hits

Sokker

Sokker

Fortsatt jobber jeg meg jevnt og trutt nedover i boksen med for meg ukurant sokkegarn. Dvs. garnet er ikke ukurant, bare litt tynnere enn hva jeg foretrekker å strikke med.


Tre par til av Blueberry Waffle Socks.

Garn: Dobbel tråd Regia, 87 gram
Størrelse: 34

Garn: Dobbel tråd Fabel, 91 gram
Størrelse: 31

Garn: Regia og Sisu, en tråd av hver, 74 gram
Størrelse: 28

Størrelse på sokker jeg strikker

Jeg strikker masse sokker, men vet aldri eksakt hvilken størrelse jeg strikker. Dette skyldes at jeg nesten alltid bruker samme mønster - uansett garntype. Også tenker jeg at det alltid er mulig å finne noen sokkene passer til ;)
Passer sokkene til meg er det størrelse 38-39, litt for små 36-37 og litt for store størrelse 40. Passer de mannen er det størrelse 41-42, og er de for store til ham 43-45.
Men så er det barnestørrelser, da blir det straks verre siden jeg ikke har noen å prøve på. I dag googlet jeg litt og fant fram til denne tabellen i bloggen til Anita Hennie. Den tenker jeg kan være grei å forholde seg til.

Måletabell for fot som kan være grei ha når strikker sokker

Foten måles fra hælen til stortå.
Legg et papir på gulvet inntil veggen.
Still foten med hælen inntil veggen.
Lag en strek på papiret etter stortåa.
Mål avstanden fra papirets kant til stortåa.
Måltabell fotens lengde i cm (Kilde: Ellos måltabell)

Størrelse fotens lengde
20 11,4 - 12,0
21 12,0 -12,7
22 12,7 - 13,4
23 13,4 -14,1
2
4 14,1 -14,7
25 14,7 - 15,3
26 15,3 - 16,0
27 16,0 -16,6
28 16,6 - 17,3
29 17,3 -18,0
30 18,0 - 18,7
31 18,7 - 19,3
32 19,3 - 20,0
33 20,0 - 20,7
34 20,7 - 21,3
35 21,3 - 21,9
36 21,9 -22,6
37 22,6 - 23,3
38 23,3 - 23,9
39 23,9 -24,6
40 24,6 -25,3
41 25,3 - 26,0
42 26,0 - 26,7
43 26,7 - 27,3
44 27,3 -28,4
45 28,4 -29,1
46 29,1 - 29,9

Skoen/støvelens innerlengde er +1,5 cm helt fram til størrelse 36.
Fra og med størrelse 36 til 44 er skoens innerlengde + 1 cm.
Fra størrelse 45 er skoens innerlengde +0,5 cm.

Generell veiledning . Fra hælen til felling for tå:
2-4 år 10 cm
6-8 år 13 cm
10-12 år 16 cm
Dame 19 cm
Herre 21 cm

Sokker til adventskalender

Det er snart tid for julekalender, og jeg vil gjerne bidra med noen kalendergaver til min lille venninne - førsteklassingen. Det er nok ikke sokker hun ønsker seg mest i kalenderen, men kanskje moren blir glad ;)

Garnet har jeg arvet, og innholdet er 70% (evt. 60%) ull og resten syntetisk for forsterking. Dermed er det kanskje ikke verdens varmeste sokker, men fortsetter mildværet vi har nå i midten av november kan de nok gjøre nytten sin. Myke og gode er de i hvert fall!

Mønster: Blueberry (er på fornavn med dem nå...)
Garn: Viking Sportsragg(?), 86 gram, str. 6-8 år?
Pinner: nr. 3,5

Sokker

Så ble det et par sokker til. Denne gang strikket i garnet BASIC - et "Slitestærkt garn til strømper, sokker og pullovers" som skal vaskes på uldprogram. Teksten kan tyde på at garnet er dansk, men jeg husker ikke hvordan det har kommet i hus - kan være kjøpt på ferie, eller kanskje er det arvet. Uansett, fargene er nydelige, men gjør det litt vanskelig å få fram mønsteret på bildene. Til tross for at jeg synes garnet er litt for tynt, er det likevel strikket med enkel tråd denne gangen ;)

Juksefletter på sidene

- som jeg drar med nedover på siden av hælen. Og som alltid strikker jeg forsterket hæl.

Mønsteret midt foran - kan se's tydeligere her.

Mønster: Litt hullmøster foran og juksefletter på sidene - startet med 56 masker
Garn: BASIC, 82 gram - str.37-38
Pinner: nr. 2,5

Enda flere sokker

Jeg er virkelig inne i en god steam nå ang. å bruke opp sokkegarn som har blitt liggende altfor lenge (les: mange år). Dette garnet jeg har strikket av her tilhører også denne kategorien - et garn i en blanding av ull, silke og bambus. Alt for tynt for meg, så strikket denne gangen også med dobbel tråd. Som vanlig strikker jeg på pinne nr.3 for å få det fast nok og litt «hold» i sokkene. Jeg strikker aldri sokker tå-opp siden jeg ikke liker å ha avfellingskanten øverst. Jeg har aldri funnet en metode som blir like fin som oppleggskanten. Og for å være sikker på å få nok garn blir det derfor ofte ankelsokker eller sokker med litt kort skaft. Av dette nøstet ble det det siste.

Mønsteret denne gangen ble små fletter over to masker. Flettet hver 4. omgang helt fram til tåfellingen.

Sokkene ble fine, men de klør litt...

Ulempen ved ikke å strikke tå-opp er at jeg stadig sitter igjen med små restenøster.

Mønster: 52 masker, fletter over to masker hver 4. omgang.
Garn: Se bildet over, 87 gram til størrelse 38/39. Strikket med dobbel tråd.
Pinner: nr. 3

Blyantgrå Blueberry Waffle sokker

Disse sokkene trenger ingen nærmere presentasjon her på bloggen. To par til i mitt favorittmønster - Blueberry Waffle Socks, og garnet er også en favoritt - Perfeckt. Nå er det kun et par små rester igjen av denne fargen jeg kaller "blyantgrå". Elsker dette sokkegarnet - mykt og godt å strikke av.

Mønster: Blyueberry Waffle Socks 
Garn: Perfect, str. 38 = 107 gram, str. 43/44 = 130 gram.
Pinner: nr. 3

Stripete sokker

Et nytt 100-grams årgangsnøste sokkegarn strikket opp! Dette garnet er også så tynt at jeg har strikket med dobbel tråd, og jeg trodde det skulle bli verdens styggeste sokker da jeg startet opp.Etter å ha delt nøstet i to tok jeg bare ytterste og innerste tråden i hvert nøste og begynte på vrangborden. Jeg strikker jo alltid begge sokkene samtidig, og så fort at den ene ble fint stripete mens den andre ble totalt virvar i mønsteret. Egentlig bryr jeg meg ikke om at sokkene blir litt ulike når jeg strikker med denne type garn, men har ble det en så markant forskjell at det ikke så ut som et par - eller to sokker som hørte sammen. Måtte rekke opp og begynne på nytt sånn at begge sokkene ble likt stripete. Dermed ble dette paret et helt greit sokkepar - dog med litt kort skaft.

Og sokkene passer meg akkurat!

Mønster: Blueberry Waffle Socks
Garn: Regia 4-tråds, selvstripende, 94 gram til str. 38/39
Pinner: nr. 3

Ankelsokker i herrestørrelse

Jeg ble så fornøyd med å ha fått brukt opp litt ukurant sokkegarn i forrige innlegg, så jeg fant fram et nøste til. Dette nøstet tror jeg at jeg har arvet - evt. er det veldig lenge siden jeg har kjøpt det. Garnet er litt for tynt - etter min mening - så jeg har strikket med dobbel tråd denne gangen også. Siden det har en litt "dyster" farge tenkte jeg at det ikke var noen grunn til å lage hullmønster eller annet feminint mønster, så etter noen omganger med vrangbord fortsatte jeg med Bluberry Waffle mønster og størrelse herre.

Sokkene ble ferdige på hytta for et par uker siden, så biler tatt der.

Dette er et flerfarget garn i forskjellige brun- og grønntoner, selv om det ikke er så godt synlig på bildet. Jeg begynte tilfeldig på nøstet, så sokkene er ikke helt like.

Nøstet, med oversikt over hva garnet inneholder, 70% ull

Mønster: Blueberry Waffle, men som ankelsokker
Garn: Se  bilder av nøster over her. Antar det ble str. 42/43.
Pinner: nr. 3

Vi er på hytta om dagen, og da jeg ryddet litt fant jeg en ukjent bærepose liggende i garnkurven. Kjente godt at innholdet ikke var garn - var alt for tung. Ble rimelig overrasket da jeg åpnet og fant det som må betegnes som overflod av påskegodis siden jeg ikke har savnet posen. Ja, ja - vi får kose oss litt ekstra framover, posene har fortsatt ikke gått ut på dato ;)

Ønsker dere som kikker innom fortsatt GOD SOMMER!

Rosa sokker

Det er juli og fredag - og for en sommer vi hatt så langt! Ferien begynner i dag og sola skinner fra knallblå himmel - kan det bli bedre?? Den voldsomme varmebølgen vi har hatt har lagt en liten demper på alle aktiviteter - også håndarbeid. Men det blir litt strikking i bilen av og til og litt på sene kvelder etter at sola har gått ned. Det som har kommet ut av det så langt er to par sokker.

Jeg har hatt to 100g nøster - etter min mening - litt for tynt sokkegarn liggende i noen år. Frisk, rosa farge - litt melert.

Jeg har tatt fram disse nøstene tidligere og begynt på sokker, men det har aldri blitt noe ut av det. Så nå bestemte jeg meg for å bruke garnet dobbelt bare for å bli kvitt nøstene. Selv om det ble forholdsvis tykt gikk det fint med pinne nr. 3 for meg som strikker litt løst.

Mønsteret har jeg strikket en gang tidligere - utgangspunktet var 52 masker. Litt fletter og litt hullstrikk - det jeg liker aller best. Strikket først et par med vanlig "skaft", og da de var ferdige var det igjen akkurat nok garn til et par ankelsokker.

Noen har underveis ønsket detaljerte bilder da sokkene ble ferdige, så her kommer det.

Hullmønsteret midt foran.

Forsterket hel, hvor jeg dro med den lille fletten ned på hver side.

På ankelsokkene har jeg noen omganger mellom vrangborden og der helkappen starter, men startet med den forsterkede "teknikken" med en gang.

Mønster: Startet med 52 masker (dobbelt garn!)
Garn: Hot Socks Vintage, 108g til det ene paret, 82g til ankelsokkene. Begge parene ble i str. 38/39.
Pinner: nr.3

Ønsker dere som trofast kikker innom her en flott sommer!

Ankelsokker i sukkertøyfarger

Jeg føler nesten at jeg har sviktet Blueberrymønsteret nå da jeg valgte å strikke en helt annen type sokker. Et nøste Järbo Mellanraggi har ligget til modning i lageret en stund før jeg tok det i bruk. Jeg synes fargene er nydelige - og vårlige, men til gjengjeld var garnet ikke godt å strikke med. Litt grovt og stivt, til tross for at det ikke var så tykt, og det hadde lett for å dele seg litt.

Jeg delte nøstet i to siden jeg ville ha to helt like sokker, men i ettertid ser jeg at det nok var helt unødvendig. De hadde nok blitt like om jeg hadde begynt med en fra tråden inni nøstet og en fra tråden utenfra.

Mønster: Jeg la opp 60 masker, og resten ble til underveis. Dvs. jeg fortsatte med de små flettene på vristen som jeg hadde i vrangborden.
Garn: Järbo Mellanraggi, 67 gram
Pinner: nr. 2,5

Disse sokkene skal jeg beholde selv, er tanken, og ender nok som nattsokker - om de ikke klør, da. Litt for lyse til å putte i støvler.

Ok, ny type sokker, men jeg har ikke sviktet Blueberry-sokkene. Det har blitt to par til av de også. Jeg har kanskje tidligere fortalt at min mann og sønner ikke har vært så interessert i hjemmestrikket, men nå fatter jeg håp! På påskeaften overhørte jeg en samtale mellom sønnene mens vi sto rundt grillen og varmet oss. Den yngste sier til den eldste at han frøs på føttene. "Hva slags sokker har du på deg?" spør den eldste. "Vanlige Ulvangsokker - jeg bruker bare det," svarer den yngste. "Ikke bruk det, du må bruke sånne som vi får av mutter'n til jul - du trenger ikke noe under dem heller." Så jeg skal fortsette å gi dem sokker i julegave! :)

De lyseblå er strikket i Novita fra 7 Bröder, 132 gram, og er nok str. 42, tenker jeg. De grå er strikket i Perfect, veier 83 gram, og er nok ca. str.32/34. Disse størrelsene er bare ren gjetting. De blir lagt i gavelageret. Av disse tre garntypene jeg har brukt her er Perfect min helt klare favoritt. Godt og strikke med, og helt kløfritt. Bedre blir det ikke!

Ankelsokker

På hytta her jeg en kilo Sisu garn etter en tur på Vestlandet for noen år siden. Garnet er kjøpt på et fabrikkutsalg, og da selvfølgelig 2. sortering. Litt løst tvunnet - og ikke godt å strikke med - i hvert fall klarer ikke jeg å få det jevnt og pent, selv ikke etter vask. Men jeg har bestemt meg for å gjøre en liten innsats for å få brukt det opp, og jeg startet med et par ankelsokker. De 52 grammene gjorde ikke akkurat noe stort innhugg i kiloen, men uansett så er det en start. 

Mønsteret Pinky har jeg brukt flere ganger før. Vanligvis strikker jeg i størrelse 38-39, som passer til meg selv, men disse ble nok størrelse 40 siden de er i største laget til sokkeblokkerne mine. Ikke noe problem, putter de i gaveboksen.

Garn: Sisu, 52g
Mønster: Pinky
Pinne: nr. 2,5

(Dette ble en gave til Ragnhild 1/11-18.)

Hvordan strikke striper - stripete sokker

Jeg måtte strikke et par stripete sokker da jeg oppdaget denne geniale måten å gjøre det på. Resultatet ser ikke 100% vellykket ut, men jeg tror det skyldes at bretten er midt på fargeskiftet - også har jeg visst glemt teknikken på første fargeskift etter vrangborden.

Garnet er også en ny erfaring for meg - Ola Raggegarn. Aner ikke hvem som produserer det, men jeg plukket det med meg på et eller annet kjøpesenter fordi jeg likte den gråbrune fargen, og ikke minst prisen - kr. 5 pr. nøste! Det er 80% ull og 20% nylon, men prisen gjør at jeg er litt spent på resultatet etter vask.

Uansett - jeg er fornøyd enn så lenge.Mønster: Maskeantall som Bluberry Waffle Socks
Garn: Ola Raggegarn - 115g (ca. str. 39)
Pinner: nr.3

Sokker - igjen

Nå begynner det nesten å bli flaut å poste flere sokker i dette  mønsteret, men det er så lettvint å bare snappe med litt garn og pinner til sokker når man plutselig trenger et enkelt strikketøy. Også er det greit å ha liggende i gavekassen. Og for eget regnskap vil jeg registrere vekt og hva jeg bruker garnet til. Fra venstre, strikket i Big Fabel på pinne 3,5, ca. str. 43-44, 180g.

De grå er strikket i Perfect på pinne 3, ca. str. 39-40, 123g.

De i midten er også strikket i Big Fabel, men på pinne 3. Ca. str. 38-39, 156g.

Ukjent garn/finner ikke bandreol, strikket på pinne 3, ca. str. 38, 120g. Hæl og tå er en rest fra 7 Bröder.

De lengst til høyre er strikket i Hot Socks New Jaquard på pinne 2,5, ca. str. 34, 73g. Det er halve nøstet, så da har jeg nok til et par til! :)

Alle parene - unntagen de i Big Fabel - er startet med 52 masker som i mønsteret.

(Sokkene lengst til høyre ble gave til Olivia.)

Masseproduksjon av Blueberry Waffle sokker!

Disse sokkene trenger vel ikke noen nærmere presentasjon på denne bloggen! 

Mønster: Blueberry Waffle Socks - her på norsk

Fra venstre:

Blå/grønn Perfect - 129 gram, 56 masker

Rosa Perfect - 111 gram, 52 masker

Kamuflasjefarget Tropical Lane, Sporting Stampato - 81 gram, 44 masker, pinner 3,5

Brun Sterk - 87 gram, 52 masker

Blålilla Sterk - 82 gram, 52 masker

Syrinfarget Sterk - 82 gram, 52 masker

Grønn Perfect - 57 gram, 40 masker

Alle sokkene er strikket på pinne 3, med unntak de i kamuflasjefarget garn (3,5). Foruten barnesokkene og "mannesokkene" i blå/grønt passer de andre til størrelse 37 - 39. Sterk synes jeg trekker seg litt sammen etter første vask. Det gjør for så vidt Perfect også, men de synes jeg utvider seg veldig i bruk - om de ikke er strikket veldig fast. Og da tenker jeg pinne 2,5.

De fleste sokkene havner i gaveboksen, mens to av parene blir vertinnegave neste helg - sokker kan brukes til så mangt ;)

Ankelsokker

Jeg har i flere år hatt to garnnøster liggende som har irritert meg grenseløst. Det er to nøster Frøyagarn fra Viking. Garnet er mykt og godt, men har falmet voldsomt. Det kommer ikke så tydelig frem av dette bildet, kanskje lettest å se på de to trådene på høyre side.

Det er desverre ikke eneste gangen jeg opplever dette med garn fra Viking. Et vognteppe jeg heklet for flere år siden ble også helt ødelagt av samme grunn - det er helt lyst der hvor det har vært brett på teppet.

Uansett - de to omtalte nøstene har nå blitt til et par ankelsokker. Pga. falmingen strikket jeg med dobbelt garn - tok en tråd fra hver ende av nøstet - og resuletatet ble et par sokker i lett "melert", lysblå farge. Sokkene ble ganske tykke, men tror de kan bli helt greie nattsokker. Som nattsokker hadde jeg sikkert ikke trengt å strikke forsterket hæl, det ble bare gjort av gammel vane ;)

Mønster: Pinky, men med noen små endringer
Garn: Frøyagarn fra Viking, 95 gram
Pinner: nr. 3,5

(Gave til Ellen des. 2017.)

Kerttu sokker

Her er min variant av Kerttu. Jeg hadde et par garnnøster med et litt for tykt garn - etter min mening, og ikke er det 100% ull heller. Jeg har ikke kjøpt det selv, det er en del av morsarven min. ;)
For 30 - 40 år siden var det en periode noen som importerte spansk garn her i området. Det var veldig billig og "alle" strikket av det. Mye syntetisk, men vi syntes det var greit nok den gangen.
De to nøstene jeg hadde er rester etter en jakke moren min strikket, og det har ligget her og opptatt plass og irritert meg en stund. Da jeg så at Kerttu krevet litt tykkere enn pinne-to-og-en-halv-garn så jeg mitt snitt til å bli kvitt det.
Og her er resultatet.

03092008 012
Jeg valgte å strikke mønster rundt hele istedet for en rett og en vrang på to av pinnene. Jeg dro også med en tynn flettebord nedover langs hælen, men ser nå at jeg kunne hatt den med ennå en omgang til.
Sokkene er nok litt for tykke til å bruke i støvler, men passer helt fint til nattsokker.

Mønster: Kerttu

Tone M sine "Skeive sokker"

Jeg har selvfølgelig latt meg påvirke av de andre medlemmene på Hobbyboden til å strikke Tone M sine "Skeive sokker". Jeg har strikket dem på pinne nr. 3 i Mor Aase raggegarn - et helt ufyselig garn å strikke av. Men etter vask og en runde med skyllemiddel er de slett ikke så ille. :)

150809 020

Mønsteret kommer ikke så godt frem på det grå her, men både bedre bilde og oppskrift finnes i bloggen til Tone M http://tonem.net/. Jeg synes mønsteret passet spesielt godt til raggsokker. Ikke for "dillete" til det garnet, men samtidig så gjør de raggsokkene litt mer eksklusive. ;)
Er redd jeg har garn nok til et par til, men tror jeg utsetter det litt siden jeg ikke er så begeistret for garnet.

Kitten Mohair er heller ikke mitt yndlingsgarn, men det ble et par små babytøfler i det likevel. Det er stadig venninner som blir besteforeldre, og jeg synes disse er greie som en bitteliten oppmerksomhet i den anledning - når jeg ikke kjenner de nybakte foreldrene særlig godt.

150809 002

De er kanskje ikke så praktiske, men søte er de da! :)

Be-ty

Be-ty

64, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv