hits

Strikking

God Jul!

Så er dagen endelig kommet, dagen som mange gleder seg til - og noen gruser seg til. Selv har jeg en helt grei jul med mann og to voksne barn. Julaften feirer vi i år hos eldste sønnen, lille julaften/i går var vi hos yngste sønnen, og i morgen (1. juledag) blir det julefrokost hos gode venner.

Jeg kan ikke påstå at alt er helt på stell her denne julen - på selveste julaften ser det sånn ut, men jeg håper det blir bra etter hvert. Akkurat nå virker det veldig langt fram.

Pga. oppussingen har det ikke blitt produsert så mange julegaver i år. Det er kun noen par med sokker, en ullbukse og et strikkeskjørt som har gått ut av huset i dag. Ullbuksen har jeg vist tidligere, men dette skjørtet fra boken "Gustav og Berta - strikk til baby og barn", ble ferdig med strikk i livet for bare et par dager siden.

Garn: Dale Lerke, i underkant av tre nøster (glemte å veie denne gangen)
Pinner: nr. 3 på vrangbordene øverst og nederst, pinne 3,5 på mønsterdelen
Mønster: Fra boken "Gustav og Berta - strikk til baby og barn"

Min lille venninne er en høy og slank (les: tynn) sjuåring, så jeg valgte størrelse 8 år på maskeantall, og størrelse 10 år på lengde. Bredden er 28 cm og lengden 31 cm sånn det ligger nå.

Og dette var ett av seks sokkepar som ble gitt i gave i dag.

Mønster: Blueberry waffle socks ;)
Garn: Sisu og Fabel(?), dobbel tråd (glemte å veie dem)
Pinner: nr. 3

Ønsker alle som kikker innom en riktig God Jul!

Ullbukse i Smart

Hvor lang er egentlig en 7-åring i bena? Jeg synes denne ser enormt lang ut, men jeg har sammenlignet noen mønster og forhørt meg litt, og kommet til at buksen skal være 60 cm fra der man deler til bena i str. 8 år. Jeg la på ennå noen cm ekstra siden mottager er lang og meget slank. Har også tatt vare på resten av garnet sånn at det er mulighet å strikke på litt - i tilfelle jeg skulle være så heldig at mottager vil bruke den. Man vet jo aldri ;)


Mønsteret ble mitt eget underveis. Utgangspunktet fant jeg i boken "Familiens store strikkebok", men så fort at størrelse 8 år der ville bli for lite, med sine 116 masker. Så jeg begynte på nytt og la opp 20 masker ekstra.

Mønster: Plukket litt fra forskjellige steder
Garn: Smart, 285g (tre nøster blått og resten lilla)
Pinner: nr. 3 - siden jeg strikker løst

Taigavotter

Av dette garnet hadde jeg strikket et par Hjertevotter, men da jeg så Taiga-vottene med trær fikk jeg veldig lyst på dem. Hjertevottene ble rekket opp, og sammen med en rest av grått Fritidsgarn ble det et par Taigavotter.
Som fortalt mange ganger tidligere er jeg elendig på å strikke mønster, men jeg kom meg gjennom den tofargede delen etter hvert.

Vottene så helt fine ut før jeg puttet dem i vaskemaskinen. Da jeg tok dem ut merket jeg at den venstre var bittelitt større enn den høyre. Og etter en toving til på begge vottene + en ekstra på den venstre, er det fortsatt forskjell. Og det er ikke så rart, for da jeg veide dem, veide den venstre 6 gram mer enn den høyre. Hvordan er det mulig ikke å oppdage det før tovingen??
Vottenes skjebne er derfor noe usikker - jeg klarer i hvert fall ikke å bruke dem. Ikke tror jeg det er mulig å få til et par til som kan matche disse to heller.

Mønster: Taigavotter
Garn: Fritidsgarn, 88 gram (fordelt 47/41g)
Pinner: Strømpepinner nr. 6

Notat til meg selv vedr. toving:
En runde på kortvask 40 grader + en runde på kortvask 30 grader + en ekstra runde på venstrevotten.

Dahlia romper

Da var jeg ferdig med en barselgave til - og tiden var inne, for babyen ble født for et par måneder siden. Men jeg antar dette ble størrelse 6-12 mnd siden den ble litt større etter vask.

Hva tenker dere om denne fargen til en jentebaby? Fargen er litt mørkere enn på bildet. Jeg tok med et nøste til krydderskapet, og da var den ganske lik i fargen som kardemomme. Alt små jentebabyer har trenger vel ikke være rosa?

Jeg synes mønsteret er fint, men jeg synes kanskje at knappehullene burde vært på den andre delen sånn at man brettet bakover mot knappene - ikke fremover. Jeg har valgt helt enkle hjerteknapper i hvit perlemor.

Etter mønsteret skulle åpningen i nakken gått litt lenger ned, men her skjedde det en liten misforståelse, så da ble det bare fem cm splitt. Den er uansett ikke trang å få over hodet, så da gjorde jeg ikke noe med det.

For å få gaven litt mer feminin, tenker jeg å strikke et par rosa sokker og et flettet hårbånd til.

Mønster: fra boken "Kjælighet på pinner".

Garn: Tajmahal, (70% merinoull ull, 22% silke og 8% kashmir), 99 gram. Antar str. 6-12 mnd.

Pinner: nr. 3

Flettet hårbånd

Jeg vet ikke om det var den lille jenta på mønsteret eller hårbåndet jeg falt for først, men jeg måtte i hvert prøve meg. Synes det var så fint!

Babyborn er modell - bak hodet er det gjemt noen cm fletting ;)

Mønster: Babystrikk p pinne 3 (tror jeg)

Garn: En liten rest Daletta - 12 gram

Pinne: nr. 3

Kjappstrikka drakt

Dette skulle egentlig bli barselgave til datteren og svigersønnen til et vennepar av oss. De ble for et års tid siden foreldre til en liten gutt fra Sør-Afrika. Han var ti måneder da de hentet ham, og da tenkte jeg det var smart å velge største størrelse (to år) siden de sikkert hadde sørget for nok klær i starten selv. Men da jeg fikk se bilde av ham sammen med en to-åring forsto jeg at denne drakta ble for liten - han var en skikkelig plugg av en sjarmør! :) Strikketøyet ble derfor liggende halvferdig en lang stund, men nå har jeg endelig gjort den ferdig. Den ser ut som litt ujevnt strikket, men den er faktisk ganske bra.

Siden jeg ikke vet hvem mottager blir - gutt eller jente - har jeg ikke sydd i knappene, bare lagt de løst på. Men alt er gjort klart.

Mønster: Kjappstrikka drakt

Garn: Merino Extra Fine, 120 gram.

Pinner: Nr. 3 (siden jeg strikker litt løst og garnet krever litt fast strikking for ikke å sige)

Jeg har strikket den som tenkt barselgave tidligere, og da somlet jeg sånn at den ble for liten - den også. Så nå har jeg to i gaveboksen ;)

Pannebånd med fletting foran

Det er noen uker siden påske, men jeg må likevel få med et pannebånd til som helt klart hører påsken til - i hvert fall fargemessig. Garnet har jeg arvet, så jeg vet ikke hva det er, men det kjennes ut som ull - uten at det klør. Egentlig så deilig garn at jeg gjerne skulle visst merket. Jeg fant mønsteret på en bogg via pinterest, men jeg justerte litt på lengdene i mønsteret.

I mangel av et hode å prøve på...

Garn: Ukjent merke av ullgarn (Karisma?), 40 gram.

Pinner: nr. 3

Mønsteret har jeg sett flere steder - så jeg antar det er greit at jeg legger det her også.

 Pannebånd med flette

Garn: Karisma
Pinner: 4
Opplegg: 30 m, 1 r, 1 vr ca. 20 cm
Del arbeidet i 3 og strikk hver remse ca. 12 cm.
Flett og sett alle maskene inn på pinnen. Strikk ca. 20 cm.
Fell av og sy sammen.
Garnforbruk: ca. 50 g

Pannebånd til påsken

Egentlig var tanken bare å bruke opp noen enkeltnøster da jeg begynte på disse pannebåndene.

Men da jeg så de hadde fått en ny type garn på Nille måtte jeg bare kjøpe et nøste merinoull og prøve det også.

Mønster: Woven Headband  

Garn: Merinoull fra Linde/Nille, 40g

Pinner: 3,5

Jeg har også strikket et par stykker i dobbel perlestrikk.

Det rosa er strikket av et nøste alpaca (100 % superfine alpaca). Det er i størrelse til barn, men ganske bredt, så det blir nesten som en lue.

Mønster: Dobbel perlestrikk, 22 masker

Garn: Viking Alpaca, 50g

Pinner: nr. 4

Det mørk grå er i voksen størrelse - også strikket i dobbel perlestrikk.

Mønster: Dobbel perlestrikk over 16 masker

Garn: Misti (100% alpakka), 40 g

Pinner: nr. 4

Alle tre pannebåndene (ørevarmere som det het da jeg vokste opp...) ble med til hytta - kjekt å ha. Og det har jeg nok tenkt før en gang også, for da jeg gikk gjennom kurven med votter, luer, skjerf og lignende dukket disse tre opp...

Ja, ja, da har jeg nok pannebånd til hele familien.

 

Dahlia genser i gave til seks-åring

Min lille venninne - datteren til sønnens ekskjæreste - fylte seks år i går, så jeg hadde lyst til å strikke noe til henne. Valget falt på Dahlia genser/topp/tunika/kjole. Dette mønsteret har jeg hatt i kikkerten lenge - og jeg har begynt flere ganger, men aldri fullført. Jeg var litt usikker på hva jeg skulle velge denne gangen, helt til jeg var i gang. Det endte med en litt lang genser. Og denne gangen hadde jeg faktisk et av garnmerkene som var anbefalt i oppskriften, Sandnes Duo. Det skjer ikke så ofte ;)

Det er en splitt i nakken med to knapper. Jeg har heklet fastmasker rundt åpningen, og det ser unektelig litt rotete ut...

I siste liten bestemte jeg meg for å bytte ut vrangbordene med perlestrikk, og litt ekstra jobb ble det.

Av med vrangborden i halsen -

og på med perlestrikken nederst. Genseren strikkes top-down, men jeg liker bedre en oppleggskant nederst enn en avfellingskant, så jeg strikket noen cm med perlestrikk og masket på bolen.

Klar for levering!

Mønster: Dahlia fra boken "Kjærlighet på pinner" av Lene Holme Samsöe, str. 6 år med litt ekstra lengde på bolen og ermene.

Garn: Sandnes Duo, 237 gram

Pinner: nr. 3

Også måtte jeg forte meg å strikke et par sokker siden det er spådd sånn kulde på Østlandet i uken som kommer. Jeg startet med 44 masker, og håper jeg endte opp med størrelse seks år. Det er ikke så lett å strikke til en mottager man sjelden eller aldri ser. På disse sokkene valgte jeg masse små fletter i stedet for Blueberry-sokkene jeg alltid strikker ellers. Og fargen er lyseblå - ikke grå som på bildet.

Mønster: Startet med 44 masker, resten gammel erfaring

Garn: Novita fra 7 Bröder

Pinner: nr. 3 (siden jeg strikker litt løst)

Mest sannsynlig sto ikke verken genser, sokker eller boxere på ønskelisten til fødselsdagsbarnet, så da la jeg ved en oppgavebok om snart å begynne på skolen i tillegg.

Prikken over i'en er gaveposen!

Så krysser jeg fingrene for at noe faller i smak hos bursdagsbarnet - man vet aldri ;)

Tretoppvotter

Tretoppvottene likte jeg med en gang jeg så dem! Selvfølgelig burde mine også vært grønne, men jeg hadde bare lys grått garn i nogen lunde riktig tykkelse, så da ble de grå. Jeg synes modellen er litt smal - og tomlene litt store, men etter vask, litt toving i tørketrommelen og litt forming i våt tilstand ble de litt bedre i fasongen til meg. Og jeg kommer nok til å bruke dem med nedbrettet vrangbord siden jeg synes lufting rundt håndleddene er effektiv lufting/avkjøling.

Mønsteret oppå votten ble ikke helt som på mønsteret. På mine ser det mer ut som border som går fra vrangborden og fram til fingertuppene, mens bildet i mønsteret viser tretopper som går inn i hverandre, som i skogen. Jeg googlet Tretoppvotter og bilder, og jeg ser at mange av vottene der ser ut som mine, så jeg mistenker at både de og jeg har strikket alt for løst.

Dette er bilde fra mønsteret - 

og dette er mine.

Mønsteret sier Karisma, mens jeg har altså brukt Peer Gynt.

Mønster: Tretoppvotter

Garn: Peer Gynt, 73 gram

Pinner: nr. 3,5

Godt Nytt År - 2018!

Det siste jeg strikket i 2017 - og det første jeg begynte på i 2018 - var julerøde sokker. De fra 2017 er et par knall røde sokker i herrestørrelse, og de påbegynte i 2018 er i barnestørrelse.

Garn: Novita fra 7 brødre, 125 gram - herrestørrelse.

Kan tenke meg at disse små blir i størrelse 3-4 år. Her startet jeg med 40 masker.

Mønster: Bluberry Waffle - selvfølgelig ;)

Garn: Novita fra 7 Bröder, 58 gram

Og noen dager ut i det nye året ble det jammen et tredje par i litt større barnestørrelse.

Vekt: 80 gram og startet med 44 masker.

Pinner: nr. 3

Og ang. pinner...

I motsetning til alle andre liker jeg å strikke på fem pinner - ser ingen ulemper med det. Og jeg liker å strikke sokker fra toppen og ned, på den "gammeldagse" måten. Grunnen for det siste er at jeg ikke synes avfellingskanter er like pene og tøyelige som oppleggskanter.

Men tilbake til strikkepinner. For noen år siden fant jeg sånne korte (15 cm lange) settpinner på en kunst- og håndverksmesse på Lillestrøm. Jeg kjøpte det de hadde av dem, og jeg elsker de pinnene! Og selv om jeg har mange sett finner jeg sjelden eller aldri de rette når jeg mest trenger det. Det er for eksempel når jeg plutselig trenger et tankeløst strikketøy til syklubb, et møte eller til bilstrikk. Så da jeg endelig klarte å spore tilbake til hvem som fører dem, bestilte jeg så mange sett at jeg aldri skal behøve å lete mer! Det ble seks sett nr. 2,5, åtte sett nr. 3 og tre sett nr. 3,5. Det jeg hadde glemt var at de er ganske trå å strikke med nå da de er helt nye, men de blir glatte og fine etter litt bruk. Billige er de også - kr. 25 pr. sett.

Og pinnene er bestilt hos Hobbyverden.no. God service og kjapp levering!

Jeg vil samtidig ønske alle som kikker innom et riktig Godt Nytt År!

Litt julegavestrikk - "Hjertevotten"

Det er ikke så mye strikking jeg rekker for tiden - til tross for to ferieuker siste måneden - som burde gitt mye strikketid.

To par "Hjertevotter" ble det i denne omgang. De er ikke mye å skryte av siden tovingen ikke var helt vellykket. Jeg har helt ny vaskemaskin, og jeg gir den skylda for at de ble litt for godt tovet. Det gjør at hjertene ikke kommer så godt frem, og perlestrikken inni hjertene blir helt usynlig, men til gjengjeld tror jeg de er ekstra gode og varme. Ja, ja - bedre lykke neste gang! ;)

Fort gjort å strikke disse - noen kveldstimer så er de klare for toving.

Mønster: Hjertevotten fra Sandnesgarn

Garn: Pt3, ca. 100 gram pr. par

Pinner: strømpepinner nr.6

Notat til meg selv: Tovet på kortvask 30 eller 40 grader + en skylling med kaldt vann. For lite tovet etter kortvasken - for mye etter ekstra skylling i kaldt vann. 

"Bellaluen" av Lene Holme Samsøe

Jeg har strikket en liten lue til min lille venninne på fem år (snart seks må vite!) i julegave. Dette er Bellaluen, som tilhører halsen hun fikk i adventskalenderen sin (se forrige innlegg). Mønsteret finnes i boken "Kjærlighet på pinner" av Lene Holme Samsøe. Selvfølgelig var ikke mottager tilgjengelig for prøving underveis, så jeg aner ikke om den passer. Den er strikket i Merino Extra Fine, som ikke er et av garnene de foreslår i mønsteret, så det er heller ikke sikkert strikkefastheten er helt som den skal. Synes det er vanskelig å måle på denne typen mønsterstrikk.

I mangel av et tilgjengelig barnehode benyttes en ballong.

Luen strikkes fra toppen og ned. Den er enkel å strikke, men krevde litt konsentrasjon i staten. Mønsteret finne i tre størrelser, men på de to største er det kun lengden på vrangborden nederst som er forskjellen. 

Luen burde vært vasket og tredd over ballongen før den ble levert i gave, men det var det ikke tid for denne gangen.

Mønster: Bellaluen fra boken "Kjærlighet på pinner" av Lene Holme Samsøe

Garn: Merino Exstra Fine, drøyt 50g

Pinner: nr.3 (siden jeg strikker litt løst)

Tid for tilbehør i ull - strikket hals

Det nærmer seg vinter med stormskritt - og ikke minst jul! Inspirert av både snø og jul har jeg strikket to halser. Fant et mønster jeg likte godt i boken Kjælighet på pinner, så da var det bare å sette i gang. Den første ble strikket på syklubb forrige uke - ble nesten ferdig - den andre begynte jeg på i bilen på vei til hytta på fredag. Og at de er så kjappe å strikke liker jeg! :)

Mønster: fra boken Kjærlihet på pinner av Samsø. Det er kun en størrelse i boken, og den hvite halsen er nok mest riktig, i hvert fall var garnet mest riktig i antall meter pr. 50g.

Hvit hals: antar str. 4-6 år.

Garn: Merinoull Extra Fine, 75g

Pinner: nr.3,5 på rett/vrang, nr.4 på mønsteret.

Rosa hals: antar str. 2-4 år.

Garn: Sublime baby cashmere merinoull slik, 58g

Pinner: nr. 3 på rett/vrang, nr. 3,5 på mønsteret.

Siden vi er på fjellet denne helgen tar jeg med et bilde av det fantastiske været vi har i dag - med snø og sol! Klokka er 10, og sola har akkurat tittet fram over åsen.

Ønsker dere som kikker innom en flott søndag!

Strikking til Amanda-prosjektet

Her har jeg slått to fluer i et smekk - tepper til for tidlig fødte barn og redusering av babyulllageret. I denne omgangen ble det fire sett, men det er garn nok til noen til ved en senere anledning. Bortsett fra det lille Prinseteppet har jeg bare plukket mønster litt herfra og litt derfra, og satt sammen. Utgangspunktet er +-120 masker på de tre øverste teppene. Rillekant rundt hele teppet, mens jeg neste gang nok vil gå for perlestrikk - eller aller helst dobbel perlestrikk.

Det rosa settet:

Garn: Rauma Babygarn, Teppe 122g, måler 45 x 65 cm, lue 19g.

Det gule settet:

Garn: ukjent type babyull, 121g, 45 x 65 cm, lue 20g.

Det orange settet:

Garn: ukjent merke babyull, 114g, 65 x 50 cm, flettelue 23g, glattstrikket lue 14g, to par sokker à 13g.

Det grønne settet:

Her ble det to luer, en med jukseflekker og en glattstrikket med en liten rullekant nederst - og et par sokker. På sokkene har jeg selvfølgelig brukt mønster som på Blueberry Waffle Socks - som er mitt helt klare favorittsokkemønster.

Garn: Gjestal babyull, 143g, 65 x 65 cm, flettelue 18g, glattstrikket lue 12g, sokker 13g

Mønster: Prinseteppet i størrelse prematur. Jeg har linket til mønsteret tidligere, men den siden er dessverre ikke lenger tilgjengelig.

Pinne: nr. 3,5 på rillestrikken, nr. 3 på havskumborden.

 

Og her er alt samlet på et brett.

Beklager blass og dårlig gjengivelse av fargene.

 

Lilleprinsens svøp - min variant

Jeg har endelig gjort ferdig et babyteppe som har ligget på vent i to-tre år. Det manglet bare ytterste blondekanten, og grunnen til at det har ligget så lenge er at jeg aldri fikk bestemt meg for om jeg skulle følge mønsteret slavisk, eller om jeg skulle velge ytterkanten fra sjalet Camomille - sånn som jeg har gjort på de andre teppene jeg har strikket fra samme mønster.

Og det ble Camomillekanten på dette teppet også - rett og slett for at jeg synes den passer bedre. Den er litt smalere og synes det er fint etter havskumdelen.

Teppet måler ca. 110 x 110cm, og i ettertid ser jeg at jeg med fordel kunne strikket litt fastere eller brukt et halvt nummer tynnere pinner. 

Her et bilde hvor alle "tuppene" er strukket ut og festet med nåler - tatt før trådfesting.

Mønster: Lilleprinsens svøp (gratis oppskrift)

Garn: Dale babyull, 335 gram

Pinner: nr. 3,5 på selve teppet, nr. 3 på ytterste blondekanten

Pannebånd i vevstrikk

Et pannebånd kan man alltid få bruk for, og disse i vevstrikk falt jeg helt for da jeg så mange la ut bilder av dem på Facebook. Jeg fant også et restenøste av ukjent merke som kunne benyttes. I utgangspunktet trodde jeg det var Merino Extra Fine fra Drops, men etter strikking er jeg usikker. Det ser nesten ut som pannebåndet er brukt litt, selv om det er tatt rett av pinnene.

Mønster: Pannebånd i vevstrikk

Garn: Ukjent merke - 40 gram

Pinner: rundpinne nr. 3,5

Småtroll-lue fra Klompelompe

Jeg syntes dette mønsteret var så fint, og tenkte å strikke en lue som "prøvelapp" før jeg evt. setter i gang med et lite teppe i samme mønster.

Som vanlig har jeg ikke garnet som er brukt i mønsteret, men tykkelsen skulle være den samme. Jeg måtte likevel gå ned et halvt nummer på pinnetykkelse siden jeg strikker litt løst.

Det ble et slags stjernemønster i toppen, men her ser det ekstra løst ut. Jeg har bestilt dusk på nettet, og håper den dekker mesteparten av virvaret.

Modellen i gull er en potteskuler ;)

Mønster: Småtroll-lue fra boken Klompelompe

Garn: Sumlime baby cashmere merino silk, 59 gram

Pinner: rundpinne nr.3 og 3,5

Sjal - French CanCan

Dette sjalet var ment som gave til en venninne gjennom mer enn 30 år. Vi ble kjent på svangerskapskurs og barselgruppe på helsestasjonen, og har holdt jevnlig kontakt etter det.

Sjalet så jeg bilder av på Facebook, og syntes det var så fint med den flettekanten rundt. Men jeg ble veldig skuffet da jeg fikk det av pinnene og så at det var en "ekstra bulk" midt bak i nakken. Jeg burde kanskje sett det før jeg var ferdig, men jeg var overbevist om at det ville bli halvmåneformet.

Jeg prøvde på flere garnalternativer før jeg bestemte meg for Arwetta og silk Mohair. Sjalet ble utrolig mykt og godt - og klør ikke engang på meg.

Her er "bulken" i nakken jeg ikke liker.

Flettekanten derimot elsker jeg - jeg er generelt glad i fletter. I mønsteret var det to forskjellige alternativer å strikke den fast til sjalet på, og jeg valgte den metoden med mest markert kant.

Sjalet ble ikke gitt i gave, det ble en billett på Latter i stedet ;) Jeg klarer ikke å gi bort noe jeg ikke er fornøyd med.

Mønster: French CanCan

Størrelse: Lengde 150cm og bredden er ca. 45cm på det bredeste.

Garn: Strikket med dbl. tråd Filcalona Arwetta og Silk Mohair fra Sandnes  - totalt 167 gram.

Pinner: nr. 4 på selve sjalet, nr. 3,5 på blondekanten

Babyteppe

I fjor høst kom en kollega innom jobben med sin da nyfødte baby. Babyen var riktig søt, men det var teppet den lille hadde rundt seg også. Jeg falt helt for det - bare måtte strikke et! Jeg tok en kopi av mønsteret på kopimaskinen og laget et slags mønster på rapporten. Rundt hele teppet er det en kant med perlestrikk.

I garnlageret fant jeg fem nøster blekrosa Baby Merino som var greit å få brukt opp.

Garnet holdt til et teppe som måler 60 x 75cm - egentlig litt i minste laget, men sånn ble det. 

Mønster: Antar Sandnes eller Dale

Garn: Baby Merino Extra Fine, 233 gram (som var fem hele nøster...)

Pinne: nr. 3

Nancykoften - endelig ferdig!

Det tok akkurat to år! Jeg fant kvitteringen på garnet i bunnen av garnposen. Jeg har strikket og rekket opp utallige ganger, men jammen passet den til slutt. Som vanlig har jeg ikke brukt garnet som er brukt i oppskriften. Mitt var litt tykkere og siden jeg i tillegg strikker litt løst gikk jeg for størrelse S.

Jeg brukte litt tid på å bestemme meg for om jeg skulle dekke sårkantene foran med bånd eller om jeg skulle strikke en kant over. Det endte med å strikke over siden jeg ikke hadde matchende bånd på lørdag kveld da jeg endelig satte meg ned for å gjøre jakken ferdig. 

Det er også grunnen til de litt kjedelige knappene. Det var de jeg hadde liggende, men planen er å bestille myntknapper. Jeg synes de er så fine. Knappehullene har jeg laget over to masker i stedet for tre, som det sto i mønsteret, så jeg tror gamle 25-øringer kan passe fint i størrelsen.

Det ble mye jobb med denne - noen av dere husker kanskje dette bildet fra en stund tilbake - da jeg hadde strammet litt på trådene i mønsteret?

Til tross for at jeg har strikket i superwash synes jeg den klør litt rundt halsen. Jakkens sjæbne er derfor fortsatt litt usikker.

Mønster: Nancykoften fra Sandnes tema 35

Garn: Gjestal Supersport 615 gram

Pinner: nr. 2,5 på vrangbord og nr. 3 på glattstrikk (ja, jeg strikker løst!)

Tovet Mariusvotter

Med disse vottene var planen ren garnslanking - å bruke opp restene av Fritidsgarn. Det ble ikke helt som tenkt. Først måtte jeg kjøpe lysgrått siden jeg ikke hadde nok, og etter å ha strikket ferdig mønsteret syntes jeg at det var litt for liten fargeforskjell på de to gråtonene. Eller - det ser da helt greit ut her på bildet...?

 

Det endte med at jeg rakk opp alt, kjøpte en mørkere gråfarge og begynte helt på nytt. Sånn ble det.

Jeg tovet de på 40 grader kortvask med en tennisball, og de ble både myke og er sikkert varme. Størrelsen gikk fra 33 til 27cm.

Uansett, resultatet er at jeg fortsatt sitter igjen med 60 gram mer rester enn jeg hadde. Garnslanking er ikke lett! Det betyr at det må bli et par votter til. Tror de skal bli stripete. Også tror jeg at jeg vil velge votter som ikke går så langt ovenfor håndleddet siden jeg synes det virker litt upraktisk  

Mønster: Sandnes tovet Mariusvotter

Garn: Fritidsgarn og PT3, totalt 91 gram

Pinner: nr. 6

Min Nancykofte - så langt

Uten å overdrive har jeg strikket denne koften minst tre ganger - kanskje fem! Jeg har begynt så mange ganger - og rekket opp igjen - så garnet har blitt helt slitt. Etter hvert måtte jeg bytte ut nøstene jeg hadde brukt mest for de begynte å bli tynnslitte. Jeg har aldri fått til å strikke mønster med flere farger pent, og strikkefastheten varierer fra dag til dag. Men etter halvannet år og mange forsøk, har jeg nesten kommet i mål.

Baksiden er jeg fornøyd med.

Forsiden byr på noen utfordringer. Selv etter mange forsøk var stjernemønsteret alt for løst strikket, så i ettertid har jeg sittet og strammet hver maske fra ryggen og frem til fronten hvor jakken etter hvert skal klippes opp.

Det ble mange lange tråder -

en skikkelig tugge! Men Ikèa har løsninger for det meste.

"Alle" har jo strikket denne koften, og jeg har lest utallige innlegg på fb om andres erfaringer. Mange av dem mener at bolen er litt for kort, så for sikkerhets skyld forlenget jeg den fem cm - og etter en vask sèg den nok ytterligere fem cm. Med mine 163 cm har det vist seg i ettertid at all denne ekstrajobben var fullstendig unødvendig. Jakken er rett og slett blitt for lang - og i tillegg bittelitt for trang...

Koftens fremtid er i øyeblikket litt uviss, men jeg tror det ender med at jeg gjør den ferdig som den er, og så kan jeg kjøpe nytt garn å strikke en som passser til meg. Da slipper jeg å rekke opp alt, også har jeg samtidig denne å måle etter.

Virker ikke dette som en god plan?

Minecraft hat

Hva i all verden finner man på når man trenger en kjapp gave til en fire år gammel ung mann? Jeg har mange ganger brukt bloggen til Mimouna som inspirasjon - hun lager mange fine småting, og ofte av restegarn. Det passer meg helt utmerket, siden det finnes et rikt utvalg av den slags her i huset. Etter å ha bladd litt bakover i bloggen hennes ramlet jeg over denne Minionslua, og tenkte det måtte bli en grei gave til Daniel. Ikke minst var det et mønster jeg kunne klare å strikke, dvs. ikke lange trådstrekk på baksiden, dessuten hadde de hatt stor suksess blant ni-åringer.

Jeg hadde disse fargene i Smart garn - egentlig var det grønnfargen som avgjorde garnvalget. Den er mye skarpere i virkeligheten enn på bildet.

Lua passet fint til tøffingen i politidrakt, og jeg tror han ble fornøyd. Han gledet seg i hvert fall til å vise den til "gutta boys" i barnehagen!

Mønster: Rent plagiat fra Mimounas lue. (La opp 100 masker. Strikket tre omganger etter mønster før felling. Felte på fem steder - dvs. hver 20. maske.)

Garn: Smart

Pinner: 2,5 på vrangbord, 3 på resten.

Sitteunderlag

Som fortalt i forrige innlegg har min lille venninne, Olivia, akkurat fyllt fire år. Siden hun på ingen måte er "min", er jeg veldig forsiktig med hva jeg gir i julegaver og bursdagsgaver - jeg skal ikke prøve å overgå besteforeldre og annen nær familie. Det er derfor helt supert å kunne gi egenproduserte gaver, som ikke har noen eksakt og sammenlignbar pris.

Som jeg også har fortalt tidligere er jeg en ivrig låner av håndarbeidsbøker på biblioteket. Synes det er så greit å bla gjennom bøkene før jeg evt. går til innkjøp. I de fleste bøkene er det som oftest bare et par oppskrifter som frister så mye at jeg har tro på at jeg kommer til å lage dem. Denne gangen hadde jeg blant annet lånt "Strikk unike strikkeunderlag" av Catrin Grønås, og der fant jeg et løvehode som jeg tenkte fire-åringen ville like. Løver er skumle for de små, og de kan ha mye moro med å skremme opp seg selv litt ;)

Det var enkel strikk - rillestrikk frem og tilbake - med dobbelt garn og tykke pinner.

Ferdig målte løvehodet 45 x 45cm.

Løvemanken ble knyttet på. Jeg hadde rester av brunt Ullteppegarn, som tover enormt - egentlig litt for mye, etter min mening.

Så montering av ører. Da hadde jeg gått tom for den lyse gulfargen, så de ble ensfarget mørkegule.

Til slutt var det nålfilting av snute og øyer. Tryggest med ting som ikke kan løsne.


Ble øynene litt små?? Kanskje de bør få en omgang til med hvitt ved anledning.


Ferdig rullet sammen - klar for tur!

Mønster: fra boken Strikk unike sitteunderlag

Garn: Restenøster av Artic og Norsk Ullgarn (dobbel tråd), Ullteppegarn til frynsene - 229 gram totalt

Pinner: nr. 8 (mener jeg å huske)

Halloween

I morgen er det Halloween! Det er ikke en feiring jeg fyrer veldig oppunder, men siden barn i nabolaget synes dette er moro kjøper jeg inn godis og venter på besøk av små spøkelser. I år har jeg også kjøpt inn lys og blomst i orange, og i følge VG og NRK P1 har jeg dermed brukt over gjennomsnittet av hva nordmenn bruker på denne feiringen - dvs. mer enn kr. 50.

Min tre-og-et-halvt år gamle venninne vil nok også synes det er stas med Halloween, så jeg tenkte å være litt i forkant og strikket gresskarluen til Garnstudio i anledning dagen.

Som vanlig hadde jeg ikke hverken garnet eller fargen som var brukt i mønsteret, men jeg hadde en orangefarge i Lanett og Daletta - og grønn babyull - så jeg brukte det.

Da jeg viste henne luen og spurte om hun ønsket seg sånn, svarte hun kontant: NEI - jeg vil ikke være et gresskar, jeg er et menneske!! Ja, ja - utakk er som kjent verdens lønn, jeg er ikke ukjent med det, he, he. 

Da hun reiste hjem etter besøket satt likevel luen på hodet, men det var tydeligvis smokken som var best ;)

Mønster: Gresskarlue fra Garnstudio

Garn: en tråd Lanett og en tråd Daletta i selve luen, dobbel tråd babyull på toppen - ca. 70 gram totalt.

Pinner: nr.3,5

Ønsker dere som kikker innom her en fin feiring/markering av dagen! 

Kjappstrikka drakt fra Paelas

Denne ble selvfølgelig alt annet en kjappstrikka for meg. Jeg måtte prøve meg fram noen ganger før jeg fikk den fin. Og da jeg endelig ble fornøyd hadde det tatt så lang tid at den nok ble for liten til mottaker - som ble født for en drøy måned siden. Det var kanskje dumt å velge minste størrelse siden disse småttisene vokser så fort, men skal se om jeg gir den en ny sjanse i større størrelse senere.
Synes modellen er veldig søt!


 

Den er litt stor til BabyBorn, men bildet sier litt om størrelsen.

Mønster: Kjappstrikka drakt

Garn: Drops Merino Extra Fine, 66g

Pinner: nr. 3 

Babyteppe i dobbel perlestrikk

Det enkle er ofte det beste, sies det, og det synes nok også hun som skal bli mamma til en liten guttebaby i juni - og som ønsket seg et sånt teppe. Jeg har strikket et likt tidligere, men siden dette skal brukes til en helt nyfødt baby vil jeg at det skal være i 100% ull - og helt uten alpakka.

 

En margeritt kan være fin dekor til et ganske kjedelig teppe.

Teppet måler 70 x 95 cm.

Rundt kanten skulle det etter planen være en heklet kant i blått, men det klarte jeg ikke å få pent, så jeg endte opp med en omgang fastmasker med enkel tråd. Selve teppet er strikket med dobbelt garn.

Mønster: La opp 110 masker. Strikket 6 riller), og deretter dbl perlestrikk, men med 5 masker rillestrikk i hver side. Avsluttet med 6 riller da teppet var passe langt. Hele teppet er strikket med dobbelt garn.

Garn: Pt Panda superwash - 351g

Pinner: 3,5 på rillestrikk - 4 på perlestrikk

 

Note to myself:

La opp 110 m med en annen farge og begynte rett på dbl. perlestrikk i grått. Da teppet var ferdig strikket plukket jeg ut oppleggstråden og strikket de seks rillene og felte av. (Dette for at jeg aldri får oppleggskanten og avfellingskanten like fast.)

Hele teppet er strikket i dobbelt garn, men til slutt heklet jeg en kant rundt med enkel tråd. Bare fastmasker, men jeg stakk heklenålen en tråd lenger ned i kanten enn jeg normalt ville gjort.  

Sjokkrosa blåbærsokker i to størrelser

Disse sokkene trenger vel ikke nærmere presentasjon.

Garn og pinner puttet jeg kjapt i veska en kveld jeg skulle på syklubb og ikke hadde noe annet passende å ta med meg. Å legge opp masker og telle burde nok vært gjort hjemme i fred og ro, for da jeg nærmet meg å sette av masker til hælen oppdaget jeg at jeg hadde 48 masker på den ene sokken og 44 på den andre. Litt kjedelig, men siden jeg hadde mer av samme garn hjemme bestemte jeg meg like godt for å strikke to par. Blueberry Waffle Socks er virkelig det optimale sokkemønster etter min mening,

Mønster: Blueberry Waffle Socks

Garn: Perfect fra Sandnes, voksne sokker 105g og 83g på de minste

Pinner: nr. 3

Kerttu-inspirerte sokker

Nancykoften blir stadig skjøvet bakover i køen, til fordel for småstrikk. Denne gang et par sokker, sterkt inspirert av Kerttu. Egentlig er det de sokkene jeg har strikket, bare at jeg har strikket mønster på baksiden også - og byttet ut de hullradene på sidene med fletterader. Også har jeg dratt med den ene fletten med ned langs hælen.

Har strikket forsterket hel - synes det er en god investering for fremtiden.Mønster: Utgangspunktet var Kerttu

Garn: 6-tråds Regia, 78 gram

Pinner: nr. 3

Mariusgenser med rundfelling

Treåringen jeg av og til strikker til sies å være stor for alderen. Da jeg skulle strikke Mariusgenser til henne valgte jeg derfor en større størrelse enn årene tilsier. Det resulterte i at den ble så stor at jeg tror den kan bli liggende her et år eller to.

Mønster: Mariusboka

Garn: Rubin fra Sparkjøp - 365gram

Pinne: nr. 3

Enkle grytekluter til påske

Det er mindre enn tre uker til påskeferien, så da jeg så noen gule nøster med tykt, matt bomullsgarn (av ukjent merke) i en pose fikk jeg lyst til å strikke grytekluter. Jeg valgte absolutt enkleste type - rillestrikk, tredobbelt garn og tykke pinner. Heklet 13 luftmasker til hempe.

Her har jeg lagt opp 24 masker og strikket 22 riller med to lysgule tråder, og en nærmest okergul. Første maske er tatt løs av (som om jeg skulle strikke den). Dette paret måler 19 x 19cm.

Jeg har heklet og strikket mange grytekluter opp gjennom årene, men jeg har litt problemer med å ta de i bruk der de ligger fine og nye. Flekkete grytekluter er ekkelt, og i helgen fant jeg løsningen på dette. Jeg bestemte meg for å strikke flere par stygge grytekluter, som jeg kan slenge i vaskemaskin på 60 - 90 grader en uten å tenke på at de blir slitte og utvasket.

I posen sammen med de gule nøstene var det også en del rester i diverse andre farger. På disse to parene har jeg brukt to lysgule tråder og en tråd av annen farge. Jeg startet med 22 masker og de måler 18 x 19cm.

Til slutt ble det strikket et par av restene av restene - dvs. helt uten system. De ble litt mørkere i fargen, så disse tenker jeg skal få henge på grillen til sommeren.

Det ble en del tråder å feste til slutt, men med tanke på at jeg på fornuftig vis ble kvitt over en halv kilo bomullsrester, var det verdt jobben. Nå er de kastet i vaskemaskinen på 60 grader i håp om at de vil krympe litt og dermed bli enda litt tykkere og fastere - og at trådendene vil filte seg godt fast.Mønster: Beskrevet over første bilde.

Garn: rester av tykt, matt bomullsgarn - 511 gram totalt

Pinner: nr. 6 og en grov heklenål til hempen

Marius tunika

26. februar hadde Olivia - fineste treåringen - bursdag. Jeg tror ikke at en Marius-tunika var det som sto øverst på ønskelisten, men sammen med litt annet ble det en fullt akseptert gave.

Min erfaring med mønsterstrikk tilsier at prosjektet ikke alltid blir ferdig, så derfor satser jeg aldri på dyre garnmerker. Denne ble strikket i Rubin - kjøpt på januarsalget på Sparkjøp. Mønsteret fant jeg i Mariusboka, og jeg tror det var den bisen mellom raglan- og rundfellingen jeg falt for. Den ble ikke like fin på min utgave som på bildet i boken, men grei nok.

Etter å ha øvet litt på mønsterstrikk med to farger på Nancykoften (som er langt fra ferdig) og en liten Mariusgenser (hvor jeg ikke har festet tråder ennå) gikk mønsteret på denne veldig greit. Jeg måtte ikke rekke opp en eneste gang, og det er en nærmest en unik opplevelse for meg :)

Den omtalte bisen valgte jeg å feste litt på baksiden for å være sikker på at den ikke skulle bli stående rett ut.

Alt i alt er jeg fornøyd med både garn, farger, mønster og resultat - og ikke minst at mottager likte den!

Mønster: Marius-tunika fra Mariusboka, str. noe midt mellom (2-4) og (6-8) år.

Garn: Rubin fra Sparkjøp, 337 gram

Pinner: nr. 3 (siden jeg fortsatt strikker litt løst)

Pulsvarmerne Blonde

Pulsvarmere er noe jeg sjelden - eller aldri - bruker. Men en kollega av meg, en ikke-strikker, ønsket seg et par. Fant mønsteret til disse på Ravelry - enle og greie. De ser ikke ut som de er like store, men det er bare litt uheldig vinkel på bildet. Litt uheldig lys også tydeligvis, det var ikke så enkelt å få et godt bilde.

Mønster: Blonde

Garn: Babyull 27 gram

Pinner: 2,5

 

Da jeg først var i gang strikket jeg et par i gammelrosa også - fin bilstrikk.

Garn: Silja, 33g

Pinner: 2,5

Nancykoften - er det rart ting tar tid?

Vrangborder strikket i to forskjellige størrelser - deretter oppdaget jeg at jeg hadde strikket to rette/to vrange på ermene og en rett/en vrang på bolen. Ja, ja - bare å starte på nytt, jeg vil ha to rette/to vrange både på ermer og bole!

Vurderer å ha dette som årets påskestrikketøy.

(Nye) bomullssokker

Disse sokkene her virkelig blitt en favoritt å ha på innomhus. Jeg strikket de første parene kun for å redusere nøstene med tykt bommullsgarn, mens disse ble strikket både for å redusere bommullsgarnet og fordi jeg faktisk elsker å bruke dem. De er akkurat passe varme.

Egentlig skulle de ha like striper, men for enkelthets skyld ble det mere lyse striper på sokk nr. 2 da det grønne garnet tok slutt.

Mønster: Strikket på gammel erfaring

Garn: Ukjent merke, litt tykt bomullsgarn - vekt 96 gram

Pinner: nr. 3 

4. og siste sofapute til hytta

Da vi byttet ut sofaen på hytta for drøyt tre år siden, kjøpte jeg fire puter som jeg skulle strikke trekk til. Tre av dem ble strikket ganske fortløpende, men den fjerde ble liggende siden jeg ikke klarte å bestemme meg for mønster. Siden de tre første har symmetriske mønster ville jeg at den fjerde ikke skulle ha det. Jeg ville ha et stort felt med småmønstret og et mindret med fletter. Kombinasjonen var jeg ikke sikker på, og dermed ble alt liggende - helt til jeg i høst kom over posen med garn innerst i skapet.

Flettedelen ble litt bredere enn først tenkt siden jeg også ville ha med de store flettene på hver side. Den type fletter går igjen på de tre andre putene også, om de ikke er presis like.

Jeg har strikket mye flettemønster opp gjennom årene, men her måtte jeg virkelig konsentrere meg og telle omganger. Det morsomme med å strikke mønster er jo at hver omgang er godt synlig.

Mønster: Har jeg satt sammen selv, men diagrammet til hovedfletta fant jeg på Garnstudio sine sider

Garn: Mor Aase superwash, 515gram

Pinner: rundpinne nr. 5

Alle putene er strikket i dobbelt garn på rundpinne og er derfor like på for- og bakside. 

 

Her er de andre tre putene - strikket for nesten tre år siden.
Det er deilig endelig å være ferdig med alle fire nå!

Gode barnehagevotter

Jeg har strikket i størrelse 3 - 4 år, og de ble nok litt for store til min mottager. Riktignok var garnet mitt bittelitt tykkere enn det som sto i mønsteret og pinnene et halvt nummer tykkere, men jeg antar dette passer til en hånd i fem - seks års alder.

Mønster: Barnehagevotter

Garn: Safir, 64 gram

Pinner: nr. 3,5

 

Jeg gjorde et forsøk til og la opp til størrelse 1 - 2 år, denne gang med Vestlandsgarn, men fortsatt et halvt nummer tykkere pinner enn det som er brukt i mønsteret.Mønster: Barnehagevotter

Garn: Vestlandsgarn, ca. 50g (glemt å veie)

Pinner: nr. 3,5

Flere småsokker

To par til - i det beste sokkemønsteret jeg kjenner til.

Første par ut i rosa Perfect. Jeg kan ikke huske hvor små eller store føtter en treåring har, så jeg gjorde sokkene ferdig, bortsett fra å klippe av tråden, inntil jeg kunne prøve dem på. Og det var lurt, for det var behov for å strikke på en mønsterrapport til - dvs. åtte repeteringer av mønster på foten. Skaftet er sju rapporter langt.Mønster: Blueberry Waffle

Garn: Perfect, 58g

Pinner: nr. 3

 

Neste par i stripete rød og blå Perfect - ellers helt like paret over.Mønster: Blueberry Waffle - startet med 40 masker

Garn: Perfeckt, 57g

Pinner: nr. 2,5

Perlestrikket lang hals med snurr av Marte Helgetun

Kjæresten til eldste sønn ønsket seg hals eller skjerf til jul. Jeg hadde allerede lagt halsen til Marte Helgetun i favorittlisten på Ravelry, og syntes den måtte passe fint til en 30-åring. Fargen skulle være lys grå, og valget falt på garnet Puno Petit. Jeg har aldri strikket av det garnet tidligere, men det var utrolig lett og mykt - og ganske drøyt.

Blant mine nærmeste er jeg nok kjent for å være både nøye og omstendig - i hvert fall når det gjelder håndarbeid. At jeg f.eks. skulle snurre vrangborden i starten på en genser ville nok være nærmest utenkelig, men her da det skulle snurres gikk det feil. Det skulle være en snurr på strikketøyet, men i min iver etter å få det til ble det to - og jeg oppdaget det ikke før hele halsen var ferdig strikket og jeg skulle prøve den. En snurr gjør jo at halsen legger seg pent og glatt når den legges to ganger rundt halsen - med to snurrer legger den seg som om det ikke er noen snurr i det hele tatt.

Her kommer det tydligere fram. Her er min hals - med to snurrer.

Her er sånn den skulle vært (den ene snurren er skjult på baksiden).

Jeg aner ikke hvordan garnet er å rekke opp, om det i det hele tatt lar seg gjøre. Garnet består av nesten 60% babyalpakka, så det blir nok ikke helt enkelt. Foreløpig har jeg ikke nevnt feilen for mottager - enn så lenge vurderer jeg å løse hele problemet med å strikke et MK skjerf til henne i stedet.

Mønster: Hals med snurr

Garn: Puno Petit

Pinne: rundpinne nr. 5,5

Tova votter - tenkt til julegaver

Forrige helg strikket jeg votter - tenkt til julegaver.

Det første mønsteret jeg tok tak i var "Tova votter" fra Sandnes. Minste størrelse til Fritidsgarn var str. 8 - 10 år, men min mottager er bare 7 år, så disse ble nok i største laget - selv etter to runder i vaskemaskinen.Mønster: Tova votter fra SandnesGarn

Garn: Ullgarn fra FagStrikk, 78g

Pinner: nr. 6

 

Det andre mønsteret jeg tok tak i var Månetoppenvotter. Der valgte jeg størrelse 6 - 9 år, og etter toving ble de ble akkurat like store som de rosa over her, så de er nok i største laget de også.Mønster: Jeg fant ingen link til mønsteret - derimot fant jeg hele mønsteret lagt ut i en blogg - bla litt ned på siden.

Garn: Fritidsgarn, 74g

Pinner: nr. 5,5

Her har jeg kopiert mønsteret fra linken over:

 "Månetopp votter,"  strikket i fritidsgarn.

PinneR: 5 korte pinner nr 6

str: 3/5 år-6/9 år- 10/14 år

strikkefasthet før toving: 14 m og 20 omg er 10 cm.

Høyre vott:
legg opp på pinne nr 6 32-34-38 m, strikk 1 r 1 v i 2 omg, Strikk videre 8-9-10 omg glattstrikk. Fell jevnt fordelt på siste omgang til 28-32-36 m. Strikk hullbord:2 m sammen, 2 kast ut omg. På neste omg strikkes de to kastene som en maske for å få store nok hull etter toving. Strikk 8-10-12 omg. Strikk nå tommelhull på 1. pinne slik: strikk 1 m, sett av 5-6-7 m på en tråd. Legg opp tilsvarende antall m over tommelhullet og fortsett rundt. Strikk til votten måler 6-8-9,5 cm fra tommelhullet. Fordel like mange masker på hver pinne,strikk de 2 første maskene på hver p sammen. Strikk 1 omg uten felling, Gjenta disse 2 omg 2 ganger til. deretter felles det på hver omg til det er 8 m igjen. Trekk tråden gjennom m og fest godt.

Tommel: sett m fra tråden over på pinnen. Strikk opp 5-6-7 m fra motsatt side og en m i hver side til 12-14-16 m. Strikk glattstrikk til tommel måler 5-6-7 cm. Strikk de 2 første m på hver pinne sammen til det er 4 m igjen. Trekk tråden gjennom m og fest godt.

Flett en snor m 12 tråder og tre i hullranden. sett en dusk i hver ende på snoren.

Strikk venstre vott lik, men med tommel på motsatt side.

Istedet for å starte med 1r og 1 vr så har jeg strikket 2 omg med rillekant, synes det ble penere. Har også brukt strikk i stedet for å flette snor til små barn. Da sitter votten bedre på:)På stjernene har jeg brukt en "nålefilt" nål:)

Stripete Waffle hat i barnestørrelse

Fortsatt er det garn igjen i disse rosafargene og hvitt, så jeg har strikket en lue. Dette luemønsteret har jeg brukt en gang tidligere - ligger her. Det er flere år siden jeg skrev ut det mønsteret, og jeg finner det ikke igjen nå. Men det var en jente- og en guttemodell. Guttemodellen hadde vanlig vrangbord nederst, mens jentemodellen starter med noen omganger glattstrikk (som ruller seg opp), så to omganger vrang, for så å begynne på vaffelmønsteret. Jeg la opp 104 masker. 

Siden det blåser tver gjennom sånne strikkeluer plukket jeg opp 104 masker inni luen på den første, hvite omgangen, med dobbel tråd i et tynt babyullgarn, og strikket noen cm oppover så det ble dobbelt over ørene - som et innvendig pannebånd.

Mønster: Waffle hat 

Garn: Viking Superwash med babyull inni - totalt 71 gram.

Pinner: nr. 3

 

Denne luen pluss tilhørende genser og ullbukser ble overlevert i dag til en snart tre år gammel mottager - i bytte med dette, lille kunstverket.

Kan hun ha vært inspirert av Halloween? Uansett, veldig hyggelig å ha noen å strikke sånne små plagg til :)

Ullbukse - mønster fra Sandnes

Den stripte ullbuksen i forrige innlegg var i minste laget til mottager, så da ble det en ullbukse til i en størrelse større. Denne gang har jeg brukt et gammelt Sandnesmønster som ligger gratis på nettet. Tankeløs strikking som passer godt i syklubb eller foran tv'n :)

Bare noen omganger med vrangbord nederst sånn at det blir enkelt å forlenge den litt på bena neste år - eller året etter det.

Mønster: Ullbukse fra Sandnes, str. 2 år i maskeantall og 4 år i lengde siden mønsteret er beregnet på garnet Sisu.

Garn: Viking Superwash, 282 g

Pinner: nr. 3

Genser og ullbukse fra Nøstebarn

For noen år siden kjøpte jeg garn for å hekle et slumreteppe. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang begynte på det, men noen år etter bestemte jeg meg for å strikke en Monsterbukse, med Hallo Kitty på baksiden. I mangel av mønster på Monsterbukse brukte jeg starten på Nøstebarndressen, men kom aldri lenger enn til å sette sammen bena på en rundpinne - og sånn ble det liggende...

For et års tid siden ble jeg kjent med en tre år gammel jente. Hun har nok som de fleste tre-åringer alt hun trenger, men litt ulltøy til barnehagebruk kan hun vel alltids trenge. Jeg tok tak i tok tak i disse buksebena, droppet tanken på Hello Kitty og fortsatte med striper opp til livet og felte av, etter å ha strikket den litt lenger bak.Mønster: Nøstebarndressen opp til livet, ca. størrelse tre år.

Garn: Viking Superwash, 225g

Pinner: nr. 3

 

Så startet jeg på en genser til den rosa stripete ullbuksa - i litt smalere striper.

Jeg har brukt mønsteret til Rullegenseren fra Nøstebarnboka som utgangspunkt. Men siden garnet jeg har er litt tykkere enn det som er brukt i oppskriften har jeg brukt maskeantallet til størrelse to år og lengdene til størrelse fire år.

I nakken har jeg sydd i to knapper så den skal være lett å trekke over hodet. Jeg tror ikke det var nødvendig siden jeg har felt av så det ble veldig elastisk, men siden jeg ikke hadde noen her til å prøve gjorde jeg det for sikkerhets skyld. Barn hater jo ting som er trange å få av og på.

Håper denne skal passe!Mønster: Rullegenser fra Nøstebarnbokea - med noen endringer

Garn: Viking Superwash,  291g

Pinner: nr. 2,5 på vrangborder, nr. 3 på resten

Det ble mye striper, men jeg håper settet faller i smak.

Calorimetry

Jeg fortsetter å strikke småting.

Selv har jeg ikke sånt langt, fint hår at dette pannebåndet er noe for meg, men da jeg så at kjæresten til eldstemann hadde trykket "liker" på et tilsvarende på facebook hadde jeg en fin anledning til å strikke et. "Alle" har jo strikket sånne i løpet av de siste årene - her er min variant.

 Mønster: Caliometry

Garn: Drops Merino Extra Fine, 38 gram

Pinner: 3,5

Notat til meg selv: Kan med fordel gå ned et halvt pinnenummer!

Små, rosa sokker

Jeg liker så godt sokker med dobbel kant øverst, og så måtte jeg bare prøve hvordan det ble i liten barnestørrelse. Resultatet ble at jeg ikke synes det er fullt så fint som på voksen størrelse, så det blir nok med dette paret. Mønster: Plukket fra et mønster i voksen størrelse

Garn: Silja, 29g

Pinner: nr. 2,5

Nattsokker i bomullsgarn

I restelageret fantes det noen nøster i litt tykk bomull av ukjent merke. Tenkte det kanskje kunne egne seg godt som nattsokker når jeg har smurt inn føttene om kvelden før jeg legger meg. Da ligger jeg alltid en stund med føttene utenfor senga for å slippe å kline til sengetøyet.

Enkleste type ankelsokker.

Som jeg sa var det ukjent garnmerke, og de rosa krympet og ble litt for små etter vask - selv på 40 grader finvask. Får håpe det er noen andre som trenger sånne.

Mønster: Strikket på gammel erfaring

Garn: Ukjent, litt tykt bomullsgarn. De rosa veier 61g, de hvite veier 77g.

Pinner: nr. 3 

Så ble det båtsokker til slutt

Jeg nevnte i sommer at jeg skulle strikke båtsokker til sønnen - dvs. en blå med grønne striper og en blå med rød striper. Den gang var det røde garnet bittelitt tykkere - kanskje siden det var et gammelt nøste Perfect.

Nå har jeg kjøpt et nytt nøste rødt, og denne gangen gikk det bedre - den rødstripete ble akkurat like stor som den grønnstripete. Eller de grønnstripete ble like store som de rødstripete. For siden første forsøk ikke ble helt vellykket har jeg strikket et par av hver fargekombinasjon.

Kanskje sønnen er så raus at det blir et par til hver av ham og kjæresten?

Garn: Perfect

Mønster: Blueberry Waffle Socks (verdens beste sokkemønster)

Pinner: nr. 3

Siden i sommer er båten solgt og ny båt kjøpt inn. Dette lover bra for neste sommer!

God morgen! 

Enkelt babyteppe i dobbel perlestrikk

For et års tid siden var jeg så heldig å "arve" garn fra to damer på hobbyforumet jeg er medlem av - deriblant tre og et halvt nøste fra Ice Yarn, en blanding av alpakka og dralon. Garnet er veldig mykt og godt, så jeg tenkte det kunne passe til et lite teppe, kanskje til bruk i sportsvogn el.l. Garnet har noen litt lange alpakkefiber i seg, så det er nok ikke egnet til bittesmå babyer.

Teppet ser kvadratisk ut, men måler 70 x 80cm. Regner dessuten med at det siger litt i riktig retning ved vask.

Teppet er strikket i dobbel perlestrikk, jeg synes det blir så fint når garnet er litt tykt. Strikket fem riller før jeg startet på perlestrikken - og fem masker med rillestrikk i hver side.

Et ensfarget grått teppe kan kanskje være litt trist og kjedelig til et lite barn, men den dagen jeg vet hvem som skal få det tenkte jeg å hekle en kant med fastmasker + krepsemasker i en blå eller rød farge. Tror det kan bli fint.

Mønster: Dbl. perlestrikk over 115 masker - størrelse 70 x 80cm

Garn: Ice alpakka/dralon, 330g

Pinne: nr. 4

 Praktiske notater til meg selv: La opp maskene i et annet garn, strikket deretter videre med Ice-garnet. Da teppet var langt nok plukket jeg ut oppleggstråden og satte maskene på pinne. Felte en maske for hver 12 maske før jeg startet på rillekanten. Strikket fem riller og felte av. Sånn ble teppet helt likt i begge ender! :)

Påskeforberedelser i august

Som vanlig er jeg litt i utakt med årstidene, men da jeg oppdaget at tovbart garn i lageret hadde økt betraktelig etter et konkurssalg, måtte noe gjøres. Helt siden jeg strikket Tippehøna til Mimouna for noen år siden har jeg tenkt at jeg måtte prøve ut oppskriften til Sandnes også.

Jeg fulgte mønsteret på kroppen, men de ble ikke helt like som modellen likevel. De ble liksom en mellomting av Sandnes sin og Mimouna sine. Antar det skyldes at jeg tovet dem to ganger så hodeformen ble litt rundere.

Disse skal pynte opp til påske!

Alt har en bakside...

Har sydd sammen litt mer bak enn mønsteret sier siden disse ikke skal brukes som vinhøner, bare til pynt.Mønster: Sandnes sin vinhøne

Garn: Tove fra Sandnes,177g grønt og 180g rosa. Rester av gammelt alpegarn til ben og hane-/hønekam.

Pinner: nr. 5

Det som skulle bli båtsokker

Tenkte jeg skulle strikke et par båtsokker til sønnen som har fullstendig båtdilla. Tanken var blå sokker med henholdsvis rød striper på den ene og grønne på den andre - altså en styrbord- og en babordsokk. Perfect var garnet fra eget lager og som var mest egnet - til tross for litt feil grønnfarge. Problemet kom da jeg oppdaget at det røde garnet av en eller annen grunn var pittelitt tykkere enn det grønne - og det ble dermed ikke eksakt lik størrelse. Det kan muligens skyldes at det røde nøstet er noen år gammelt mens det grønne er av nyere dato.

Det endte derfor med at jeg strikket en blå og grønn sokk til så det ble et par, så får jeg se om den rødstripete også får en partner etter hvert.

Siden dette skulle være sokker beregnet til sommerbruk har jeg strikket skaftet litt kortere enn jeg normalt ville gjort. Ellers har jeg stort sett fulgt mønsteret Bluberry Waffele Socks.

Mønster: Blueberry Waffle Socks

Garn: Perfect, 107g

Pinner: nr. 3

Strikkeball

På forumet Hobbyboden er det en del av oss som "konkurrerer" i øvelsen garnslanking . Dvs, vi strikker hva vi vil av garnet vi har, veier ferdig produkt og melder inn vekten. Hver måned blir det kåret en vinner etter forskjellige kriterier.

De siste dagene har det pågått en diskusjon hvorvidt man skal veie før eller etter festing av tråder. Noen mener at trådene til festing er oppbrukt garn som må veies med, og kan dermed få registrert et gram eller to mer på den måten ;) Andre mener plagget/tingen ikke er ferdig til registrering før trådene er festet og endene klippet av og kastet.

Da jeg kom over mønsteret på denne ballen - fyllt med avklipte tråder etter festing - måtte jeg bare strikke den.

Strikket seks kvadrater - hver på 10 masker x 10 riller.

Sy sammen til en liten "boks" med lokk og stapp inni alle trådrestene.

Sy fast lokket og form til en ball.

Putt ballen i vaskemaskinen til toving - sammen med et håndkle eller lignende. Min ble litt lite tovet, så den skal få en runde til senere. (Jeg tovet på 40 grader, minivask, sammen med et par håndklær.)

Mønster: Følg min beskrivelse, ellers finnes mønster på mange baller på Ravelry. Størrelsen er ca. ø8cm.

Garn: Rester av ullgarn (ikke superwash!!) i tykkelse 100 meter pr. 50g. Vekt på ballen min er akkurat 30g - inkludert trådrestene inni.

Pinner: nr. 4

Små sokker i garnet Perfect

Denne gang ble det et par med juksefletter og et par med hullmønster. Begge er strikket i Perfect - et veldig godt sokkegarn å strikke med. Jeg har ikke hatt mønster til disse, men antar de begge er ca. størrelse to - tre år.

Hullmønsteret er tatt fra sokker til voksne som jeg har strikket tidligere.

Mønster: Har startet med 32 masker på de rosa, 36 på de grønne (siden juksefletter trekker seg mer sammen)

Garn: Perfect - og begge parene veier 43g hver.

Pinner: nr. 3 (siden jeg strikker litt løst)

Hvordan få mest mulig jobb ut av et lite Hjertemynthe-skjørt?

Ja, her kan du få oppskriften på det! ;)

Jeg syntes dette skjørtet var så søtt da jeg så det første gang på face book, så etter å ha vurdert garntyper en liten stund satte jeg i gang. Valget falt på Svale garn som jeg hadde i bl.a. rosa og hvitt. Skjørtet var fort gjort å strikke, men da jeg var ferdig syntes jeg det virket litt tungt med den doble kanten nederst.

Jeg bestemte meg derfor til å ta av den hvite blonden og strikke den på nytt i et annet garn. Jeg tenkte at Tuva kunne fungere bra siden heller ikke det er 100% bomull, og virker litt "lettere" enn Svale.

Litt ekstra jobb ble det jo, men det kan jeg leve godt med.

Så ble skjøret ferdig - igjen. Fornøyd? Nei! Jeg tror jammen selve skjørtet er for smalt/trangt rundt livet siden evt. mottager er to år og ikke har sluttet med bleier. Tror dette vil passe bedre til en treåring uten bleier. Dessuten synes jeg blondekanten i hvit Svale ser penere ut sammen med det rosa enn den ubleka, hvite i Tuva. Eller er det liten forskjell og uvesentlig?

Skjørtets sjebne er fortsatt usikker.

Uansett - noen fakta til slutt:

Garn: Svale i skjørt - Tuva i blonde, 122g totalt

Pinner: nr. 3,5

Mønster: Hjertemynthe i str. 2 - 4 år

Simple Garter Stitch Slippers

Jeg har mange par med tovede tøfler, men etter hvert har jeg funnet ut at tøfler i superwash er vel så praktisk i bruk. Ofte tar jeg med meg tøfler når jeg skal bort, og så kan de bare kastes i vaskemaskinen etter bruk. I tillegg til at de er praktiske i bruk har jeg funnet et mønster som er helt genialt til det tynne sokkegarnet som har blitt liggende ubrukt - jeg har strikket med dobbel tråd. De er i tillegg enkle å strikke, og egner seg godt til bilstrikk, tv-strikk eller i syklubb.

Det første paret strikket jeg i Opal, vekt 80g. De ser litt rare ut der de ligger, jeg burde nok felt av som det sto i mønsteret i stedet for å snurpe sammen de siste åtte maskene.

Jeg klarte ikke å få til heklekanten som i mønsteret. Jeg heklet derfor en kant med fastmasker rundt hele kanten og heklet sammen med kjedemasker etterpå. Måtte gjøre det på den måten for at "sammenheklingen" ikke skulle legge seg over mot den ene siden.

Det andre paret er strikket i sokkegarn fra Fagstrikk, og ved første øyekast ser de helt like ut. - 100g akkurat.Mønster: Simple Garter Stitch Slippers

Garn: Opal (100g ca. 425m) på de blå. Sokkegarn fra Fagstrikk på de grå.

Pinner: Begge parene er strikket ganske fast med dobbelt tråd på pinne 3,5.

 

Notat til meg selv:

Jeg endret litt på maskeantallet fra mønsteret i forhold til tykkelsen på garnet mitt. Med Opalgarnet la jeg opp 48 masker, med Fagstrikkgarnet 44 masker. Størrelsen på begge parene er 38 - 39.

Det Hele Kongerige eller Prinseteppet - prematurutgaven

Med rester i ukjent garn (antatt Lanett og/eller Babyull i diverse varianter) har jeg strikket prematurutgaven av Prinseteppet. Teppet ble helt greit, bortsett fra at den ytterste blondekanten er litt hvitere enn resten. Det skal få være sånn inntil videre, men kommer jeg over et nøste som er mer lik resten av teppet i farge og tykkelse blir nok kanten byttet ut ;)

Teppet måler 60 x 60cm.

Mønster: Prinseteppet - prematur

Garn: Rester av babyull og Lanett, 122g.

Pinner: nr.4  

Prinseteppet - Det hele kongerige

Endelig ferdig!!

Dette teppet begynte jeg å strikke på for fire år siden da datteren til noen venner av oss skulle adoptere et barn fra Sør-Afrika. Jeg fant noen teppemønster hun kunne velge i, men var så sikker på at hun skulle velge Prinseteppet at jeg like godt kjøpte garn og startet opp. Men til min store overraskelse valgte hun dette i stedet, så Prinseteppet ble liggende. Jeg skal spare dere for alle detaljer, men dette teppet er påbegynt og rekket opp mange ganger!

Da jeg var klar til å begynne på ytterste blondekanten, syntes jeg teppet begynte å bli stort, dessuten minket det på garnet. Jeg valgte derfor å strikke bare de ytterste taggene på den kanten, akkurat som det er gjort på prematurutgaven av teppet (som jeg også har et halvferdig eksemplar av) - og samme kanten som på Camomillesjalet. Synes det ble en helt grei utgave.

Bildet er ikke spesielt godt, men bra nok siden de fleste har strikket dette teppet selv ;)

Mønster: Prinseteppet     

Garn: Sandnes Lanett, 233g, størrelse 115x115cm.

Pinne: rundpinne nr. 4,5 på rillestrikken - nr. 4 på blondekantene - nr. 3,5 på ytterste blondekant

 

Notater til meg selv til evt. neste gang:

 - Størrelse på kvadratet i midten er ca. 50 x 50cm etter vask (ikke blokket).

 - I stedet for å felle på begynnelsen av pinnen etter at midten er passert, har jeg feldt (strikket tre masker sammen) på slutten av pinnen. Da unngikk jeg å få så "lange" masker mellom midtstykket og innerborden.

 - Greit å strikke sammen sidene på innerborden samtidig i stedet for å sy sammen til slutt.

 

Ingen bønn totalt i år: 1669g

Påskesysler - pannebånd

Vi har kommet oss på påskefjellet, og siden været -  sterk vind - ikke akkurat innbyr til uteaktiviteter aktiviserer jeg meg selv så godt jeg kan innendørs. Vinden utendørs ga meg også lysten til å strikke et bredt pannebånd. Jeg googlet og fant dette heklede som jeg likte godt. Men da jeg begynte å hekle syntes jeg det så rotete ut, så jeg rakk opp og begynte å strikke et i dobbel perlestrikk i stedet.

På bildet her ser de unektelig like rotete ut begge to ;)

Garnet fant jeg i restegarnposen her på hytta, og jeg aner ikke hva slags merke det er, men jeg er ganske sikker på at det er ren ull, og det er mykt og godt - og forholdsvis tykt. Likevel valgte jeg å strikke ganske fast med dobbelt garn, og resultatet ble tett og fint. Bredden er 11 cm.Mønster: Dobbel perlestrikk over 20 masker med dobbelt garn på pinne 3,5. Strikket det 49 cm langt.

Garn: ukjent merke, 57g

Pinne: nr. 3.5

(Dette ble en liten gave til Olivia.)

Sokker som varmer - strikk litt omsorg

Nå har jeg funnet et fornuftig sted å sende noen av alle sokkene jeg strikker - til Sokker som varmer. Dette er en kampanje og et samarbeid mellom ukebladet Familien og Frelsesarmèen. De mottar sokker i alle størrelser og varianter, et flott tiltak som jeg gjerne støtter opp om. Likevel tror jeg disse sokkene som jeg strikket ferdig i går blir "lånesokker" på hytta. De er ikke så store, kanskje størrelse 5-6 år, og garnet er ikke akkurat av mykeste kvalitet.

Mønster: strikket over 36 masker med Blueberry mønster på skaftet

Garn: Raggegarn av ukjent merke, 51g

Pinner: nr. 3,5

Kyse til baby - Lilacs for Lila

Dette må være verdens søteste kyse! Og ved nærmere gransking av mønsteret fant jeg at det passet perfekt til et restegarnnøste av ukjent merke jeg fant i lageret mitt - både i mengde og tykkelse. Det kan virke som en blanding av ull og bomull. Det er mykt og godt, veldig godt å strikke med - og fargen er heller ikke å forakte!

 

Det er ikke synlig på bildet, men jeg har heklet en kant rundt halsen. Det ble litt mer "hold" for knytingen på den måten.

Mønster: Lilacs for Lila

Garn: Ukjent merke, 33gram

Pinne: 3-3,5

Små sokker med juksefletter

Et enkeltnøste med Sterk har blitt til et par små sokker. Mykt og deilig garn - og det skal i tillegg være veldig slitesterkt. Sokkene ble strikket på hytta etter hukommelsen fra tidligere barnesokker, og jeg antar de ble ca. størrelse 2 år. Jukseflettene gjør at hver omgang synes mens man strikker, dessuten synes jeg det er dekorativt og at det gjør et par ellers litt kjedelige, grå sokker fine.

Mønster: Etter hukommelsen fra tidligere sokker

Garn: Sterk, 39g

Pinner: nr. 3

Blueberrysokker - nok en gang

Dette mønsteret er definitivt en favoritt - i motsetning til garnet! Det er stivt og litt stikkete, så jeg måtte sette en plastertape rundt venstre pekefinger for å klare å strikke med det. Dette er et ledd i garnslankingen, og nå er det heldigvis ikke mye igjen i raggelageret. Sokkene ble heldigvis en tanke mykere etter vask - og jeg er sikker på at dette er gode, slitesterke raggsokker :)Mønster: Bluberry Waffle Socks

Garn: Ny Tasseladd fra Per Tryving med innslag av ukjent merke, grått raggegarn, 122g totalt

Pinner: nr.3

Smekke - eller lite "sjal" til baby

Det spesielle med dette lille "babysjalet" er at heklekanten rundt ikke er heklet, men strikket.  Fremgangsmåten fant jeg her.

Mønster: Scallo-Pie

Garn: ukjent nøste fra eget lager (blanding ull/bomull?), 23g

Pinner: nr. 3,5

Babyteppe

I forbindelse med garnslankingen på Hobbyboden måtte jeg finne på noe som kunne monne litt i antall gram garn. Egentlig tenkt som bilstrikketøy siden vi ofte reiser på hytta i helgene, men det er så enkelt å ta fram foran tv'n på kveldene også, særlig nå da det har vært OL.Som vanlig hadde jeg ikke det garnet som er brukt i mønsteret. Og om vanlig brukte jeg ikke tid på å strikke prøvelapp - og i hvert fall ikke når det dreier seg om et teppe hvor størrelsen egentlig ikke spiller noen rolle. Og som vanlig sliter jeg med å strikke jevnt. Dette mønsteret skjuler forsåvidt det, men jeg begynte å strikke litt for løst, og det irriterte meg litt. Etter hvert fant jeg ut at jeg bare skulle strikke så lenge jeg hadde garn, for deretter å klippe av den delen som var for løst strikket først. Det ble ganske langt og uhåndterlig å strikke på etter hvert, ca. 150 cm.

Det endte med at jeg tok av en halv meter nederst på teppe og strikket på en nye rillekant.


For å få litt mer "hold" i teppet har jeg som vanlig heklet en kant rundt. Først en runde med fastmasker, deretter en runde med noe lignende krepsemaske - jeg har i hvert fall heklet bakover.

Da ble kanten sånn.

Her er teppet ferdig.

Mønster: Warm Waffles Baby Blanket Ferdig størrelse 70 x 100cm

Garn: Viking Superwash 555g

Pinner: nr. 3

Chipmunk hat - barnelue

En av mine aller største inspirasjonskilder er bloggen til Mimouna! Hun lager så mange fine ting - og som meg elsker hun å lage ting av restegarn/garn fra eget lager. En vesentlig forskjell fra meg er at hun strikker MYYYE - dessuten er hun kjapp til å gjøre tingene sine ferdig og blogge dem omgående.

Da jeg så denne lille, søte luen i bloggen hennes, og registrerte at hun hadde brukt et helt annet garn enn oppskriften tilsa - og som jeg også hadde rester av - var det bare å sette i gang. Hun hadde gjort ganske vesentlige endringer fra mønsteret - og jeg valgte å gjøre som henne. Skikkelig hermegås, med andre ord! 

Det ble desverre helt feil farge på bildene - garnet er lys syrinfarget.Samme type hekleblomst til pynt valgtre jeg også - bare å innrømme.

 

Og helt i Mimounas ånd satt jeg igjen med 53 cm tråd (i flere småbiter) da ørene var bundet opp og blomsten sydd fast.Mønster: Chipmunk hat - men med store endringer

Garn: Svale fra Dale, 53g

Pinner: nr. 2,5 på vrangborden, nr. 3 på glattstrikk.

Smurfepluttlue

Denne luen synes jeg virket veldig praktisk, (les: at den sitter godt på hodet) - dessuten synes jeg den er søt. Navnet derimot synes jeg er merkelig, men den slags overser jeg over når det er noe jeg får lyst til å strikke. Kjapp å strikke var den også!Mønster: Smurfepluttlue

Garn: Pt 5 Sport, 41g totalt - 36g hvit + 6g marineblå

Pinner: nr. 3

Notis til meg selv: Strikk på pinne 2,5 neste gang - dette ble litt for løst!! 

Små sokker

To par små restegarnsokker.

De blå sokkene er ca. str. 2 år. De ser smale ut i skaftet, men jeg har strikket med juksefletter, og det trekker vrangborden veldig sammen. Men det er veldig tøyelig, så jeg håper det holder sokkene oppe.

Garn: Labbetuss Raggegarn fra Trysilgarn

Mønster: Lagt opp 40 masker, juksefletter i skaftet, 45 g brukt

Pinner: nr. 3

De rosa er ca. str. 1 år

Garn: Perfeckt, 34g

Mønster: Lagt opp 32 masker med Blueberry Waffle mønster på skaftet

Pinner: nr. 3 (jeg strikker litt løst)

 

Dette blir 79 gram å melde til granslankingen. Ok, ikke så mye, men alle monner drar ;)

Nå er det jul igjen, ja, nå er det jul igjen...

Jula kom litt brått på oss i år siden vi har hatt en ukes ferie nå. Ikke alt kan ordnes en drøy uke i forveien, dessuten blir det mange vaskemaskiner å jobbe seg gjennom etter hjemkomst. Men nå er det meste på stell, og mens vi venter på at gjestene (les: sønnene) skal komme til middag ble det tid til et lite blogginnlegg.

I natt ble jeg sittende å strikke på de siste julegavene. Jeg var nesten ferdig, men siden det ikke var så godt å strikke med ullgarn i varmen på Tenerife, sto det litt igjen. Her er antrekkene til BabyBorndukkene til en venninnes barnebarn.

Blånisseantrekk:

Mønster på lue og tøfler (tovet) fra et gammelt ukeblad, buksen fra et annet ukeblad. Genseren ble til underveis.

Garn: Blåfjell 2, Nissegarn fra Nille (brukt 136g). Buksen er strikket i Safir (50g).

Ponsjo-antrekk:

Mønster: Ponsjo fra et gammelt Sandneshete, strømpebukse fra et ukeblad, lue og votter fri fantasi.

Garn: Mørk rosa er gammelt Tweed Perlè (akrylgarn far midten av åttitallet), "pelskanten" er en rest Orkidè (59g totalt).

          Lys rosa i bukse er Gjestal Superwash (50g).

Pinner: til ponsjo nr. 3 + nr. 4 til pelskanten. Strømpebukse pinner nr. 3

Jeg hadde også en rest av det originale Blånissegarnet (50g totalt begge farger). Det holdt akkurat til tovet lue og tøfler + et par votter som ikke er tovet til min egen prøvedukke. Kanskje litt merkelig tilbehør til dongerikjolen?

Nøstebarnteppet

Jeg har aldri vært så veldig begeistret for Nøstebarnteppet siden jeg synes det ser så slaskete ut. Synes det er litt for løst strikket, og ingen rette kanter eller rettvinklede hjørner. Men siden teppet er så utrolig populært blant nåtidens mødre, måtte jeg prøve meg på et likevel. Eller ikke helt originalt, jeg har strikket det av New Zealand lammeuld - som etter sigende skal ha samme egenskaper som garnet fra Nøstebarn. Jeg er ikke så glad i å strikke med noen av disse garntypene da jeg synes det er helt umulig å få det jevnt, men det jevnet seg litt etter vask.

Dette er strikket diagonalt. Teppet er ikke fullt så skarpt i fargen som på bildet, men ganske så råååsa.

Teppet måler ganske nøyaktig 1 x 1m og veier 180g. (Tror jeg økte til ca. 255 masker før jeg begynte å felle.)

Og siden jeg ikke liker de litt "utflytende" kantene heklet jeg to omganger rundt teppet - en omgang fastmasker og deretter en omgang fastmasker bakover (nesten som krepsemasker). Jeg blokket det ikke etter vask, men strakk det litt ut så det fikk en kvadratisk form.Mønster: Start med 3 masker og øk 1m i starten av hver omgang. fortsett til ca. 250 masker og fell deretter 1m i starten på hver omgang.

Garn: New Zealand lammeuld, ca. 180g

Pinner: Lang rundpinne nr. 4,5 (det vanlige er vel pinne 6)

Jul i Svingen - lua til Linus

Jul i Svingen skal være årets barne-tv i adventstiden. Jeg har aldri sett den serien, men det ga meg idèen til julegaver til to to-åringer jeg har på julegavelisten min. Jeg fant et bilde av barna med luer på Raumaull sin hjemmeside og satte i gang med lua til Linus.

 

Jul i Svingen Strikkehefte

Alt var fryd og gammen - til jeg oppdaget at den ble litt i minste laget til en to-åring.

Det var ikke så farlig, det var fort gjort å strikke en ny, litt større.

Denne gangen ble størrelsen fin, og alt var fryd og gammen igjen - helt til jeg viste den frem på Hobbyboden. Der fikk jeg klar beskjed om at det var feil farger ;) Luen skulle være grå, grønn og hvit - ikke blå, grønn og hvit ;)

Jeg fikk link til et nytt bilde, med oppskrift, og gjorde et tredje forsøk.Denne gangen skulle gråfargen vært litt mørkere, men det er ikke alltid mulig å innfri alle krav når man strikker av garn fra eget lager. Uansett, de to sørste blir julegaver.


Mønster: Liv-Toril

Garn: Rester av Mor Aase og Karisma superwash (tykkelse ca.100m pr. 50g) Den minste veier 48g (la opp 84 masker), den største 66g (la opp 96 masker).

Pinner: nr 3 

(En av disse ble julegave til Daniel.)

Nye bøker og Pinky ankelsokker i rosa

Jeg har vært på biblioteket igjen. Stadig nye bøker innen mitt emnefelt - noen av dem innkjøpt etter forslag fra meg. Fantastisk god service på bibliotekene.

Når det er sagt må jeg innrømme at jeg synes det blir gitt ut veldig mange bøker uten at de inneholder nye og/eller oppsiktsvekkende ting. Jeg er glad jeg bare kan låne bøkene, blad gjennom, og levere dem tilbake. Ingen av disse kommer jeg til å kjøpe.Men jeg valgte et mønster av Bittami da jeg for et par uker siden skulle strikke et par ankelsokker. Disse sokkene har jeg strikket før også, med samme, lille endring i mønsteret. Deilige sokker innendørs i kippesko om vinteren!Mønster: Pinky

Garn: Silja, ca. 60g størrelse 37-38

Pinner: nr. 2,5

Trekk til tennbrikettboksen

Ja, noe skal man finne på da det egentlige helgeprosjektet blir litt for langtekkelig (Nøstebarnteppet)!

Jeg har et begrenset garnutvalg liggende på hytta, men bl.a. et kilo offwhite Sisu finnes her etter et besøk på fabrikkutsalget til Sandnes for noen år siden. Fant ut at med dobbelt garn kunne litt av det fint brukes til et trekk til tennbrikettboksen.

Jeg la opp 80 masker og strikket to rette og to vrange med juksefletter på hver 4. omgang - første flette på 3. omgang.Strikket til jeg hadde 18 fletter, deretter tre omganger med to rette/to vrange - for så å avlutte med åtte omganger glattstrikk på tynnere pinner. Dette for å få kanten stram øverst så den ikke sklir ned på boksen.

Felte av litt løst så kanten rullet seg utover.I bunnen heklet jeg to omganger med fastmasker, en fm. i annenhver strikkemaske - dvs. 40 fm. Det fikk trekket til å holde seg på plass nederst.

Mønster: ble til mens jeg strikket

Garn: Dobbel tråd Sisu, ca. 75g.

Pinner: nr. 3 på selve trekket, nr. 2,5 på glattstrikk øverst (jeg strikker fortsatt litt løst).

(Julegave til T&T?)

Camomille nr. 2

Dette sjalet har flere ganger vært veldig nær ved å havne i søppelposen, men det var en som mente jeg burde gi det en sjanse til siden det ikke var så mye som gjensto. Og siden jeg heller ikke hadde noe å bruke resten av garnet på var det like greit å strikke det ferdig. Stripeefekten jeg ikke likte ble ikke så markert som jeg fryktet, og heller ikke klør/stikker det så mye som fryktet - etter en vask.Det er veldig lange fargeskift på garnet - faktisk så lange at jeg ikke er sikker på om sjateringene går igjen flere ganger på et nøste.

Sjalet er stort, måler hele 220 cm fra spiss til spiss - pluss duskene.

Mønster: Helga Isager

Garn: 130g Drops Delight + 70g Mohair Piu Seta

Pinner: nr. 4 på sjalet, 3,5 på blondekanten rundt

Heklenål nr. 3,5

 

Også har jeg vært på biblioteket igjen.

Stadig nye fristelser! ;)

Sjalet Camomille og pulsvarmere

Forrige helg var jeg i 60-årslag hos en ungdomsvenninne. Som 60-åring har man gjerne alt men trenger - og vel så det - så i mangel av noen bedre idè bestemte jeg meg for å strikke et sjal. Valget falt på Helga Isagers Camomille. Det er enkelt, men jeg synes likevel det er både pent og forseggjort. 

Sjalet er langt med dusker i endene, og kan nok tvinnes et par ganger rundt halsen. 

Jeg liker veldig godt den markerte stripen som kommer frem da blonden blir strikket på sjalet til slutt.

Dette sjalet var også min påskestrikk i år. Jeg kom godt i gang, men valg av garn var ikke helt vellykket - Drops Delight og et-eller-annet mohair. Jeg synes det ble litt for markerte striper, dessuten så klør det litt. Det ble liggende i bunnen av strikkekurven, og tror kanskje det blir lagt pent tilbake dit nå etter fotografering...Tilbake til gave-sjalet.

Hele sjalet vier 200 g totalt.

Garn: Sandnes Alpakka og Plumet

Mønster: Helga Isagers Camomille kan kjøpes her

Pinner: nr. 4

Det ble også et par pulsvarmere med i pakken. Og jeg valgte som vanlig Susie Rogers' Reading Mitts - i min versjon uten tommel.

Utgangspunkt for mønster: Reading Mitts

Garn: Sandnes Alpakka og Plumet

Pinner: nr.3,5 (2,5 på rundene med vrangmasker og hullradene) 

 

Håper gaven falt i smak hos mottager!

(60-årsgave til Tone.)

Små sokker til små føtter

På jobben har vi et par småbarnsmødre - og vi godt voksne damer har jo veldig tro på ull, og ikke minst ullsokker. Små sokker er kjappe å strikke og to nøster Regia ble fort til tre par små sokker - i farger som neppe blir borte i barnehagen ;)

 

Mønster: Pinnsvindesign, men det ser ikke ut til at siden finnes lenger.

Garn: 6 tråds Regia (82 g til alle tre parene)

Pinner: 3 på vrangbord, 3,5 på glattstrikk

(Et par til Cecilie og et par til Ruth-Elisabeth.)

Babyteppe fra Gjestal

Vi har kjørt mye bil i sommer, og alltid før vi reiser av gårde står jeg febrilsk og leter etter et strikketøy som egner seg for bilkjøring. Derfor bestemte jeg meg for å strikke et babyteppe - og det skulle kun strikkes på i bilen. Sånn ble det ikke. Det er så ofte jeg trenger noe tankeløst foran tv, i syklubb eller lignende, og plutselig var teppet stort nok.

Jeg hadde garnet liggende, fem nøster av samme innfarging + tre nøster av en annen innfarging. Selvfølgelig fikk jeg tak i et av de tre like da jeg begynte, og da jeg skulle begynne på neste nøste så jeg at fargeforskjellen var veldig stor - som jeg ofte synes det er på Gjestal sitt garn. Bestemte meg for å fortsette, men etter å ha strikket opp tre nøster til bestemte jeg meg for å ta av den første delen. Ja, ja - man skaper seg arbeid. Trøsten er at da ble teppet felt av i begge ender, og kortsidene ble akkurat like. Det er nemlig få ting som irriterer meg mer enn at ikke de motstående sidene blir akkurat like lange, eller at hjørnene ikke er helt rettvinklet. Det er også grunnen til at jeg måtte hekle omgangene rundt til slutt tre ganger før jeg var fornøyd. Jeg er desverre alt for opphengt i sånne bagateller.

Teppet måler 70 x 90cm.

 
Mønster: Gjestal (Familien nr. 15/2011)

Garn: Gjestal babyull, 290g

Pinner: nr. 2,5 på rillestrikk, nr. 3 på mønsterstrikk

Heklenål nr. 3 på heklekanten rundt

Til slutt noen notater til meg selv:

Før jeg begynte på rillestrikken i hver ende strikket jeg to masker sammen hver gang jeg kom til de markerte vrangmaskestripene  =  masker.

På runden med fastmasker heklet jeg en fm i hver rillestripe på langsidene. På kortsidene en fm i to av tre strikkemasker. 

I stedet for krepsemasker på siste  heklet jeg bakover, men smygmasker istedet for fastmasker.

 

Knubbelchen

Det er utrolig hva det finnes mønster på inne på Ravelry. Denne dukken synes jeg var kjempesjarmerende, så da måtte den jo strikkes - et nytt resteprosjekt ;)

Siden kroppen ikke fylles med noe, blir holdningen litt dårlig ;)

Mønster: Knubbelchen

Garn: rester av Austermann sokkegarn til kroppen, Silja til luen

Pinner: nr. 2,5

Blåbærlue

På forumet Hobbyboden har de en luealong. Jeg deltar ikke i den alongen, men fikk likevel lyst til å strikke et av junimønsterne som ble lagt ut. Siden det var blått garn jeg hadde ble det en blåbærlue.

I mangel av modell ble den tredd over et kaffekrus.

Mønster: Leaf top hat for baby og der så jeg at jeg har fellingen på feil sted ;)

Garn: dobbel babyull

Pinner: nr. 5

Solhatt àla Dear Liza

Det er godt og varnt om dagen, og man kan trenge litt skjerming mot solen. Da jeg så Mimouna sin babysolhatt fikk jeg akutt lyst til å strikke den jeg også - den var så søt! Hun har strikket etter mønsteret Dear Liza, og det var det jeg også tok som utgangspunkt. Men underveis ble det endret en del, så egentlig er det kun bremmen som er helt identisk med mønsteret. Hullmønsteret jeg valgte har jeg strikket tidligere på en dukkekjole, og fellingene ble til underveis - dog ikke helt ulikt som på Dear Liza.

Solhatten passer nok bedre en ordentlig baby enn en babyborndukke.Mønster: utgangspunktet var Dear Liza

Garn: Bomull sport fra Gjestal, 47g

Pinner: nr.2,5

Pinky ankelsokker

Ankelsokker er utrolig kjappe å strikker - en liten vrangbord, rett på hælen og vips ferdig. Eller nesten, da. 

Jeg gjorde noen endringer underveis. Av gammel vane strikket jeg forsterket hæl, selv om det sikkert var helt unødvendig på sånn type sokker. Jeg endret også litt på de små flettene på hver side - flettet på hver 4. pinne istedet for hver 8. Tåfellingen valgte jeg også å strikke som jeg alltid gjør, uten at det ser veldig pent ut fra siden. Men mønsteret midt på er derimot eksakt etter mønsteret ;)Mønster: Pinky

Garn: Silja, ca. 60g størrelse 37-38

Pinner: nr. 2,5

Lyslykter

Jeg har kastet meg på trenden med å lage lyslykter - dvs. strikke eller hekle et trekk utenpå syltetøyglass eller lignende. Dette er en fin måte å bruke rester av tynt bomullsgarn, man trenger ikke mange grammene.

Mønster: Mias lyslykt (størrelse 1 kg. Nora syltetøyglass)

Garn: Bianca bomull fra Marks

Pinner: nr. 3

 De siste par dagene har jeg tvangsfòret mannen med fetaost for å få tilgang til et sekskantet glass.

Den minste lykten "ble til mens jeg gikk", og garnet er det samme som på lykten ved siden av. Jeg brukte pinner nr. 3 på glattstrikken, men gikk ned til 2,5 på hullradene da jeg ellers syntes hullene ble litt for store.

Blueberry Waffle - nok en gang

Helt klart mitt favorittsokkemønster - om noen skulle være i tvil! Og når jeg blogger om disse sokkene for n'te gang er det mest for å ha en oversikt over hva jeg lager, hvilket garn og pinner osv. jeg bruker.

For en liten stund siden var jeg så heldig at to av medlemmene på Hobbyboden ville kvitte seg med garn de var sikre på at de aldri ville strikke med - og jeg var den heldige mottager. Det var garn av alle slag - bomull, ull, alpakka og litt forskjellige blandinger. Noen få påbegynte nøster, men aller mest hele nøster og flere like av samme type og fargenummer. Det var MYE fint i de garnposene! Og jeg elsker å finne prosjekter til det garnet man har.

Jeg strikker sjelden klær til meg selv. Det strekker seg stort sett til sjal, votter og sokker. Mest fordi jeg synes det ofte blir for varmt med hjemmestrikkede gensere og jakker. Det samme synes de voksne sønnene og mannen, derfor blir jeg stort sett sittende med småstrikk som sokker, votter, luer, grytekluter, dukkeklær ol. - som blir lagt i en stor plastboks til lagring da det blir ferdig.

Sokkegarn er veldig greit, det sier liksom seg selv hva det skal brukes til ;) Det var derfor helt naturlig å begynne med det. Jeg hadde to 100g nøster, og det var nok til sokker både til sønnen og meg - i henholdsvis størrelse 44 og 38.


Jeg likte dette garnet veldig godt, både å strikke med og fargene. Og sokkene er utrolig myke og gode!

Mønster: Bluberry Waffle Socks

Garn: Austermann Step 6

Pinner: nr. 3

Ekte sjøvotter

Jeg har strikket disse vottene tidligere til mann og barn, men da mannen nå skulle på skreifiske i Vesterålen denne helgen ville gjerne reisefølget hans også ha sånne votter. Og husets garnlager inneholdt akkurat nok egnet garn til to par. De med orange ruter er PT2, de stripete er en blanding av PT2 og Rauma.

Vottene er strikket i dobbelt garn på tykke pinner, og målte nesten 40 cm. før toving.

Etter to runder i vaskemaskinen på 40 grader - sammen med en dongeribukse - hadde de krympet til passe størrelse. Dvs. de er fortsatt litt store siden de skal benyttes utenpå tynne vanter.

Mønster: Ekte sjøvotter

Pinner: strømpepinner nr. 6

Garn: PT2/Rauma Finull - ca. 125g til et par

(Et par til Håvard og et par til Haukland.)

Det nærmer seg påske

Det var da det nærmet seg påske for to år siden at jeg strikket Tippehøna/vinhøna til Mimouna. Den ble strikket og tovet et par ganger - og så ble den liggende i kurven med stryketøy. Og der ble den liggende -  inntil jeg kom til bunns i kurven for noen dager siden. Da ble den puttet i vaskemaskinen en gang til og deretter fikk den tvinnede ben, øyer og litt pynt på seg. Og sånn skal den stå på hytta i påsken for å skjule 3-liter'n med vin.

Det er åpning i ryggen med knapper og hull til vinkranen, men det tenkte jeg ikke på å fotografere, så det får bli på neste hyttetur.

Mønster: Mimounas Tippehøne

Garn: Mor Aase (strikket med dobbel tråd)

Pinner: nr. 8

Christians hat

Lue til yngste sønnen. Greit mønster med god passform - men jeg synes den ble litt kort til mottager, så skal jeg strikke den en gang til vil jeg lage et par rapporter ekstra.

 

Mønsteret er enkelt, og strikkes lettest fra vrangen for å unngå så mange vrangmasker ;)

Mønster: Christians hat

Garn: Mor Aase ullgarn

Pinner: liten rundpinne nr. 3Min lille Dorthe-genser i rosa

Siden jeg har opplevd disse store, syntetiske genserne en gang tidligere i livet, har jeg ikke blitt så betatt av vinterens farsott - Skappelgenseren. Men da jeg så det fantes en oppskrift i str. 2 år lot jeg meg friste likevel. Samtidig så jeg muligheten til å bruke litt av det garnet som har blitt liggende eget lager en stund.Jeg aner ikke hvordan min strikkefasthet med garnet jeg brukte er i forhold til det som er brukt i mønsteret,men jeg synes delene så litt vide ut i forhold til lengden. Jeg strikket derfor alle delene 5-6 cm lenger enn mønsteret tilsa. Antagelig betyr dette at genseren passer bedre til en 4- åring enn en 2-åring. Men det spiller liten rolle siden jeg foreløpig ikke har noen mottager. Det jeg egentlig lurer på er om ermene er for lange i forhold til bolen. På bildet over har jeg dratt litt i bolen for å få den litt lenger, men ved første vask er jeg redd ermene siger og blir kjempelange. Bør jeg ta av noen riller på ermene før vask?

 

Jeg hadde håpet noen kunne hjelpe med et nøste av dette garnet, men jeg har desverre ikke fått noen respons.Mønster finner du her

Garn: en tråd Silja og en tråd M&K Mohair

Pinner: rundpinne nr. 7

(Dette ble en gave til Tomine.)

Sokker!

Noen få dager før jul kom ønskelisten fra eldstemann - hjemmestrikkede raggsokker. Da var det bare å svinge seg rundt å begynne å strikke. Hva gjør man ikke for sine barn - og særlig når ønsket er noe hjemmestrikket? Det ble bare et par på juleaften, men tre par til i ettertid - alle tre parene i samme mønster, Bluberry Waffle Socks. Og selv om det er mitt favorittmønster skal jeg innrømme at det ble litt kjedelig etter hvert ;)Mønster: Blueberry Waffle Socks

Garn: Sandnes Tresko 3-tråds

Pinner: Strømpepinner nr. 3 Garn: Sandnes Tresko 3-tråds

Pinner: Strømpepinner nr. 3

 

Dette paret var først tenkt å bli tå-opp sokker, men jeg syntes hælen ble så voldsom at jeg rakk opp og begynte på nytt på tradisjonelt vis.Og forresten, da jeg begynte på tå-opp valgte jeg å starte som jeg avslutter "vanlige" sokker. Dette fordi jeg ikke er så begeistret for den rette "tversovertåen" som ellers blir.Sånn endte sokkene opp - helt tradisjonelle Blueberry ;)

Garn: Online 6 tråder

Pinner: strømpepinner nr. 3

 

Et lite knippe sokker som ble godt mottatt i vinterkulda.Dette paret er også i sammemønster, men lagt i gavekassen. Mottager er foreløpig ukjent, men må ha str. 36-37 og være veldig glad i farger ;))

Garn: Regia 6-tråds

Pinner: strømpepinner nr. 3


Flere pulsvarmere

Denne type pulsvarmere har virkelig fått ben å gå på. Jo flere jeg strikker, desto flere ønsker seg sånne. Det er jo hyggelig, særlig siden det er sånn fin tv- og bilstrikk - dessuten et ett-nøste-prosjekt. Disse er 19cm lange.

Mønster: Reading Mitts

Garn: DSA Babysilk 43g

Pinner: nr. 3 på glattstrikk (nr. 2,5 på rillene og hullradene)


De hvite er strikket i en tråd Babyull og en tråd Plumet - akkurat lik de jeg har vist tidligere.

Ugleluen Chouette


Denne luen fallt jeg helt for da jeg så mønsteret. Da jeg i tillegg fant et enslig nøste Kashmir Alpakka i lageret mitt lå alt til rette. Mottager hadde jeg også - Julian - den lille sønnen til min niese. Denne gang fulgte jeg faktisk mønsteret til punkt og prikke, men i ettertid har barnemoren og jeg blitt enig om at luen trenger en snor så luen kan knytes under haken.

Jeg strikker ikke så jevnt når jeg strikker vrangt, men det ble heldigvis litt bedre enn på bildet etter en liten vask.


Mønster: Chouette

Garn: Kashmir Alpakka fra Sandnes, i underkant av 50g                                                                                                                                                                            

Pinner: nr. 5

Lurer meg til å legge ved et lite bilde av mottager også jeg ;)

Ser ut til at luen vil passe vel så godt til neste vinter ;)

(Gave til Julian.)

Kerttu sokker

Jeg synes dette mønsteret er fint,men gjør likevel noen endringer underveis.

- På disse sokkene skal det bare strikkes hullmønster over den fremre halvparten, baksiden er egentlig vrangbord. Siden jeg ikke er så glad i rett/vrang-strikking her jeg valgt å legge opp 52 masker og strikke mønster rundt hele skaftet på sokken.

- Jeg drar med meg den lille borden på siden ned langs hælen, og jeg har ikke strikket forsterket hæl.

- På tåfellingen velger jeg å felle bare i sidene i stedet for rundt hele.

Sokkene er raske og strikke og mønsteret sitter i hodet etter en rapport eller to.

 

Mønster: Kerrtu Socks

Garn: Regia 6-tråds (80 g)

Pinner: nr. 3

Godt Nytt År!

Jeg har droppet både jul og nyttår her på bloggen i år, mens jeg i det virkelige liv har feiret begge deler på tradisjonelt vis - og til og med strikket et par småting til juletreet.

Denne stjernen kom jeg tilfeldigvis over mønsteret til, og siden vi manglet stjerne på juletreet på jobben fikk jeg lyst til å strikke en. Det var en artig måte å strikke den på, helt uten montering/sømmer. I ettertid ser jeg at jeg har gjort fellingene på feil måte, men det gjør ingen ting.Mønster: Stjerne                                                                                                                                                                                                                                           

Garn: ukjent merke, antagelig superwashgarn                                                                                                                                                                                                  

Pinner: 6 stk. strømpepinner nr. 3

Stjernen vil passe fint inn på juletreet på jobben - som i år kun er pyntet med røde kuler og mine hjemmesnekra engler og trær.Da jeg lånte boken til Arne & Carlos på biblioteket måtte jeg prøvestrikke en julekule. Siden jeg strikker litt løst ble den litt glissen, men jeg løste det ved å tove den litt for hånd i vasken da den var helt ferdig. Kulen er likevel litt for stor til vårt juletre, så fremtidig bruksområdet er noe usikkert.Mønster: fra boken til Arne &Carlos

Garn: pt2                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Pinner: strømpepinner nr. 2,5

Jeg har aldri fallt helt for disse kulene, så jeg tror ikke det blir flere sånne fra mine pinner - men uansett artig å ha prøvet mønsteret.

Pulsvarmere

Det har blitt tre par til av disse pulsvarmerne i mitt favorittmønster. To par gikk med til pakkelek før jul og det tredje ble julegave til en svigerinne. Og etter tilbakemeldinger er det ikke bare jeg som liker disse godt ;)

Mønster: Susie Roger
Garn: En tråd Babyull og en tråd Plumet                                                                                                                                                                                                           Pinner: nr. 3,5 på glattstrikk (og jeg brukte nr. 2,5 på vrangstrikk og hullradene)

Marius - grytekluter og mobillomme

Alt strikkes for tiden i Mariusmønster, og grytekluter er ikke noe unntak. Jeg fant frem det gamle Mariusgensermønsteret fra 70-tallet og plukket mønsterborden derfra. Jeg la opp 74 masker, og gryteklutene måler ca. 15 x 15cm.

Nærmere jul skal dette bli en vertinnegave :)

Jeg felte av den rød kanten på toppen med blått (for at det rød ikke skulle skinne gjennom den blå heklekanten) før jeg heklet en runde med fastmasker rundt hele grytekluten. Deretter heklet jeg en omgang med krepsemasker. Da ble kanten fast og fin.

 

Denne grytekluten fikk jeg idèen til da jeg så Jane sine. Jeg burde nok valgt å strikke med samme maskeantall som henne - det hadde blitt finere - men jeg strikket av rester, og jeg hadde dessuten bare nok garn til èn. Tror ikke jeg kommer til å kjøpe mer garn for å strikke en til heller.

Av de aller siste restene fikk laget jeg denne.Mønster: Brukt borden fra et gensermønster fra 70-tallet

Garn: Tuva

Pinner: pinne nr. 3 + heklenål nr. 3

Pulsvarmere

Restene i Viking Alpaca Silk etter sjalet i et tidligere innlegg var nok til et par pulsvanter. Jeg har strikket disse flere ganger tidligere og synes de er enkle og pene - og passer godt til sjalet. Fin tv-strikk er det også ;) Garnet er mykt og godt og jeg synes ikke det klør, men da jeg vasket dem så jeg at det farger ganske mye. Håper det bare er ved første vask!

Jeg husker ikke hvor jeg har mønsteret fra, jeg fant bare frem en av de jeg har strikket før. Tidligere har jeg strikket i Baby Silk fra DSA og da har maskeantallet i mønsteret (56) passet bra, men i dette garnet var det nok med 48 masker. Litt vanskelig å ta bilde av egen hånd/arm, men sånn er de på :)

Mønster: Husker ikke hvor det kommer fra

Garn: 48g Viking Alpaca Silk

Pinner: nr. 3, men jeg brukte nr. 2,5 på hullbordene for at ikke hullene skulle bli så store.

Nytt sjal, Eiku-shawl

Da er et nytt sjal tatt av pinnene. Denne gangen falt valget på Eiku-shawl - enkel og grei bilstrikk har dette vært. Jeg hadde seks nøster Viking Alpaca Silk liggende, og nesten fem av dem gikk med her.

Jeg ville ha sjalet som et sjal og ikke som et skjerf i halsen, så jeg strikket to ekstra rapporter. Og etter vask måler nå den lengste siden ca. 180cm. Blokking var ikke nødvendig. Jeg sentrifugerte og lot det tørke flatt. Det ser litt stort ut, men jeg trekker nok noe mer over skuldre og rygg enn hva kleshengeren gjør, så det passer bra til meg :)

Etter hullkanten skulle det strikkes en rad tagger/picoter. Jeg synes mønsteret hadde litt for markerte tagger, så jeg laget min egen variant. Men de er strikket mine også - ikke jukset med heklnål.Mønster: Eiku-shawl

Garn: Viking Alpaca Silk 233g. Garnet er greit å strikke med og klør ikke, men det farger.

Pinne nr. 3,5 (siden jeg strikker litt løst)

Hva er det med oppskriftene til Nøstebarn?

Jeg fortsetter å bruke av garnlageret mitt. Og denne gang fant jeg frem restene etter en Nøstebarndress - totalt 132 gram. Det passet veldig godt til denne oppskriften, i størrelse 1/2 år, som krever 130 g garn. Strikkingen gikk kjapt, men etter hvert som jeg nærmet meg slutten på arbeidet ble jeg litt forundret over at nøstene fortsatt var ganske store. Og da jeg veide restene til slutt var det fortsatt 74 g igjen!

 Regner de så rikelig med garn, eller er jeg helt på jordet med strikkefasthet??

Uansett, genseren ble helt ok.

Jeg fulgte mønsteret til punkt og prikke til jeg kom til halsen. Da tok jeg meg den frihet og strikke genseren bittelitt høyere bak - pluss at jeg laget en liten åpning i raglandfellingen sånn at det ikke blir så trangt å få den over hodet.


Enkleste måten å lage knappehull på var å hekle en kant og noen løkker.

Mønster: Nøstebarn sitt gratismønster

Pinne nr. 2,5 på rillekantene, pinne nr. 3 på resten

Garn: Nøstebarn to-tråds merinoull, rosa- og lyngfarget, 59 gram

Livstykkehjelm - et alternativ til Gros djevellue

Et lite halvt-nøste-prosjekt. Luen heter Livstykkehjelm og kommer fra danske Geilsk. Fort gjort å strikke, men det går da heller ikke med store garnmengden  - bare 20g. Størrelsen er nok til en litt liten nyfødt siden den passer perfekt til min Baby Born, og blir derfor med i gaven til niesebabyen. Veldig god passform, tror den må være et godt alternativ til Gros djevellue - om man skulle gå lei av den ;)

Den lille tuppen i toppen synes jeg gjør at luen virker litt "optimistisk".
Min lue er strikket i Schachenmayr Baby Wool. 

Pinner nr. 2,5

Mønster finner du her.                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Mitt Umaro - i babyteppe størrelse

Jeg falt helt for dette mønsteret da jeg så det første gangen, men det tykke garnet og pinne nr.10 fristet ikke. Derimot hadde jeg noen nøster med Merino Extra Fine som jeg kunne tenke meg å bruke opp. Jeg måtte øke maskeantallet med 36 masker i forhold til mønsteet for å få en grei sørrelse. Ang. størrelsen, den økte litt etter vask, men ikke så mye som jeg fryktet da jeg tok det ut av vaskemaskinen, 60 x 90 før vask og ca. 70 x 100 etter.

Teppet har ligget halvferdig en liten stund siden jeg skaffet meg litt ekstra jobb på det. Jeg oppdaget at jeg hadde strikket litt løsere i starten enn da jeg etter hvert ble godt kjent med mønsteret. Det endte med at jeg "hektet av" de to første rapportene, plukket opp maskene og strikket kanten i perlestrikk på nytt. Den har jeg forøvrig strikket på et halvt nummer tynnere pinner - og bevisst strikket veldig stramt - for at den ikke skulle bli slaskete/bredere enn selve teppet til slutt. Begge endene ble dermed også akkurat like stramme siden jeg da har felt av maskene i begge ender.

Teppe er altså vasket, men ikke blokket. Det skal jeg heller ikke gjøre siden jeg synes superwashgarn blir litt dødt og flatt av det, men jeg skal fukte kanten litt igjen og strekke den så hjørnene blir rette og fine.  

Mønster: Umaro av Jared Flood

Garn: Merino Extra Fine, 476g

Pinner: 4 og 4,5

Størrelse: 60 x 90 før vask, 70 x 100 etter vask.

 

Siden det er litt grått og trist ute i dag tar jeg med et bilde av min fine pelargonia - før frosten tar den ;)Ønsker alle som kikker innom en fin helg!

Noviembra Socks

Garnet Sterk har jeg aldri strikket med tidligere, men de to innkjøpte nøstene har ligget her lenge. Siden jeg ikke ante hvor drøyt/udrøyt garnet er var dette en fin anledning å bruke det til en oppmerksomhet til en venninne med små føtter. Jeg fulgte mønsteret i starten, men siden jeg ikke er særlig glad i vridde rettmasker strikket jeg de vanlig rett. Og da jeg kom til hælen valgte jeg bort den som sto i mønsteret og strikket det som for meg er en tradisjonell hæl.

Sokkene synes jeg ble fine, og jeg håper mottaker også ble fornøyd.

Mønster: http://www.ravelry.com/patterns/library/noviembre

Garn: 75g Sterk, str. 36-37

Pinner: nr. 3

Blueberry Waffle Socks - nok en gang

Dette er nok mitt yndligssokkemønster. Jeg aner ikke hvor mange par jeg har strikket, men det begynner å bli noen. Her har jeg brukt et litt "rotete" garn, så i stedet for å lete meg frem på tråden så jeg kunne få to like sokker lot jeg det stå til og strikket begge samtidig - en fra tråden ytterst på nøste og den andre fra tråden inni nøstet (150g nøste). Jeg liker også best å strikke begge samtidig - eller det er nesten en forutsetning for meg om jeg skal få to like sokker.

Og mer er det vel ikke å si om disse ;)

Mønster: Blueberry Waffle Socks (Til meg selv: lagt opp 4 masker ekstra for å få herrestørrelse)

Garn: Opal 6 fach

Pinne nr. 3

Be-ty

Be-ty

64, Oslo

Hei! Jeg er en godt voksen dame på 64 år med håndarbeid som hobby. Jeg liker å ha flere ting på gang samtidig, og det meste blir faktisk ferdig - om det kan gå noe tid. Opp gjennom årene har jeg gått på mange kurs i forskjellige teknikker, men det er strikking, hekling og litt søm som opptar meg mest. Nesten alt jeg lager er små, kjappe og enkle ting, og jeg elsker å finne på noe å lage av det jeg har i huset. Likevel blir nesten alt strikket/sydd/heklet ca. tre ganger innen jeg blir ferdig med det. Jeg rekker opp og spretter opp mange ganger før jeg blir fornøyd - heldigvis har jeg en engels tålmodighet når det gjelder håndarbeid. Og om du synes jeg skriver vel detaljert om mange av disse småtteriene er det for at jeg bruker bloggen som et oppslagsverk for meg selv i ettertid. I motsetning til mange andre liker jeg å bruke samme mønster gang etter gang etter gang etter gang...

Kategorier

Arkiv