyldes at det røde nøstet er noen år gammelt mens det grønne er av nyere dato.

Det endte derfor med at jeg strikket en blå og grønn sokk til så det ble et par, så får jeg se om den rødstripete også får en partner etter hvert.

Siden dette skulle være sokker beregnet til sommerbruk har jeg strikket skaftet litt kortere enn jeg normalt ville gjort. Ellers har jeg stort sett fulgt mønsteret Bluberry Waffele Socks.

Mønster: Blueberry Waffle Socks

Garn: Perfect, 107g

Pinner: nr. 3

Strikkeball

På forumet Hobbyboden er det en del av oss som "konkurrerer" i øvelsen garnslanking . Dvs, vi strikker hva vi vil av garnet vi har, veier ferdig produkt og melder inn vekten. Hver måned blir det kåret en vinner etter forskjellige kriterier.

De siste dagene har det pågått en diskusjon hvorvidt man skal veie før eller etter festing av tråder. Noen mener at trådene til festing er oppbrukt garn som må veies med, og kan dermed få registrert et gram eller to mer på den måten ;) Andre mener plagget/tingen ikke er ferdig til registrering før trådene er festet og endene klippet av og kastet.

Da jeg kom over mønsteret på denne ballen - fyllt med avklipte tråder etter festing - måtte jeg bare strikke den.

Strikket seks kvadrater - hver på 10 masker x 10 riller.

Sy sammen til en liten "boks" med lokk og stapp inni alle trådrestene.

Sy fast lokket og form til en ball.

Putt ballen i vaskemaskinen til toving - sammen med et håndkle eller lignende. Min ble litt lite tovet, så den skal få en runde til senere. (Jeg tovet på 40 grader, minivask, sammen med et par håndklær.)

Mønster: Følg min beskrivelse, ellers finnes mønster på mange baller på Ravelry. Størrelsen er ca. ø8cm.

Garn: Rester av ullgarn (ikke superwash!!) i tykkelse 100 meter pr. 50g. Vekt på ballen min er akkurat 30g - inkludert trådrestene inni.

Pinner: nr. 4

Vognteppe i oldemorruter/bestemorruter

Dette skulle bli et dukketeppe, men for å bruke opp mer av restegarnet ble det vognteppestørrelse. Dvs. jeg måtte kjøpe til både et nøste mørk rosa og et nøste hvitt på slutten, så nå har jeg nye, ferske rester ;) Fargene er sukkersøte, men jeg har fått flere positive tilbakemeldinger underveis, så da er det vel ok.

Teppet består av 6 x 8 = 48 ruter.

Jeg la to og to ruter rette mot rette og heklet en fastmaske i hver maske + en i "hullene" langs kanten. Heklet først alle kortsidene sammen, deretter langsidene - og passet på å begynne på samme side hver gang sånn at kantene legger seg samme vei.

Deretter heklet jeg en runde fastmasker i hvitt, så en i rosa, rundt hele teppet. Avsluttet med en omgang krepsemasker - i annen hver maske. Å hekle i hver maske syntes jeg ble for tett. Ble veldig fornøyd med kanten rundt, særlig siden jeg fra starten av ikke hadde noen idè om hvordan jeg skulle gjøre det.

Jeg liker dessuten å ha en litt fast kant rundt tepper, sånn at hjørnene blir tilnærmet 90 grader - også sjekker jeg at to og to sider kan strekkes like langt/at de er like fast strikket/heklet. Samme "testen" gjør jeg når jeg legger opp til sokker - stikker to fingere ned i skaftet og strekker ut for å sjekke at det er lagt opp akkurat like fast/løst på begge. Dette er helt klart noe av grunnen til at jeg alltid må rekke opp og begynne på ting sånn ca. tre til fem ganger ;)

Teppet måler 57 x 76cm (6 x 8 ruter)

Mønster/inspirasjon: Andre lignende tepper

Garn: Dale Babyull, 276g fordelt på tre farger

Heklenål: nr. 3,5

Små sokker i garnet Perfect

Denne gang ble det et par med juksefletter og et par med hullmønster. Begge er strikket i Perfect - et veldig godt sokkegarn å strikke med. Jeg har ikke hatt mønster til disse, men antar de begge er ca. størrelse to - tre år.

Hullmønsteret er tatt fra sokker til voksne som jeg har strikket tidligere.

Mønster: Har startet med 32 masker på de rosa, 36 på de grønne (siden juksefletter trekker seg mer sammen)

Garn: Perfect - og begge parene veier 43g hver.

Pinner: nr. 3 (siden jeg strikker litt løst)

Hvordan få mest mulig jobb ut av et lite Hjertemynthe-skjørt?

Ja, her kan du få oppskriften på det! ;)

Jeg syntes dette skjørtet var så søtt da jeg så det første gang på face book, så etter å ha vurdert garntyper en liten stund satte jeg i gang. Valget falt på Svale garn som jeg hadde i bl.a. rosa og hvitt. Skjørtet var fort gjort å strikke, men da jeg var ferdig syntes jeg det virket litt tungt med den doble kanten nederst.

Jeg bestemte meg derfor til å ta av den hvite blonden og strikke den på nytt i et annet garn. Jeg tenkte at Tuva kunne fungere bra siden heller ikke det er 100% bomull, og virker litt "lettere" enn Svale.

Litt ekstra jobb ble det jo, men det kan jeg leve godt med.

Så ble skjøret ferdig - igjen. Fornøyd? Nei! Jeg tror jammen selve skjørtet er for smalt/trangt rundt livet siden evt. mottager er to år og ikke har sluttet med bleier. Tror dette vil passe bedre til en treåring uten bleier. Dessuten synes jeg blondekanten i hvit Svale ser penere ut sammen med det rosa enn den ubleka, hvite i Tuva. Eller er det liten forskjell og uvesentlig?

Skjørtets sjebne er fortsatt usikker.

Uansett - noen fakta til slutt:

Garn: Svale i skjørt - Tuva i blonde, 122g totalt

Pinner: nr. 3,5

Mønster: Hjertemynthe i str. 2 - 4 år

Be-ty

Be-ty

63, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv